Retkiruokaa kuivaamalla

Miksi kannattaa kuivata itse omat retkiruokansa?

Ruoan kuivaamisessa ruoasta poistetaan kosteus. Kuivassa ruoassa mikrobit eivät kasva, eikä ruoka voi siten pilaantua. Kuivaaminen on yksinkertaista ja onnistuu helposti melkein missä vain.

Kuivatut tuotteet säilyttävät hyvin makunsa, värinsä ja ravintoaineensa. Ne ovat helppoja ja kevyitä kuljettaa, vievät vähän tilaa ja oikein valmistettuina ja säilytettyinä säilyvät vuosia.

Kuivaamalla itse retkiruokasi saat maultaan ja ravitsemukseltaan valmisruokia monipuolisempia aterioita, etkä pidemmälläkään retkellä kyllästy. Itse kuivaamalla säästät myös rahaa ja vähennät pakkausjätettä.

Melkein mitä vain voi kuivata: lihaa, kalaa, juustoa, kananmunaa, juureksia, hedelmiä, marjoja ja soseita. Kuivatut raaka-aineet painavat huomattavasti tuoreita vähemmän ja vievät vähemmän tilaa rinkasta. Siksi kaikki raaka-aineet, jotka voi kuivata, kuivataan ennen vaellusta.

Kuivatessa kannattaa kuivata mieluummin liikaa kuin liian vähän (paitsi lihaa, joka ei säily hyvin). Kuivatut tuotteet säilyvät hyvin, ja voit säästää niitä seuraavaa retkeä varten.

Kaikkea retkiruokaa ei kuitenkaan tarvitse valmistaa itse kuivaamalla, vaan valmiita aterioita voi tuunata maittavammiksi ja ravitsevammiksi lisäämällä niihin itsekuivattuja aineita. Esimerkiksi valmiisiin pussikeittoihin voi lisätä kuivattua jauhelihaa ja lempivihanneksia tuomaan lisää täyttävyyttä ja makua.

Lue lisää