Kuivatut ruoka-aineet ennallistetaan liottamalla pari tuntia vedessä ennen keittämistä. Jauhemaiset ja ohutmaltoiset ruoat, kuten sienet, tarvitsevat lyhyemmän liotuksen.  Kuivatut ja ennallistetut ruoka-aineet eivät juurikaan eroa tuoreesta. Liottaminen nopeuttaa kypsymistä ja säästää siten polttoainetta.

Hyvä sääntö on, että aterialla laitetaan aina seuraavan aterian ruoka-aineet likoamaan. Esimerkiksi aamiaisella esivalmistellaan lounaan ruoka-aineet ja lounaalla päivällisen. Vedellä peitetään ruoka-aineet. Jätä ylimääräistä tilaa, sillä ruoka turpoaa ennallistuessaan. Liotetuista ruoista ruokaa valmistaessa tarvitset todennäköisesti vähemmän vettä kuin normaalisti.

Ruoka-aineet on hyvä liottaa isosuisessa, kierrekorkillisessa muoviastiassa, joka ei aukea rinkassa. Talvella ruoka-aineet kannattaa liottaa ruokatermoksessa, jossa ne eivät jäädy. Voit myös askarrella vanhasta retkipatjasta ja ilmastointiteipistä suojan liotusastian ympärille pitämään sen lämpimänä.

Lue lisää