GPS-paikantimen valinta retkeilyyn

Nykyään on saatavilla hyvin monenlaisia paikannustoiminnolla varustettuja laitteita. Yleisimpiä lienevät erilaiset navigaattorit ja matkapuhelimien sisäänrakennetut navigointitoiminnot. Eri laitteet ovat monesti tarkoitettu vain tietyntyyppistä käyttöä varten, mutta myös monikäyttöisiä laitteita on saatavilla. Mikäli aiot käyttää paikanninta retkeilyssä muuten kuin satunnaisesti, kannattaa hankkia juuri retkeilyyn ja maastossa liikkumiseen tarkoitettu laite.

Maastokäyttöön tarkoitettujen GPS-paikantimien hinnat vaihtelevat nykyisin alle sadasta eurosta muutamiin satoihin euroihin. Lisäksi pitää usein ostaa vielä kartta-aineisto, jolloin kokonaishinta nousee väistämättä satoihin euroihin. Laitteen valinnassa kannattaa miettiä omia tarpeita. Edullinen laite voi olla omaan käyttöön paljon parempi kuin kallein kaupasta löytyvä malli, josta löytyy kaikki viimeisimmät hienoudet. Yksinkertaisempi laite on monesti myös helpompi käyttää.

Maastokäyttöön tarkoitetut laitteet ovat vedeltä ja kosteudelta suojattuja, ja ne kestävät jossain määrin myös iskuja ja muita mekaanisia rasituksia. Muotoilu ja materiaalit on usein valittu niin, että laite pysyy hyvin kädessä ja sitä voi käyttää yhdellä kädellä. Joitakin laitteita voi käyttää myös käsineet kädessä, mikä on suuri etu kylmissä olosuhteissa. Erilaisilla lisävarusteilla laitteen saa ripustettua esimerkiksi vyölle tai kaulaan, mutta käytännössä siitä on usein vain haittaa.

Laitteen toimivuuden kannalta tärkeä ominaisuus on herkkä, monikanavainen vastaanotin. Uudet laitteet ovat kaikki monikanavaisia ja vastaanottimien herkkyys on parantunut merkittävästi. Herkällä vastaanottimella varustettu laite ei hukkaa signaalia tiheässäkään metsässä ja toimii myös huopakattoisten rakennusten sisällä.

Maastokäyttöön tarkoitetut laitteet ovat yleensä paristokäyttöisiä, sillä maastossa ei monesti ole mahdollisuutta akkujen lataukseen. Paristojen kestossa on suuria eroja eri laitteiden välillä. Kun laitetta pidetään päällä koko päivän ajan, täytyy paristot vaihtaa tavallisesti kerran päivässä. Joitakin malleja voi käyttää kuitenkin kahdesta kolmeen päivään samoilla paristoilla. Varaparistot kannattaa aina ottaa mukaan, vaikka pitäisit GPS-paikanninta päällä vain sijainnin tarkastamisen ajan.

Karttapohjalla varustetulla laitteella suunnistaminen on paljon kätevämpää kuin pelkän navigointinuolen avulla. Vaikka laitteeseen ei olisikaan ladattu kartta-aineistoa, näkee näytöltä reittipisteiden keskinäisen sijainnin ja jäljen omasta liikkumisesta auttaen oman sijainnin ja kulkusuunnan hahmottamista. Muistikorttipaikka mahdollistaa suuremman kartta-aineiston käytön laitteessa, jolloin välttyy jatkuvalta karttojen latailulta.