Varusteet

Erilaisille retkille tarvitaan erilaisia varusteita. Retkivarusteita valittaessa on tärkeintä miettiä, miten ne sopivat kyseessä olevaan retkeen tai muuhun käyttötarkoitukseen. Sauvakävelylenkki lähimetsässä ei vaadi varusteilta samoja ominaisuuksia kuin kahden viikon ruskavaellus. Toisaalta jotkut varusteet saattavat soveltua hyvin molempiin tarkoituksiin.

Tärkeintä on varusteiden käytännöllisyys, ei merkki tai hinta. Myös varusteiden ympäristöystävällisyys kannattaa pitää mielessä.

Retkeilijä kävelee pitkospuilla suolla.

Hyvillä ja tarkoituksenmukaisilla varusteilla voidaan vaikuttaa paljon ulkoilun nautittavuuteen ja myös turvallisuuteen. Kun on kysymys pakollisista turvavarusteista vaikkapa lähdettäessä pitkälle talvivaellukselle tai retkiluisteluretkelle, on syytä olla erityisen tarkkana.

Jo kun retkivarusteita hankitaan, tulee miettiä miten ne sopivat kantajalleen. Yhden kehuma väline voi olla toiselle aivan sopimaton. Muun muassa seuraaviin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota:

  • oikea koko - esimerkiksi makuupussin tulee olla riittävän pitkä ja lämmin
  • kestävyys - kesken retken hajoavasta varusteesta on vain harmia
  • keveys ja pieneen tilaan pakattavuus - vaellukselle lähdettäessä
  • monikäyttöisyys - miksi kantaa rinkassaan monta varustetta, jos yhdelläkin pärjää?

Lisätietoja

Muistathan myös nämä tärkeät varusteet

112 Suomi -mobiilisovellus

Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen (112.fi) kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

112 SUOMI.

Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Retkikohteilla on paljon katvealueita ja tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin.