Vaatetus

Retkeilijä seisoo ulkona rankkasateessa ulkoilutakki päällä.

Vaatetukseen kannattaa kiinnittää huomiota retkelle lähdettäessä. Kirkkaat vaatteet auttavat erottautumaan maastosta, mistä on hyötyä muun muassa hätätilanteissa. Kerrospukeutuminen auttaa ulkoilijaa pysymään lämpimänä ja kuivana ja siten tekemään retkestä miellyttävämmän.

Kerrospukeutumisessa aluskerroksen ideana on siirtää kosteus pois iholta ja niin pitää ihoa vasten oleva vaate kuivana. Välikerroksen päätehtävä on pitää keho lämpimänä ja ottaa vastaan alimman kerroksen siirtämä kosteus sekä siirtää sitä edelleen ulospäin. Molemmissa kerroksissa on syytä välttää hitaasti kuivuvia materiaaleja, kuten puuvillaa, joka imee itseensä runsaasti kosteutta ja on vaikea kuivata. Kuorikerros eli uloin kerros suojaa tuulta ja kosteutta vastaan ja siirtää ihan pinnalta haihtunutta kosteutta kuoren ulkopuolelle.
 
Tärkeää on myös valita oikeanlaiset sukat, käsineet, päähineet ja kengät.

Varavaatetus

Retkellä on hyvä varautua siihen, että kaikki päällä olevat vaatteet kastuvat. Ohut fleece-väliasu ja tuulipuku on hyväksi ja kevyeksi havaittu vara-asu. Isommalla porukalla liikuttaessa vaihtovaatteet voivat olla osin yhteisiäkin, tällöin saadaan kantamuksia kevyemmiksi.

Alusasuja ja sukkia kannattaa vaelluksella vaihtaa muutaman päivän välein. Vaatteita voi pestä kesken vaelluksen ottamalla mukaan pieneen muovipussiin annoksen pesujauhetta. Hyvät vaellusvaatteet kuivavat muutamassa tunnissa autiotuvan lämmössä.

Lue lisää