Makuualustat

Hyvä makuualusta eristää nukkujan maanpinnasta hohkaavalta kylmyydeltä sekä pehmustaa maanpinnan epätasaisuuksilta. Makuualusta suojaa myös makuupussia likaantumiselta ja kastumiselta. Makuualustan merkitys kasvaa etenkin talvella, jolloin sen kylmäneristävyyden täytyy olla riittävä. Makuualustaa voi myös hyödyntää istuma-alustana tai retkikeittimen tuulensuojana.

Maastossa yövyttäessä kannattaa aina panostaa hieman parempaan makuualustaan hyvien yöunien takaamiseksi. Perinteisellä alustalla pärjää kaikissa olosuhteissa, mutta mukavuutta haettaessa on ilmatäytteinen alusta oikea vaihtoehto.

Erilaiset makuualustat

Perinteisiä, eli niin sanottuja umpisolumuovialustoja, on lähes yhtä suuri valikoima kuin niiden käyttäjiä. Ohuimmat mallit ovat vain muutaman millimetrin paksuisia ja paksuimmat noin parin senttimetrin luokkaa. Samoin makuualustojen leveydet, pituudet sekä kovuudet vaihtelevat hyvinkin runsaasti. Umpisolumuovialustoissa on myös käytetty erilaisia pintoja esimerkiksi estämään makuupussin luistamista makuualustan päällä tai siivekkeitä lisäleveyden saamiseksi. Halvimmat ja ohuimmat makuualustat eivät kestä kovinkaan hyvin kulutusta. Lisäksi pienikin kivi tuntuu niiden läpi selvästi. Seuraavan hintaluokan makuualustat ovat jo huomattavasti kestävämpiä ja joustavampia.

Kädessä pieni ilmatäytteinen makuualusta.Ilmatäytteiset makuualustat yleensä tasaavat maanpinnan isoimmatkin epätasaisuudet ja niiden paksuudet vaihtelevat noin yhden ja kymmenen senttimetrin välillä. Alustojen pintamateriaalit ja täytteet vaihtelevat valmistajasta riippuen. Keveimmät ja pienimmät ilmatäytteiset makuualustat pakkautuvat maitotölkin kokoiseen pussiin.

Makuualustan valitseminen

Ennen makuualustan ostamista kannattaa miettiä, missä sitä pääasiallisesti käytetään. Se, valitseeko perinteisen umpisolumuovin vai hankkiiko muhkeamman ilmatäytteisen alustan, on aivan käyttäjästä kiinni.

Makuualustaa valittaessa alustaa on hyvä kokeilla. Makuualustan täytyy riittää käyttäjän koko pituudelle. Samoin leveyden täytyy olla riittävä, jotta hartiat ja kädet voivat levätä rennosti makuualustan päällä. Jos kädet eivät mahdu alustalle, voi niiden riiputtaminen alustan ulkopuolella olla epämukavaa, varsinkin paksulla ilmatäytteisellä makuualustalla.

Alustan pintamateriaali ei saa olla makuupussin alla liukas. Ihminen vaihtaa asentoa yleensä useamman kerran yössä, ja kaltevassa maastossa tämä aiheuttaa liukumista alustalla. Vaarana voi olla, että nukkuja esimerkiksi liukuu polttavaan kamiinaan kiinni. Toisaalta pitävä pinta hankaloittaa makuupussin kanssa kääntymistä alustan päällä. Yleensä pitävästä alustasta on kuitenkin enemmän hyötyä kuin haittaa.

Vinkkejä perinteisen umpisolumuovialustan ostajalle

Umpisolumuovialustan ostaminen ei ole yhtä vaativaa kuin ilmatäytteisen alustan. Perinteisten alustojen hinnat ovat markkinoiden halvimmasta päästä. Makuualustaa hankittaessa voidaan nyrkkisääntönä pitää, että mitä paksumpi alusta, sitä parempi eristävyys. Parin millimetrin alustalla ei juuri ole käyttöä, joten sellaisen hankkimista kannattaa välttää.

""

Varsin toimiva ratkaisu on kantaa mukanaan sekä ohutta että paksumpaa alustaa. Tällöin maakuualusta on säädeltävissä tarpeen mukaan. Kun tarvitaan vähemmän eristävyyttä, voidaan toinen patja jättää vaikka kokonaan pois retkeltä. Taittamalla ohuempi patja kaksinkerroin lantion ja hartioiden väliselle alueella saadaan kolminkertainen eristys ja pehmennys alueelle, jossa sijaitsee suurin osa ihmisen painosta. Tätä kikkaa kannattaa käyttää etenkin talviretkeilyssä.

Retkeilijä makaa kahden makuualustan päällä, joista toinen on taitettu kaksinkerroin.

Vinkkejä ilmatäytteisen alustan ostajalle

Ilmatäytteisen alustan puhkeaminen on aina riski maasto-olosuhteissa. Ilmatäytteinen alusta altistuu helpommin rikkoontumiselle kuin perinteinen alusta. Paikkausvälineet on siis aina hyvä pitää mukana, ja talvisin on parempi varata myös solumuovialusta matkaan. Ostettaessa ilmatäytteistä alustaa on hyvä valita sellainen, joka on tehty vahvasta materiaalista.

Puhkeamisriskin vuoksi ilmatäytteiset alustat eivät sovi kovin hyvin istuinalustoiksi iltanuotioille. Hätätilassa sekä eräperinteitä vaalien vaeltajat voivat nukkua myös pelkästään kuusenhavujen ja omien vaatteiden eristäminä.

Ilmatäytteinen makuualusta jonka kaksi reikää on korjattu paikoilla.

Ilmatäytteisiä alustoja saa joko itsestään täyttyvinä, puhallettavina tai pumpattavina. Puhallettavat mallit ovat yleensä yksinkertaisia sekä keveitä, ja ne on tarkoitettu pääasiassa kesäkäyttöön. Ne ovat erinomaisia esimerkiksi sisäkäytössä, tasaisilla alustoilla ja lämpimillä keleillä. Tällaisten alustojen hinnat ovat halvemmasta päästä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että halpa hinta ja hyvä laatu eivät välttämättä kohtaa. Varsinkin ilmatäytteisten alustojen kohdalla kannattaa panostaa laatuun.

Talvikäyttöön kannattaa varata materiaaliltaan paksumpi untuvalla tai vastaavalla materiaalilla täytetty alusta, joka eristää riittävän hyvin. Nämä alustat ovat yleensä itsestään täyttyviä tai pumpattavia, sillä hengityksen mukana makuualustan sisälle siirtyvä kosteus ei ole hyväksi talvikäyttöön soveltuvissa alustoissa. Hyvät lisätäytteiset ilma-alustat ovat makuualustamarkkinoiden kalliimmasta päästä.