Jyppyrä - näkölapaikka keskellä Hettaa

Jyppyrä on noin 400 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoava vaara Hetan kylän välittömässä läheisyydessä. Aikaisemmin Jyppyrää on pidetty palvontapaikkana. Vaaran päällä 1800-luvulla sijainnut seitakivi on perimätiedon mukaan vieritetty Ounasjärveen. Alueen historiasta kertova luontopolku lähtee Tunturi-Lapin luontokeskuksen pihasta. Jyppyrän laella sijaitsee kota.

Peurapolku

Luontokeskuksen pihasta pääsee peuranpyynnin historiasta kertovalle luontopolulle - Peurapolulle. Polun varrella on yksi entisöity peurahauta ja useita vanhoja peurahautojen jäänteitä. Polun varrella kulkee hangasaita, jollaista metsästäjät aikoinaan käyttivät peurojen pyynnissä. 

Tunturi-Lapin luontokeskus

Tunturi-Lapin luontokeskus sijaitsee kylän itälaidalla Jyppyrävaaran juurella. Sieltä saa parhaat ohjeet retkille ja voit varata varaustuvat tai ostaa kalaluvan. Luontokeskuksessa on useita pysyviä näyttelyitä. Vuovjjuš – Kulkijat -näyttely on kertomus paimentolaissaamelaisuudesta ja pohjoisesta luonnosta. Näyttelyn pääosassa on poro, joka yhdistää luonnon ja ihmisen.

Kodan sisällä on nuotiopaikka, taljoja ja muuta tavaraa.

Pohjoisen kulkijoita -näyttely on kuvaus arktisen tunturiluonnon houkuttamista tutkijoista, matkailijoista ja muista kulkijoista.Kahdeksan vuodenaikaa on kertomus enontekiöläisen luonnon erikoisesta tunnelmasta. Lastennäyttely Untuvikko on touhukas piipahdus luontoretkille ja tunturielämään.

Yrjö Kokko -kirjasto on kunnianosoitus laulujoutsenen pelastajalle, eläinlääkäri ja kirjailija Yrjö Kokolle. Kirjaston vieressä avautuu Lauri Pappilan linnut -näyttely, joka on upea kokoelma enontekiöläisen ITE-taiteilijan ja veistäjän puulintuja. Näyttely soveltuu vaikka lintujen tunnistuksen opetteluun.

Tunturi-Lapin luontokeskuksessa on jatkuvasti esillä myös vähintään kaksi vaihtuvaa näyttelyä, jotka liittyvät yleensä saamelaiskulttuuriin, luontoon ja retkeilyyn.

Pahtajärvi

Pahtajärvi on pitkä ja kapea rotkojärvi, joka sijaitsee Hetan kylän pohjoispuolella. Järven molemmilla puolilla kohoavat kalliojyrkänteet. Talvella järveä pitkin kulkee latu ja kesäisin alueeseen voi tutustua Pahtajärven polkua pitkin. Polkua pitkin matkaa Hetan keskustasta Pahtajärvelle on noin viisi kilometriä.

Pyhäkeron autiotupa ja tunturi

Pyhäkeron autiotupa sijaitsee Pallas - Yllästunturin kansallispuiston pohjoispäässä, Pyhäkeron juurella, 7 km:n päässä Ounasjärven rannasta. Tuvalla voi levähtää ennen nousua Pyhäkeron laelle, Ounastuntureiden vanhalle merkkitunturille. Pyhäkerolta, Pyhäjärven rannalta, voi löytää jäänteet Ounastunturin hiihtomatkailun alkutaipaleelta 1930 -luvulta. Siellä sijaitsi yksi tunturialueen ensimmäisistä matkailumajoista. Nykyisin siitä on jäljellä vain perustuksen raunioita.

Yrjö Kokko -lintutorni 

Hetan kylästä noin 10 km itään päin tien nro 956 varrella on Yrjö Kokko -lintutorni (enontekiolapland.com). Lintutorni sijaitsee Joentekiäisessä, paikassa missä Vanhajoki yhtyy Ounasjokeen. Lintujen katselemisen ohella tornissa voi tutustua paikalliseen linnustoon Yrjö Kokon tekstein. Tornin vieressä on avolaavu.

Syksyinen suo sekä järvi. Taustalla tunturi.

Sotkajärven lintutorni

Sotkajärven lintutorni (enontekiolapland.com) sijaitsee Sotkajärven rannalla, Hetasta Palojoensuuhun johtavan tien nro 93 varrella. Sotkajärvi on erittäin hyvä lintujärvi ja siellä on tehty paljon mielenkiintoisia lintuhavaintoja. Sotkajärven lintutornilla on useana vuonna osallistuttu valtakunnalliseen tornien taistoon. Lintutornin yhteyteen on rakennettu laavu. Laavulle sekä lintutornin alemmalle tasolle pääsee pyörätuolilla.

Hetan kirkko

Enontekiön kirkonkylän Hetan keskustassa sijaitseva vuonna 1952 rakennettu kirkko on Enontekiön kuudes kirkko (enontekiolapland.com). Sen on piirtänyt arkkitehti Veikko Larkas. Upea alttariseinämä on taiteilija Uuno Eskolan suunnittelema.