Ohjeita Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa liikkumiseen

Kaikkien alueella liikkuvien tulee noudattaa Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntöä (pdf 1,4 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on

Sallittua

 • Liikkuminen jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen (rajoitusvyöhykkeitä lukuun ottamatta, kts. alla).
 • Marjojen ja ruokasienten poimiminen.

Rajoitettua

 • Avotulen teko on kansallispuiston virkistysvyöhykkeellä sallittua vain virallisilla tulentekopaikoilla. Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autio- ja muiden tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. 
 • Leiriytyminen on virkistysvyöhykkeellä sallittua vain tupien, kotien ja laavujen läheisyydessä. Tämä koskee myös riippumatossa tms. yöpymistä. Kodat on pääsääntöisesti tarkoitettu päiväkäyttöön, ei yöpymiseen.
 • Erämaavyöhykkeellä telttailu on sallittu vapaasti ja tulenteko on mahdollista maassa olevia risuja käyttäen. Vyöhykejako löytyy järjestyssäännöstä (julkaisut.metsa.fi) sekä kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelmasta (julkaisut.metsa.fi).
 • Liikkuminen on rajoitettua viidellä rajoitusvyöhykkeellä, jotka on perustettu eliöstön suojelemiseksi. Rajoitusvyöhykkeitä ovat
  • Onnasjärven–Onnasjoen rajoitysvyöhyke, jolla liikkuminen on kielletty 1.5.–30.11. lajistonsuojelullisista syistä.
  • Hanhivuoman alue, jolla liikkuminen on kielletty linnuston pesimärauhan ja Pallasjärven taimenen kutuvesien turvaamiseksi ympäri vuoden.
  • Pahakurun–Hannukurun, Suaskurun ja Haltioleton rajoitusvyöhykkeet, joilla liikkuminen on kiellettyä ympäri vuoden.
  • Pyhäjoen ja Varkaankurun rajoitusvyöhykkeet, joilla liikkuminen on sallittua 1.5.–30.11. vain merkittyä reittiä pitkin.
 • Pyöräily on sallittua vain kansallispuiston virallisilla merkityillä kesäreiteillä. Poluilta poikkeaminen pyörällä on kiellettyä. Luonnonsuojelullisista tai turvallisuussyistä pyöräily on kielletty seuraavissa kohteissa: Palkaskero, Keimiötunturi, Pirunkuru, Varkaankuru ja Tuomikuru.

 • Ratsastaminen ja koiravaljakolla ajo on sallittua vain kansallispuiston yhteistyöyrittäjille erikseen sovittavilla reiteillä. 
 • Kansallispuiston rakenteisiin, kuten autio- ja varaustupiin tai tulentekopaikkoihin tukeutuvaan yritystoimintaan tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.
 • Suurten ryhmien (yli 50 henkilöä) tapahtumien järjestäminen kansallispuiston alueella on luvanvaraista.
 • Muuhun kuin tavanomaiseen retkeilyyn kuuluvaan toimintaan tarvitaan Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Kansallispuiston käyttöä ohjataan järjestyssäännöllä (julkaisut.metsa.fi), josta löytyvät myös kansallispuiston vyöhykejako  ja metsästysrauhoitusalueet.

Hihnassa kiinni oleva pieni valkoinen jackrusselinterrieri katsoo kameraan. Koiran alla kalliota.

Kiellettyä

 • Lemmikkieläinten vapaana pitäminen. Lemmikit saavat kulkea mukana vain kytkettyinä. Kansallispuistossa koiran saa viedä autiotupaan vain muiden kulkijoiden suostumuksella. Varaus- ja vuokratupiin koiria ei saa viedä. Koiran kanssa retkeilevän kannattaa siis ottaa teltta mukaan vaellukselle.
 • Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen.
 • Maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen, samoin kuin kivikasojen kokoaminen tuntureille.
 • Luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen.
 • Selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen.
 • Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta.
 • Roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen.
 • Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autio- ja muiden tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. 
 • Droonien lennättäminen on kielletty luonnonsuojelualueiden liikkumisrajoitusalueilla sekä lintujen tärkeillä pesimäalueilla, kuten tunturipahdoilla, saarilla, luodoilla ja merenlahdilla, joilla pesii lintuyhdyskuntia sekä tärkeillä levähdyspaikoilla. Myös muiden selkärankaisten eläinten häirintä on luonnonsuojelualueilla kielletty, minkä takia droonien lennättäminen voidaan kieltää muuallakin. 

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

Ennakkovarustautuminen

Huolellinen retken suunnittelu ja tietojen hankkiminen paikallisista oloista auttaa parhaan luontoelämyksen saavuttamisessa.

Retkeilijä makaa teltassa sisällä, jalat teltan oviaukosta ulkona. Jalassa lenkkarit ja farkkushortsit. Ulkona näkyy vihreää niittyä, järvi ja metsäinen niemi.

