Erätaitokisat

Erätaitojen ja -tietojen avulla retkeilijä osaa varustautua maastoon oikein varustein, leiriytyä, lukea luonnonmerkkejä, suunnistaa määränpäähän tai kokata retkiruokaa. Taidot ja tiedot ovat tärkeä osa eräelämää ja maastossa liikkumista. Erätaitojen hallinnassa voi myös mitellä muiden retkeilijöiden kanssa.

Kaksi retkeilijää tarkastelee karttaa erätaitokilpailussa.

Partiotaitokilpailut

Partiotaitokilpailut, eli PT-kisat, ovat partio-ohjelmaan perustuvia, yleensä maastossa tapahtuvia vartiolle tarkoitettuja kilpailuja. Ne ovat eräänlaisia retkiä, joilla testataan partiotaitoja ja -tietoja ja opitaan uusia. PT-kisojen lisäksi on erilaisia teemallisia kisoja, kuten kaupunkituntemus- ja salapoliisikisoja.

Kilpailun aikana vartion tehtävänä on vaeltaa tietty matka lähdöstä maaliin ja suorittaa matkan varrella olevilla rasteilla annetut tehtävät. Yön yli kestävässä kisassa on erillinen yörasti, jolla viivytään pidempään, suoritetaan useampia tehtäviä ja myös nukutaan.

Nimensä mukaisesti partiotaitokisojen tehtävät liittyvät partiossa opittuihin asioihin, kuten ensiapuun, kätevyyteen ja luontoon. Lisäksi kisoissa on yleensä myös tehtäviä, joissa tarvitaan yleistietoa tai hyviä hoksottimia.

Erävaelluksen SM-kilpailut

Erävaelluksen SM-kilpailut on järjestetty vuodesta 1970 alkaen vuosittain ja se on siten perinteisin erätaitoja mittaava kilpailu Suomessa. Kilpailu on fyysisesti melko vaativa, sillä siinä kuljetaan kahden hengen partioina sarjasta ja reittivalinnasta riippuen 70–130 kilometrin matka kolmessa vuorokaudessa. Kukin partio kantaa koko kisan aikana tarvitsemansa varusteet ja ruuat mukanaan. SM-sarjoja kilpailussa on neljä: avoin, naisten, nuorten ja veteraanien sarja. Kuntosarjaan houkutellaan tavallisia viikonloppuvaeltajia omaa kuntoaan mittaamaan.

Normaalisti kilpailussa on mukana yleisörasteja, joille yleisö on tervetullut seuraamaan partioiden suorituksia. Kilpailu päättyy yleensä viimeisenä päivänä kuljettavaan pikataipaleeseen. Maastossa arvioidaan paitsi kilpailijoiden suoriutumista tehtävärasteilla, myös yöpymistä, leirin siisteyttä ja reittiin käytettyä aikaa. Tehtävärastien aihealueita ovat erävaellustiedot ja -taidot, luonnontuntemus ja -suojelu, ensiapu ja pelastuspalvelu sekä suunnistus.

Kaksi erävaeltajaa sammuttamassa metsäpaloa kilpailun tehtävärastilla.

Erävaelluksen SM-kilpailut myöntää järjestettäväksi Suomen Latu, jonka verkkosivuilta löytyy myös lisätietoja kilpailuista.

Erämelonnan SM-kilpailut

Erämelonnan SM-kilpailut järjestetään vuosittain touko–kesäkuussa. Kilpailujen tavoitteena on ylläpitää ja edistää erämelontataitojen ja -tietojen säilymistä ja kehittämistä. Kilpailussa mitataan myös kilpailijoiden fyysistä suorituskykyä.

Kilpailu kestää noin 30 tuntia ja sisältää yhden maastoyöpymisen. Kilpailusarjoina ovat yksiköt, kaksikot ja naisten kaksikot. Kilpailun yhteydessä järjestetään yleensä myös perhe- ja retkisarja. Melottavan reitin pituus riippuu vesistöstä, tehtävistä ja paikallisista olosuhteista. Kilpasarjoissa reitin pituus on yleensä noin 40 km.

Erämelonnan SM-kilpailut myöntää järjestettäväksi Suomen Latu.

Lue lisää