Ahkio varusteiden kuljetusvälineenä

Talvivaelluksen suunnittelijalla on kaksi mahdollisuutta kuljettaa varusteensa – kantaa ne rinkassa selässään tai vetää ahkiolla. Rinkkaselkäinen voi valita reittinsä jonkin verran vapaammin, mutta varustemäärät ovat selvästi rajoitetummat.

Kaksi retkeilijää hiihtävät talvisessa maisemassa ja vetävät ahkioita perässään.

Ahkion vetäjä joutuu kulkemaan tasaisempia maastoja, mutta vastaavasti hän voi tehdä useammankin viikon kestäviä vaelluksia tukeutuen kokonaan mukanaan kuljettamiinsa varusteisiin. Silloin vaellukset voi suunnata vapaasti yleisten reittien ja tupaverkostojen ulkopuolelle todelliseen erämaan rauhaan.

Kaupan olevien toimivien ahkioiden mallivalikoima on melko suppea, mutta monien latuyhdistysten ja retkeilyjärjestöjen toimintaan kuuluu myös retkeilyvarusteiden kehittely ja valmistaminen talkoovoimin jäsenilleen. Niistä löytyy kokemusten muovaamia hyvin käyttökelpoisia malleja, joiden huolto- ja korjausmahdollisuus on myös järjestetty.

Ahkion ominaisuudet

Ahkion rakenteelliset osat ovat vetovyö, vetoaisat, ahkion runko ja suojapeite. Valmistajasta riippuen rakenneosien teknisiä toteutuksia on erityyppisiä ja myös niiden kiinnitysmekanismit toisiinsa vaihtelevat. Ahkion perusominaisuuksiin kuuluu, että se on tarpeeksi tilava pitemmillekin vaelluksille. Siinä on reunoihin kiinnitetty vedenpitävä peitto, joka rullautuu tiiviisti kuorman suojaksi ja sitoo sen samalla kiinni. Edelleen ahkion on kuljettava pystyssä suksiurassa ja seurattava vetäjää hyvin käännöksissäkin. Kiinteä yhteys vetäjän ja ahkion välillä on lähes välttämätön, jotta vältytään aisojen alinomaisilta tönäisyiltä epätasaisessa maastossa.

Aisaputket estävät ahkiota tulemasta kintuille ja ohjaavat sen kulkemaan samalta puolelta puuta kuin vetäjä ja pysymään perässä viistossakin rinteessä. Vetovyön on oltava sellainen, että vetonarut saadaan siihen helposti kiristettyä ja vyöstä ahkioineen voidaan kaikissa tilanteissa vapautua nopeasti myös kovassa vauhdissa. Ahkion rakenteiden olisi oltava sellaisia, että rikkoutunut osa voidaan vaihtaa kenttäoloissakin. Turvakaarin ja suojarakentein varustetussa ahkiossa voidaan kuljettaa pieniä lapsia esimerkiksi päivävaelluksilla. Ahkion kunto kannattaa tarkistaa aina ennen käyttöönottoa ja mielellään heti käytön jälkeen.

Ahkion pakkaaminen

Ahkio pakataan mahdollisimman tasapainoiseksi pituus- ja poikittaissuunnassa. Usein tarvittavat varusteet sijoitetaan esimerkiksi etuosaan päällimmäiseksi ja helposti esiin otettaviksi.

Ahkiovaeltajan ei tarvitse kantaa selässään mitään. Pysähtyessään hän lepää heti ja saattaapa anorakin selkämyskin olla kuiva, kun mikään kantamus ei litistä vaatteita ihoon kiinni.

Ahkion kanssa ilman suksia

Ensilumilla, alkavan kaamoksen kynnyksellä tehtävillä sauvavaelluksilla on erilaiset ja nautittavat olosuhteet. Suksisauvoin varustettuna kuljetaan jalkaisin tai lumikengillä. Varusteet telttoineen päivineen kulkevat mukavasti ahkiossa. Päivä on lyhyt, jolloin jää runsaasti aikaa leirissä oloon, luonnon äänien kuunteluun, revontulien ihailuun ja moneen muuhun havainnointiin.