Turvallisuus

 • Muista jättää ilmoitus itsestäsi, aikataulustasi ja reittisuunnitelmistasi ystävillesi ja läheisillesi, majapaikkaasi tai luontokeskuksiin. Ilmoita mahdollisuuksien mukaan myös reitti- ja aikataulumuutoksista. Alueen pelastuspalvelu on lakisääteisesti järjestetty, ja sen tavoittaa hätäkeskuksen kautta. Muista ilmoittaa saapumisesi perille, ettei etsijöitä hälytetä turhaan. Muista, että puhelinnumero, johon hätätapauksessa pitää ensimmäisenä soittaa, on 112! Näin toimit hätätilanteessa.
 • Tuntureilla sään vaihdokset saattavat olla hyvinkin nopeita. Äkillinen sumu tai lumituisku saattaa aiheuttaa vaaratilanteen.
 • Talvella retkeileminen on vaativaa. Sää- ja valo-olosuhteet ovat keskitalvella vaikeat, sillä pakkasta voi olla jopa -40 astetta ja kaamosaikana päivänvaloa on vain muutamia tunteja. Tuuli lisää pakkasen purevuutta huomattavasti.
 • Suunnistuksen on oltava varmaa. On varauduttava hätätilanteisiin, kuten yöpymiseen maastossa.
 • Kevättalvi on suosittua retkeilyaikaa, mutta silloinkin on varustauduttava asianmukaisesti. Tavallisilla latusuksilla ei pidä lähteä hoidetulta latuverkostolta!
 • Moottorikelkkajälkien seuraamisessa tulee olla varovainen. Eksyminen on talvella aina vaarallista.
 • Tutustu myös Retkeilyn ABC-sivuilla oleviin vinkkeihin turvallisuudesta.
 • Katso myös retkikohteesi ajankohtaista sivu.
 • Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
 • Retkeilyn ABC:

Vuodenajat

Ruska alkaa Länsi-Lapin tuntureilla syyskuun 10. päivän tienoilla ja kestää kahdesta kolmeen viikkoa. Syysmyrsky saattaa joskus riipiä lehdet puista ennen aikojaan.

Talvi alkaa yleensä lokakuun lopussa. Valaistukseltaan alkava kaamos on erikoinen. Auringon säteet tulevat vinosti ilmakehään ja luminen maisema värjäytyy vuoroin hennon punaiseksi tai siniseksi. Iltaa ja yötä valaisevat kuu ja revontulet. Lumipeite on paksuimmillaan maalis-huhtikuussa. Paikoin lunta on yli metri. Yli -20 asteen pakkasjaksot voivat kestää päiväkausia.

Kuusi hiihtäjää avotunturissa vaelluksella reput selässä. Maisema on puuton. Aurinko paistaa hyvin matalalta, on hämärää. Horisontissa kaukana tuntureita ja pilvetön taivas.

Talviretkeily ja maastossa yöpyminen vaativat erittäin hyviä varusteita onnistuakseen. Kevättalvi on parasta hiihtosesonkia, joka kestää helmikuun alkupuolelta huhtikuun loppupuolelle. Vuodet eivät kuitenkaan ole veljeksiä, eivätkä hiihtokelit välttämättä riitä vappuun asti.

Kevät sijoittuu toukokuulle ja jatkuu kesäkuun alkupuoliskolle asti. Sulamisvedet kastelevat polut ja tekevät niistä erittäin herkkiä kulumaan. Retkeilijöiden toivotaan ottavan tämän huomioon valitessaan retken reittiä ja ajankohtaa.

Kesä alkaa kesäkuun puolen välin jälkeen. Sääsket kuoriutuvat juhannuksen jälkeen. Mäkärät, paarmat ja polttiaiset seuraavat niitä vuoron perään. Viime vuosina sääskiä on ollut vähän, joten Lapin kesästä on saanut nauttia kaikessa rauhassa.

Sesonkiajat

Kansallispuiston retkeilyn sesonkiaikoja ovat maalis–huhtikuun hiihtokausi sekä kesän ja syksyn vaelluskausi. Puiston ehdottomasti suosituin reitti on Hetta - Pallas -vaellusreitti, jonka varaustupien varaukset on syytä tehdä vähintään puoli vuotta etukäteen. Autiotuvat ovat huippusesonkeina usein täynnä, joten silloin on syytä varata teltta mukaan, jollei halua yöpyä taivasalla.

Kaksi retkeilijää nousee avoimessa tunturissa kivistä reittiä ylös tunturin rinnettä. Reitin vierellä on reittiviittatolppa, jossa on nuoli. On pilvipoutainen kesäpäivä.

Varusteet

Kansallispuistossa liikuttaessa tulisi mukana olla ainakin kartta, kompassi ja asialliset retkeilyvarusteet retken pituuden mukaan. Syrjävyöhykkeillä retkeily on huomattavasti vaativampaa kuin retkeily merkityillä reiteillä, joten reittien ulkopuolella liikuttaessa tarvitaan retkeilykokemusta. Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.

Matkapuhelimien kuuluvuus

Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, kansallispuiston alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa. 

Kannattaa aina pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku. 

Jätehuolto

Kaikilla suojelualueilla pyritään roskattomaan retkeilyyn. Retkeilijöiden omatoimisuuteen ja vastuuntuntoon luotetaan. Uskotaan, että kulkijat pystyvät itse huolehtimaan omat roskansa pois maastosta ja toimittamaan ne huollettuihin ekopisteisiin. 

Jätteiden lajittelua varten Pallastunturin, Tunturi-Lapin ja Yllästunturin luontokeskuksessa on ekopisteet, joihin voi toimittaa lasi- ja metallijätteet sekä paperit ja kartongit. Biojätteen voi jättää kuivakäymälöihin. Pieniä määriä palavia roskia voi polttaa tulentekopaikoilla.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa hiihtäjä nostaa roskan ladulta.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää