Pyöräretken suunnittelu

Pyöräretkelle valmistautuminen kannattaa aina aloittaa retken suunnittelulla, tapahtuupa retki sitten maastossa, maanteillä, lähellä tai kaukana. Pohtikaa kohde ja minkä tyyppiselle retkelle olette lähdössä.

 • Onko kysymyksessä päiväretki vai monen vuorokauden pyöräretki?
 • Kuinka paljon aikaa teillä on käytettävissä ja mikä on budjettinne?
 • Liikutteko maanteitä ja pyöräteitä pitkin vai maastossa?
 • Kuljetatteko kaikki varusteet pyörällä vai onko teillä apuna huoltoauto?
 • Yövyttekö sisätiloissa vai omissa majoitteissanne?
 • Onko sinulla ja ryhmälläsi retkelle soveltuvat polkupyörät, pyörälaukut tai pyöräkärryt ja tarpeelliset yöpymisvarusteet vai pitääkö niitä lainata tai vuokrata?
 • Pitääkö varusteet vuokrata läheltä kotia vai sijaitseeko vuokraamo pyöräilykohteen läheisyydessä?
 • Pitääkö kalustoa kuljettaa kohteeseen ja miten se tapahtuu?
 • Millainen kunto on ryhmällä?
 • Miten pitkiä päivämatkoja olette suunnitelleet ja millä keskinopeudella ajatte?
 • Mistä saatte lisätietoja palveluista ja aikatauluista sekä oppaista ja kartoista?

Kuvassa näkyy sillan kaiteen raoista pilkottava joki- ja metsämaisema. Etualalla näkyy myös osa pyörän renkaasta sekä ohjaustangosta.

Aikataulu ja reitti

Päivämatkojen pituus vaihtelee pyöräilijän kunnon mukaan. Aloittelijalle riittää noin 40 - 50 km ja kokeneelle pyöräilijälle 80 - 100 km päivässä. Kun laatii aikataulun ja reitin kannattaa ottaa huomioon kunto, sää, reitin nousut, tietyöt, sairastumiset, mahdolliset eksymiset, välineongelmat, lauttojen aikataulut ja mahdolliset lepopäivät ja nähtävyydet sekä palvelut reitin varrella. Ruoanlaittoon, syömiseen, juomiseen sekä teltan pystyttämiseen pitää varata riittävästi aikaa.

Varusteet

Pyöräretkellä tarvittava varustus vaihtelee jokaisen tarpeiden mukaan ja ennen kaikkea sen mukaan onko retki huollettu ja majoitutaanko sisätiloissa vai teltassa.

Tärkein varuste on polkupyörä ja sen sopivuus mainitulle retkelle. Hyviä pyöriä ovat esim. vakiopyörät, retkipyörät ja hybridipyörät. Maastopyörä on hyvä valinta jos pyöräretki suuntautuu kohteisiin, joissa retken reitti kulkee huonoja teitä tai polkuja pitkin.

 • Sähköavusteiset polkupyörät ja sähkömoottorilla varustetut polkupyörät (max 1000 W/max 25 km/h) + muut kevyet sähköajoneuvot ovat sallittuja siellä missä muukin pyöräily on sallittua.

On tärkeää että pyörä on huollettu, eli ketjut on voideltu, jarrut ja vaihteet on säädetty ja renkaat ovat hyvässä kunnossa. Pitkillä retkillä on tärkeätä ottaa mukaan työkaluja ja korjaustarvikkeita. Työkaluihin kuuluvat mm. pumppu, renkaanvaihtovälineet, varasisärengas, yleistyökalu, kuusiokoloavain, jarrupalat, jarruvaijeri ja varavaijeri sekä ilmastointiteippi. Pyörässä tulee olla lukko ja valaisin silloin kun liikutaan pimeässä tai hämärässä.

Myös helposti saatavissa oleva, riittävän iso juomapullo on tarpeellinen kesähelteillä. Retkelle tarvitaan normaalit retki- ja yöpymisvarusteet. Turhia tavaroita ei kannata ottaa mukaan, sillä pyörälle voi pakata vain rajoitetun määrän tavaroita. Lisäksi tarvitaan reittikarttoja ja -oppaita, mahdollisesti tietyökartta ja lauttojen aikatauluja.

Tavaroiden pakkaaminen

Tavaroiden pakkaamisessa on hyvä kiinnittää huomiota painon tasaiseen jakautumiseen. Tavaroiden paino saa olla korkeintaan 15 - 20 kiloa. Pakkaamista auttaa jos käytettävissä on kunnollisia polkupyörälaukkuja. Laukkumalleja ovat taakse tavaratelineeseen kiinnitettävät sivulaukut ja etulaukut sekä ohjaustankoon kiinnitettävä pieni laukku.

