Monikäyttöinen laavu

Kankaasta tehdyt laavut

Saatavilla on monia erilaisia kankaasta tehtyjä laavuja. Ne ovat usein telttaa kevyempiä ja edullisempia. Laavu ei kuitenkaan suojaa hyttysiltä ja ilman nuotiota se on kylmempi majoite kuin teltta.

Piirroskuva kankaasta tehdystä laavusta.

Kankaasta tehty laavu sopii mainiosti päiväretkiin monikäyttöisyytensä ansiosta. Sateen sattuessa sinne mahtuu oleilemaan ja evästaukojen tuulensuojana se on verraton.

Paras puoli telttaan verrattuna on se, että laavun eteen voi tehdä nuotion, joka hohkaa lämpöä sen sisään. Lähes kaikki laavut ovat kipinöitä ja tulta hyvin kestävää materiaalia.

Laavu pystytetään siten, että tuulen suunta on melko tarkalleen sivusta päin, jolloin savu ei haittaa laavussa olijoita. Laavussa nukutaan jalat tuleen päin, sillä niitä alkaa palella ensimmäisenä. Tulta on aina vartioitava.

Telttalaavussa voi olla alaslaskettava etuseinä ja kiinteä pohja. Hyvässä laavussa on riittävästi kiinnitysnaruja ja -renkaita, jotta sen saa kiristettyä ryhdikkäästi pystyyn. Myös laavun omista tukikepeistä ja kiinnitysvaarnoista on hyötyä etenkin puuttomilla leiripaikoilla.

Kiinteät laavut

Retkeilyalueilla, kansallispuistoissa ja retkeilyreittien varsilla on myös kiinteitä, yleensä puusta rakennettuja laavuja. Ne ovat hyviä tauko- ja ruokailupaikkoja ja soveltuvat myös yöpymiseen. Monilla kunnilla ja yhdistyksillä on myös omia laavuja, joita retkeilijät saavat käyttää.

Laavuissa on yleensä tiivis, sateelta suojaava katto ja tasainen puulattia. Yhdeltä sivultaan ne ovat avoimia, joten nukkuja tuntee olevansa melkein taivasalla. Laavun yhteydessä on usein tulentekopaikka polttopuineen ja usein myös käymälä sekä joki- tai järvivettä saatavilla.