Yön yli kestävä retki

Mitä ottaa huomioon yön yli retkellä?

Aloittelevan retkeilijän kannattaa opetella yöpymisretkien taitoja kesällä. Mahdolliset virhearvioinnit ja puutteet varusteissa eivät silloin ole yhtä kohtalokkaita, kuin talvella.

Kuljettava reitti sekä yöpymispaikka kannattaa suunnitella etukäteen. Lähes kaikilla luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, yöpyminen on sallittu ainoastaan erikseen merkityillä paikoilla. Yöpymis -ja telttailupaikat sijaitsevat yleensä tulentekopaikkojen yhteydessä.

Suosituimmissa retkeilykohteissa saatat kohdata muita retkeilijöitä. Luontoalueet ovat kaikkien yhteisiä ja hyviin retkeilytapoihin kuuluu ottaa muut retkeilijät huomioon sekä antaa tilaa toisille.

Retkeilijä katsoo lammelle päin ilta-auringossa. Vieressä on pystytetty teltta.

Varusteet

  • Yön yli kestävälle retkelle kertyy paljon enemmän tavaroita kuin päiväretkelle. Tavarat pakataan yleensä rinkkaan. Varusteita ei kannata ottaa mukaan vain varmuuden vuoksi, koska vaeltaminen liian painavalla rinkalla ei ole mukavaa.
  • Kanoottiretkelle voi ottaa enemmänkin tavaroita, koska vesi kantaa. Tavarat pakataan muovitynnyreihin, kanoottipusseihin tai suoraan laipioihin kanoottityypistä riippuen.
  • Majoitteeksi riittää kesällä yksinkertainen teltta. Myös taivasalla voi yöpyä, ellei sada tai ole liikaa hyttysiä. Makuupussiksi riittää kevyt kesäpussi. Riippumatto on mukava ja suosittu vaihtoehto, johon on saatavilla hyttyssuojia. Hyttysten takia suojattu riippumatto tai teltta on usein parempi yöpymisvaihtoehto kuin autiotupa.
  • Hyvien yöunien saamiseksi kannattaa käyttää joko umpisoluista tai ilmatäytteistä makuualustaa. Alustan tarkoituksena on sekä eristää kylmän pääsyä alhaalta että tasoittaa maaperän mahdolliset epätasaisuudet.
  • Vaikka kesällä voi olla hyvinkin lämmintä, kannattaa varautua sään nopeisiin vaihteluihin. Jos vaatteet sattuvat kastumaan, kuiva vaihtovaatekerta on korvaamaton.
  • Yön pimeitä hetkiä varten kannattaa varata mukaan tasku- tai otsalamppu.
  • Pidä pientä ensiapulaukkua mukana. Mukava retki ei keskeydy näin pienten vastoinkäymisten vuoksi ja voit turvallisin mielin jatkaa retkikokemustasi.

Ruoka

  • Ruoanlaittoa varten on syytä olla retkikeitin mukana, sillä maastopalovaroituksen aikana ei saa tehdä avotulta.
  • Ota huomioon, että kesällä ruoat pilaantuvat herkemmin kuin talvella. Kylmäsäilytystä vaativia ruokia voi leiripaikassa säilyttää esimerkiksi pienessä maakuopassa tai purossa.
  • Kannatko itse kaiken juomaveden vai löytyykö matkan varrelta vedenottopisteitä? Juomaveden saanti voi kesällä tuottaa ongelmia, jos karttaan merkitty puro on kuiva tai järven vesi on pilaantunut.