Kaasukeittimet

Kaasukeittimet ovat nopeita ja keveitä ruoantekovälineitä, jotka eivät nokea kattiloita. Kaasukeittimissä on vähän liikkuvia osia. Keittimet voidaan jaotella kaasusäiliön päälle kytkettäviin ja letkullisiin. Edellisessä ruuvataan keitin suoraan kiinni kaasusäiliöön ja jälkimmäisessä säiliö on korkeintaan puolen metrin päässä. Molemmissa vaihtoehdoissa joudutaan melkein aina käyttämään erillistä tuulensuojaa. Sen voi itse tehdä esimerkiksi alumiinifoliosta tai ostaa valmiina. Monissa malleissa poltin on osa keitin-kattilajärjestelmää, jolloin ei tarvita erillistä tuulensuojaa.

Kaasukeittimen etuina ovat nopeuden ja keveyden lisäksi liekin säätämisen hyvät mahdollisuudet, jolloin myös polttoainetta säästyy. Yhden vesilitran keittämiseen kuluu 3–4 minuuttia. Kaasu on polttoaineena kevyttä. Toisaalta retkellä on vaikea arvioida, paljonko kaasua on jäljellä.

Talvella retkeiltäessä kaasu ei ole yhtä tehokasta kuin kesällä. Tämän takia kannattaa käyttää talviolosuhteisiin soveltuvaa kaasua. Vaativiin talviolosuhteisiin soveltuvat hyvin keittimet, joissa on sisäänrakennettu kaasun esilämmitys, jonka ansiosta keitin toimii alhaisilla lämpötiloilla. Lisäksi kaasusäilytintä kannattaa pitää lämpimässä, esimerkiksi makuupussissa.

Kaasukeittimen käytössä huomattavaa

  • Käyttäessä kaasupoltinta on tärkeätä, että kiinnitettäessä tai irrotettaessa letkua kaasusäiliöstä, pidetään säiliö pystyasennossa, ja kun liekinsäädin avataan, sytytetään poltin välittömästi.
  • Letkullisesta keittimestä kannattaa käytön jälkeen polttaa letkun sisältö tyhjäksi, ettei siitä valu mitään keitintä purettaessa.
  • Kaasukeittimien huonoja puolia ovat polttoainepulloihin liittyvät ongelmat: tyhjenemässä olevan pullon heikko paine eli pitkä keittoaika, pullon venttiilin rikkoutuminen tai kolauksesta johtuvat pullon rikkoutumiset.
  • Venttiilin toimintaa kannattaa tarkastaa kiertämällä se laidasta laitaan.
  • Keittimen rengastiiviste kannattaa tarkastaa joka kerta ennen keittimen käyttöä. Mikäli rengastiiviste puuttuu tai on viallinen, palava kaasu aiheuttaa vaaratilanteen. Varatiiviste on suositeltavaa pitää mukana.