Monipolttoaine-, petroli- ja bensiinikeittimet

Monipolttoainekeittimet tai erilliset petroli- ja bensiinikeittimet ovat retkikeittimistä tehokkaimpia. Litra vettä kiehuu vain muutamassa minuutissa. Toisaalta tehokkaat keittimet ovat usein kovin meluisia palaessa. Kaikki nämä kolme keitintyyppiä ovat hyvä valinta talviretkille, joilla vettä joudutaan sulattamaan lumesta.

Monipolttoainekeitin on nimensä mukaisesti suunniteltu monenlaisille polttoaineille, kuten valopetrolille tai bensiinille. Polttoainepulloon pumpataan ylipaine, ja neste höyrystyy polttimen esilämmittimessä ennen palamista. Kaikissa näissä keitintyypissä on hyödyksi käyttää mahdollisimman puhtaita polttoaineita. Näin muodostuu mahdollisimman vähän nokea ja epäpuhtauksista syntyviä letkun tai suuttimen tukkeumia. Liekin säätämiseen on hyvät mahdollisuudet.

Puhdistettu bensiini on turvallinen valinta retkikeittimeen. Se ei sisällä autobensiinin myrkyllisiä lisäaineita. Puhdistetun bensiinin syttymislämpötila on korkeampi kuin autobensiinin, eikä se leimahda yhtä herkästi. Puhdistettu bensiini ei nokea kattiloita, autobensiiniä käyttäessä taas kattilat nokeentuvat jonkin verran. Valopetroli on sen sijaan talviretkellä turvallisin polttoaine, korkean leimahduspisteensä ansiosta, jos käyttää keitintä esimerkiksi teltassa. Joissakin monipolttokeitinmalleissa voi käyttää myös nestekaasua.

Monipolttoainekeitin on melko kallis ja vaativampi huoltaa ja käyttää kuin kaasu- ja spriikeittimet. Monipolttoainekeittimiin ei yleensä ostettaessa kuulu kattavaa varustusta. Kattilat hankitaan erikseen. Tuulisuojan sekä lämmön alas karkaamista estävän heijastimen voi tehdä vaikkapa paksusta foliosta tai ostaa valmiina, ilman niitä keitin on tuulelle herkkä.

Monipolttoainekeittimen käytössä huomattavaa

  • Keittimen käyttö ja huolto vaatii opettelua ja huolellisuutta.
  • Keittimen kunto kannattaa aina tarkastaa ennen retkelle lähtöä. Erityisesti kannattaa varmistaa, ettei letkussa ole halkeamia, ja että tiivisteet ovat kunnossa.
  • Retkellä on aina syytä olla mukana huoltotyökalut.