Kompassit

Kompassi on suunnistajan toinen tärkeä apuväline. Kompassin avulla saadaan selville ilmansuunnat ja pystytään kulkemaan määräsuuntaan.

Kompassityypit

Kompassi kannon päällä.
On olemassa monenlaisia kompasseja. Retkeilyyn sopii parhaiten tavallinen levykompassi. Myös peilikompassi on retkeilykäytössä käyttökelpoinen. Kompassissa on peili, jonka avulla voidaan melko tarkasti ottaa suuntia erilaisiin kiintopisteisiin, josta on hyötyä paikan määrittämisessä.

Ranne-, kaula-, tasku- ja avaimenperäkompasseista puuttuu useimmiten suunnanotossa tarpeelliset kulkusuuntanuoli ja pohjaviivat. Ne soveltuvat lähinnä ilmansuuntien määritykseen poluilla kuljettaessa. Peukalokompasseja käyttävät etupäässä kilpasuunnistajat.

Kompassin rakenne

Levykompassi muodostuu pohjalevystä ja sen päällä olevasta neularasiasta. Pohjalevyssä on kulkusuuntanuoli, joka osoittaa kulkusuunnan. Levyn reunalla on usein millimetriasteikko ja mahdollisesti mittakaava-asteikkoja. Joissakin kompasseissa on myös kartanlukua helpottava suurennuslasi. Lisäksi kompassissa on usein myös kiinnityslenkki.

Nesteellä täytetyssä neularasiassa on kompassineula, jonka punainen pää osoittaa aina kohti magneettista pohjoisnapaa. Neularasian jakokehä on jaettu joko 6000 piiruun (jako 100 piirun välein) tai 360 asteeseen. Neularasian pohjassa on pohjaviivoja ja kannessa pohjoishaarukka.

Lue lisää