Retkeilijän majoitus Norjassa

Norjassa ei ole varsinaista autiotupaverkostoa, mutta Statsskogilla (Norjan metsähallitus) on tarjolla joitakin avoimia tupia ja kammeja (statskog.no, norjaksi ja englanniksi).

Ruotsin tapaan Norjassa on hyvin varustettuja maksullisia tunturitupia, joihin voi lunastaa avaimen. Norjan tunturituvat ovat hinnaltaan edullisempia kuin Ruotsin, koska ne ovat Den Norske Turisforeningenin alayhdistysten omistamia ja ne huolletaan talkoovoimin. Näihin tupiin ei saa tuoda koiria, vaan koirat yöpyvät ulkona. DNT:n tupien lisäksi on suuri määrä yksityisiä sopimustupia, jotka täydentävät tupa- ja reittiverkostoa. Lisäksi on hyvä muistaa, että osassa Norjan tuvista ei ole jätteidenkeräilyastioita. Jokaisen kuuluu siis itse tuoda pois jätteensä tunturista.

Norjassa Den Norske Turisforeningenin alayhdistykset tarjoavat maksullisia yöpymismahdollisuuksia tunturituvissa, joita on 450 eri puolella Norjaa. Suomen Ladun jäsenille tupahinnat ovat edullisemmat. Tuvat luokitellaan seuraavasti:

Ubetjent hytte (tupa ilman palveluja)

Tähän luokkaan kuuluva tupa on pieni, 5 - 25 petipaikalla varustettu. Tuvassa voi olla ylimääräisiä patjoja. Tuvassa on vuoteita, tyynyjä ja peittoja, keittomahdollisuus, astiasto, polttopuuta ja kirves. Kaikkiin tupiin käy DNT:n yleisavain.

Selvbetjent hytte (itsepalvelutupa)

Itsepalvelutupa on samanlainen kuin edellinen, mutta tuvalla on ostettavissa laaja ruokavarasto. Ruokaa voi ostaa itsepalveluperiaatteella ja tarjolla on päivällisruokia, leikkeleitä, näkkileipää tai vastaavaa. Tupa on lukittu, mutta siihen käy DNT:n yleisavain. Huippusesonkina tuvassa voi olla tupaisäntä.

Norjalaisen itsepalvelutuvan ovi, jonka vieressä kahdet sukset seinää vasten.

Betjent hytte (palvelutupa)

Palvelutuvassa on tupaisäntä. Tuvassa tarjotaan kahden tai kolmen ruokalajin päivällisiä, siellä on viini- tai olutoikeudet ja yöpyä voi kahden-neljän hengen huoneissa tai makuusalissa. Useimmat tuvat ovat sähköistettyjä ja niissä on käytettävissä myös suihku ja kuivaushuone. Joissakin palvelutuvissa on myös sauna.

Norjalainen palvelutupa kivikoisessa maisemassa puolipilvistä taivasta vasten.

Tupien verkkoesittelyissä on muiden tietojen lisäksi myös viiden vuorokauden sääennuste tuvan lähiseudulle.

Lue lisää norjalaisista tuvista

Muita majoitusmuotoja