Miten toimin, jos tuli on irti?

Metsäpalo vaatii ripeitä toimenpiteitä

Ilmoita metsäpalosta aina yleiseen hätänumeroon 112!

Metsäpalo, joka on levinnyt laajalti ympäri pimeää metsää.

Yritä pysäyttää tuli tuulen yläpuolelta. Kaada pieni kuusi tai kataja ja tee siitä hosa karsimalla siitä niin paljon oksia, että latvaosaan niitä jää noin metrinmittainen tupsu. Kastele hosat ennen käyttöä, jos lähellä on vettä. Älä huiski tulta suurin liikkein, koska silloin kipinät lentävät ympäri ja tuli vain yltyy. Lakaise palavaa kohtaa tulta päin, ja paina samalla hosaa maata vasten niin, että tuli tukehtuu. Estä tulen leviäminen myös raivaamalla maasta tulen alapuolella olevia risuja ja oksia ja repimällä irti sammalta.

Toimi nopeasti, jos vaatteet syttyvät

Jos omat vaatteesi syttyvät, suojaa välittömästi käsillä kasvosi, heittäydy maahan ja kierittele maassa, jotta tuli tukehtuu. Jäähdytä kytevät vaatteet vedellä.

Jos jonkun toisen vaatteet palavat, laita henkilö nopeasti pitkälleen kasvojen suojelemiseksi. Tukahduta huovalla tai vaatteella kasvoista jalkoihin päin niin, etteivät liekit pääse lyömään kasvoihin. Jäähdytä lopuksi hehkuvia vaatekappaleita vedellä 15 - 20 min. Toimita potilas lääkäriin, jos iho on palanut.

Jos pukeudut helposti syttyviin materiaaleihin, älä valitse pään yli vedettävää mallia. Edestä helposti auki saatava vaate on syttyessään vähemmän hengenvaarallinen. Esimerkiksi fleece-puserot ja tuulipuvut syttyvät herkästi. Päällimmäiset vaatekerrokset altistuvat tulelle ensin, joten paksu villapaita ohuen tuulipuvun alla saattaa pelastaa henkesi.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.