Kaikissa pyörämalleissa ei ole mahdollista käyttää etulaukkuja. Yksittäisten takalaukkujen tilavuus on 15 - 25 litraa sekä etulaukkujen 13 - 15 litraa. Ohjaustankoon kiinnitettävän laukun tilavuus on noin 8 - 10 litraa. Jos harrastaa paljon retkipyöräilyä, kannattaa kiinnittää huomiota siihen että laukut todella ovat vedenpitävät ja että niissä on kunnolliset kiinnityskoukut, jotka eivät ajan mittaan oikene tai aukene kuoppaisella tiellä. Toisiin laukkuihin on myös mahdollista asentaa erilliset ulkotaskut. Tavaratelineen päälle on myös mahdollista kiinnittää tavaroita.

Tavaroiden pakkaamiseen voidaan myös käyttää pyöräkärryä. Kärryjä on kahdenlaisia; yksipyöräisiä ja kaksipyöräisiä. Pyöräily kärryn kanssa on raskaampaa verrattuna siihen, että tavarat on pakattu pyörälaukkuihin. Kaksipyöräiseen kärryyn mahtuu enemmän tavaroita kuin yksipyöräiseen kärryyn, mutta sen kanssa on vastaavasti paljon raskaampi polkea. Toisaalta kaksipyöräinen kärry voi olla hyvä ratkaisu silloin kun ollaan pyöräretkellä pienten lasten kanssa, koska he eivät pysty kuljettamaan kaikkia omia tavaroitaan. Pienempiä lapsia voi kuljettaa lasten kuljettamiseen tarkoitetuilla pyöräkärryillä.

Tavaroiden pakkaaminen reppuun ei ole suositeltavaa ainakaan pitkällä pyöräretkellä, koska reppu hankaloittaa pyöräilyä. Lisäksi kannattaa huomioida, että painavat varusteet pyörään kiinnitettyinäkin voivat muuttaa pyörän ajo-ominaisuuksia ja lisätä jarrutusmatkaa.

Ruoka ja juoma

Pyöräretkellä on hyvä syödä kunnolla ja juoda riittävästi nestettä. Jos reitin varrella ei ole ruokailupalveluja ja kauppoja, pitää koko retken ruokatarvikkeet ja keitin kuljettaa mukana. Pienemmällä pakkauksella pärjää, jos on mahdollista käyttää matkan varrella olevia kauppoja ja ravitsemusliikkeitä. Lämpimällä säällä on tärkeätä muistaa juoda riittävästi nestettä, ettei tule huonovointiseksi.

Pukeutuminen

Pitkällä pyöräretkellä pitää varautua monenlaisiin säihin. Kun mukaan voi ottaa vain rajoitetun tavaramäärän, on hyvä käyttää mahdollisimman monikäyttöisiä, kevyitä ja kosteutta hylkiviä vaatteita. Satunnaisiin pyöräretkiin riittävät tavalliset retkeilyvaatteet. Enemmän pyöräilyä harrastava voi hankkia erityisesti pyöräilyyn suunniteltuja vaatteita, kuten pyöräilyhousut, -takin, käsineet ja jalkineet. Turvallista on aina käyttää kypärää. Kun vielä käytät turvaliiviä, havaitaan sinut paremmin liikenteessä.
Pyöräilymahdollisuudet Suomessa

Suomessa on erinomaiset mahdollisuudet harrastaa pyöräilyä, olipa kyse päivittäisestä pyöräilystä, retki- tai maastopyöräilystä. Taajamien ympäristöissä hyvät pyöräilytiet, viitoitukset ja pyöräilyoppaat helpottavat pyöräilyä. Retkipyöräilijöille on tarjolla monenlaisia hienoja seudullisia ja valtakunnallisia reittejä eri puolilla Suomea, esim. saaristossa, järvimaisemassa tai vaikka tunturimaisemissa. Kartat ja oppaat auttavat sekä retken suunnittelussa että itse retkellä. Oppaiden avulla löytyvät mielenkiintoisimmat kohteet ja tarvittavat palvelut. Maastopyöräilijöille on omat reittinsä, joista löytyy tarkempaa tietoa alan verkkosivuilta.

Jos ei halua kuljettaa pyöräänsä pitkiä matkoja ennen retken alkua, on mahdollista käyttää pyörävuokraamoiden palveluja. Toisaalta Suomessa on myös mahdollista eri keinoin kuljettaa pyöränsä retken alkuun. Henkilö- tai pakettiauton lisäksi voi käyttää lentokonetta, junaa, linja-autoa, laivaa, lauttaa tai lossia. Lisäksi Ahvenanmaalla on vielä pieniä pyörälauttoja.

Lue lisää pyöräilystä