Matkusta kohteeseen vähillä päästöillä

Toimi näin

  • Suosi paikallisia retkikohteita, joihin pääset päästöttömästi omalla lihasvoimalla: polkupyörällä, kanootilla, soutuveneellä, hiihtäen tai kävellen.
  • Mitä lähempänä kohde sijaitsee, sen pienempiä ovat haitalliset päästöt, vaikka menisitkin moottoriajoneuvolla.
  • Jos matkustat kauempana sijaitseviin kohteisiin, valitse sellainen kulkuväline, joka kuluttaa mahdollisimman vähän polttoainetta henkeä kohden. Tällaisia ovat juna ja linja-auto. Kun valitset julkisen liikennevälineen, voit samalla vaikuttaa siihen, että linja-auto- tai junakyytejä on jatkossakin tarjolla myös harvaan asutulla maaseudulla.
  • Retkikohteet, joihin pääsee julkisella liikennevälineellä, löytyvät Retkikohteet -sivulta. Valitse kohta Kulkuyhteydet, niin saat lisätietoa, kuinka pääset kohteeseen julkisilla.
  • Henkilöauton kimppakyyti on parempi vaihtoehto kuin yksin ajaminen.
  • Jos muutat ajotapaasi taloudellisemmaksi, voit polttoaineen lisäksi säästää myös ympäristöä.
  • Jos valitset kauempana sijaitsevan retkeilykohteen, on ympäristön kannalta parempi, että käyt sellaisissa kohteissa harvemmin, mutta voit viipyä vastaavasti kerralla kauemmin.

Lentomatkan ilmastopäästöjen kompensointi

Luontomatkailu on hyvä tapa edistää luonnonsuojelua, koska matkailun tuomat taloushyödyt kannustavat säilyttämään matkailua palvelevien kohteiden luontoarvot. Matkustamisesta luontokohteelle syntyy kuitenkin hiilidioksidipäästöjä, ja lentomatkustamisesta eniten.

Lentojen vaihtaminen muihin liikennevälineisiin on henkilökohtaisen hiilijalanjäljen pienentämisen tehokkaimpia keinoja. Jos kuitenkin päätät matkustaa lentäen, tai muuta vaihtoehtoa ei ole, voit tutustua päästöjen kompensoinnin eri vaihtoehtoihin.

Lentomatkasi ilmastopäästöjen arviointi sekä kompensaation maksu käy helposti esimerkiksi www.myclimate.org -sivustolta. Sieltä voit myös valita kohteen, jonka hyväksi maksamasi kompensaatiosumma maksetaan.

Lue lisää

Ekologinen matkustaminen

Ilmastomuutos