Ohjeita Hetassa liikkumiseen

Sallittua

Rajoitettua

  • Koirien ulkoiluttaminen laduilla. Koiria saa kuljettaa ainoastaan Ounasjärvellä kulkevalla Aurinkokeino (17 km) ladulla sekä valaistun ladun yläympyrässä. Koirat on pidettävä aina kytkettyinä.
  • Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Kiellettyä

  • Avotulen teko maastopalovaroituksen aikana.
  • Lemmikkieläinten vapaana pitäminen.
  • Roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen.

Ohjeita Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa liikkumiseen löydät kansallispuiston verkkosivuilta.

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Valtion maksuperustelain mukaan (finlex.fi) yritys tarvitsee yhteistyösopimuksen, jos se vie asiakkaitaan säännöllisesti Metsähallituksen ylläpitämille kohteille (metsa.fi)Käyttömaksut maksetaan etukäteen Eräluvat.fi-verkkokaupan kautta. Sopimusyritysten kanssa voidaan sopia laskutuksesta kausittain. 

Moottorikelkkailu Enontekiöllä

Muista, että moottorikelkkailu ei ole jokaisenoikeus. Harrastuskelkkailu on sallittu ainoastaan merkityillä moottorikelkkailureiteillä ja -urilla sekä vesistöjen jäällä. Suojelualueilla on vielä erikseen tarkempia sääntöjä. 

Merkityille moottorikelkkailu-urille voit lähteä kelkkailemaan omin päin  tai paikallisen safariyrittäjän matkassa. Osa urista vaatii maksullisen luvan ja osa on ilmaisia. Muistathan, että uralta poikkeaminen ei ole sallittua ilman maanomistajan lupaa! 

Hetan kirkonkylästä lähteviä moottorikelkkailu-uria hoitaa Enontekiön kunta. Niiden käyttöön ei tarvita lupaa. Myös Victoria-reitti, joka kulkee Suomen ja Ruotsin rajaa myötäillen Muoniosta Kilpisjärvelle on maksuton.

Enontekiöllä Käsivarren erämaa-alueella Palojärvestä Kilpisjärvelle lähtevälle moottorikelkkailu-uralle sekä pistoille Syväjärvi–Karesuvanto ja Raittijärvi–Saarikoski on hankittava maksullinen Metsähallituksen valtakunnallinen uralupa (eraluvat.fi).

Kilpisjärven kylän alueella moottorikelkkailu-uria hoitaa Kilpisjärven ladut ry ja uranhoitomaksu tulee suorittaa osoitteessa (kilpisjarvenladut.fi).

Moottorikelkkailun kartat 

Ennakkovarustautuminen

Varusteet ja turvallisuus

Sesonkiajat

  • Hetan alueella retkeilyn sesonkiaikoja ovat maalis - huhtikuu sekä kesä - syyskuu. Kevättalvella alueella on runsaasti hiihtäjiä, kesällä vaeltajia ja kalastajia.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää