Jyppyrän peurahaudat

Keskellä kuvaa maassa kuoppa, jonka reunoilla puuseipäitä. Kuopan ympärillä jäkäläinen maa.

Pohjois-Lappi
Enontekiö
Hetan alue

Enontekiön kirkonkylässä Hetassa voi tutustua yhteen Lapin suurimmista pyyntikuoppaketjuista. Hetan alueella sijaitsevan Jyppyrän peurahautoihin sekä muihin peuranpyyntitapoihin voi perehtyä Tunturi-Lapin luontokeskuksen lähimaastossa kulkevalla Peurapolulla.

Jyppyrä on Enontekiön kirkonkylän Hetan välittömässä läheisyydessä sijaitseva vaara. Jyppyrän alueelta on löydetty yli sata peurahaudan jäännettä. Ne muodostavat yhdessä ketjumaisen peuranhautajärjestelmän, jonka kokonaispituus on 1,5 km. Peurahautojen jäänteet ovat lähes ainoita nykypäiviin asti säilyneitä jäänteitä esihistoriallisista pyyntilaitteista.

Alueelle kulkeutuneet peurat saattoivat pudota peurahautoihin omia aikojaan. Suurimmat saaliit saatiin kuitenkin ajopyynnissä, jolloin ajomiehet hätistelivät eläimiä kohti peuranpyyntialuetta. Ajopyynnin apuna olivat kiilamaiset aidat, jotka estivät peuroja pakenemasta väärään suuntaan. Myös peurakoiria käytettiin apuna peuranajossa.

Jyppyrän seutu oli aikoinaan villipeurojen talvilaidunnusaluetta. Peuranpyyntipaikat muodostivat kokonaisuuden, johon pyyntilaitteiden lisäksi kuuluivat tukikohta, lihavarastot ja palvontapaikka eli seita. Jyppyrän seidan kerrotaan sijainneen Jyppyrän huipulla. Se oli iso nelikulmainen kivi, joka seisoi neljän pikkukiven varassa. Perimätiedon mukaan Enontekiön kirkon rakentajat vierittivät 1800-luvulla seitakiven vaaran alla sijaitsevaan Ounasjärveen.

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet ja kartat

  • Jyppyrän peurahautojen kulkuyhteyksistä on kerrottu Hetan alueen sivuilla.
    • Jyppyrän peurahautoihin voi tutustua kulkemalla Tunturi-Lapin luontokeskuksesta lähtevää Peurapolkua pitkin.

Sähköiset kartat

Palvelut

Peurapolku, 2 km

  • Peurapolku lähtee Tunturi-Lapin luontokeskuksen pihapiiristä. Pihalla on aitauksen sisällä rekonstruoitu peurahauta. Alueella sijaitsee myös katettu tulentekopaikka.
  • Noin kilometrin mittaisen polun päähän on tehty ympyrälenkki. Tunturi-Lapin luontokeskukseen pääsee takaisin samaa reittiä pitkin. Polku on merkitty peurapatsaisiin kiinnitetyillä sorkanjäljillä.
  • Polun varrella on opastauluja, joissa kerrotaan vanhoista peuranpyyntimenetelmistä sekä kertaalleen sukupuuttoon hävitetystä villipeurasta (julkaisut.metsa.fi).  
  • Peurapolun varrella on useita peurahautajäänteitä. Ne on suojattu muinaismuistolailla, minkä vuoksi kulkijan tulee pysytellä polulla.

Esteettömät palvelut

  • Tunturi-Lapin luontokeskuksen näyttelyssä sekä pihalla voi liikkua pyörätuolilla.
  • Luontokeskuksessa on myös esteetön WC.

Kohdetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/jyppyranpeurahaudat

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Jyppyrän peurahautojen kartta Retkikartta.fi:ssä.

Pysäköintialue

  • Peuratie 15, Tunturi-Lapin luontokeskus

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää