Esteetön Punkaharju

Punkaharjun luonnosta on mahdollista nauttia myös esteettömästi. Pääosa esteettömistä palveluista ja reiteistä sijaitsee valtatie 14:n pohjoispuolella sijaitsevassa Punkaharjun tutkimuspuistossa, mutta myös harjualueella on lyhyt vaativa esteetön reitti kauniin näköalan äärelle. 

Punkaharjun esteettömät reitit on kaikki luokiteltu vaativiksi esteettömiksi luontoreiteiksi, joten apuvälineellä, esimerkiksi pyörätuolilla, liikkuvalle suosittelemme reiteille mukaan avustajaa. Reittien soveltuvuuden omalle toimintakyvylle voi arvioida etukäteen tutustumalla reittien kuvauksiin. Voit myös kysyä reiteistä lisää Metsähallituksen asiakaspalvelusta.

Punkaharjun esteettömät luontoreitit

Karjalankallion laavu ja tulentekopaikka

Karjalankallion laavu sijaitsee Punkaharjun tutkimuspuistossa Laukansaaren pohjoisrannalla. Laavuun pääsee kulkemaan myös apuvälineellä ja sen sisällä on tilaa liikkumiseen ja oleskeluun. Laavussa on katettu tulentekopaikka, jonka ääreen pääsee asettumaan ja toimimaan itsenäisesti myös pyörätuolilla. Laavun sisällä toisessa reunassa on pienehkö esteetön ruokapöytä. Laavun edustalla on kaksi isompaa ruokapöytää, joista toisen molempiin päätyihin pääsee pyörätuolilla.

Laavun läheisyydessä on kuivakäymälä, jonne pääsee kulkemaan luiskaa myöten (kaltevuus 4 %) ja oviaukon leveys on metrin levyinen. WC-istuimen kummallakaan puolella ei ole tyhjää tilaa, mutta tukikaiteet ja pituussuuntainen vapaa tila mahdollistavat sen käytön itsenäisesti tai avustettuna. Pyörätuolille ei sisätilassa ole välttämättä ole riittävästi ympäri kääntymiseen vaadittavaa tilaa. 

Karjalankallion polttopuukatos ei ole esteetön, koska katoksessa on kynnys. 

Laavun lähin pysäköintialue on Karjalankallion pysäköintialue, jossa on kaksi esteetöntä pysäköintipaikkaa. Pysäköintialueelta matkaa laavulle on yhteensä noin 150 metriä. 

Yhteistyötahojen palvelut

Esteettömiä majoitusvaihtoehtoja sekä muita esteettömiä palveluita voi tiedustella Punkaharjun luonnonsuojelualueen ja tutkimuspuiston alueella palveluja tarjoavilta yrityksiltä.

Luonnonsuojelualueen eteläosassa sijaitsevalle Kuikonniemen kioskille pääsee kulkemaan luiskaa myöten. Kioski palvelee kesäaikaan.