Spriikeittimet

Spriikeittimiä on muutamilla valmistajilla. Keittimeen kuuluu yleensä spriillä toimiva poltin, tuulelta suojaava kehikko, kattilat ja paistinpannu. Sarjaan on saatavilla lisäosia, esimerkiksi kahvipannu, kansi ja ruokailuastioita. Markkinoilla on myös myrskykeittimiä, joihin voi tehokkuuden lisäämiseksi lisätä kaasupolttimen tai petrolikeittimen.

Spriillä toimiva helppokäyttöinen myrskykeitin on toimintavarma, eikä siinä ole särkyviä liikkuvia osia. Tuulisellakin säällä myrskykeittimen poltin palaa hyvin ja äänettömästi kehikon suojassa. Keitin on melko huoltovapaa, pesun lisäksi huolloksi riittää tarvittaessa polttimon reikien puhdistaminen neulalla. Etuja on ruoantekovälineiden kulkeutuminen yhdessä paketissa, joka ei vie suurta tilaa rinkassa.

Ympäristömielessä spriikeitin on hyvä ratkaisu, koska polttoaine on tehty uusiutuvista (puu) luonnonvaroista. Jätemäärää voidaan minimoida, jos käytetään täyttöastioita. Huonoina puolina voidaan pitää tehottomuutta erityisesti talviaikaan, huonoa liekin säädettävyyttä ja kattiloiden nokeentumista, jota voidaan vähentää laimentamalla spriitä 10 % vedellä. Teho on myös kesäaikaan melko huono verrattuna muihin polttoaineisiin, sillä yhden vesilitran keittoaika on noin 10 minuuttia. Lisäksi on vaikeaa täyttää oikea polttoainemäärä polttimeen ilman, että ainetta menee hukkaan.

Spriikeittimen käytössä huomattavaa

  • Koska spriin leimahduspiste on niin alhainen kuin +12 – +13 C, ei polttoainetta saa lisätä polttimoon ennen kuin se on jäähtynyt, ettei satu palo-onnettomuuksia. Älä myös käytä keitintä liian lämpimissä oloissa esim. lähellä kuumaa kamiinaa.
  • Anna aina nestepolttimen palaa loppuun asti ja jäähtyä ennen kuin pakkaat sen reppuun.
  • Nestepolttimoita ei kannata säilyttää kattiloiden sisällä. Pienikin pisara polttoainetta antaa ikävän lisämaun retkiruokaan.