Mitä Punkaharjulla voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Punkaharjun luonnonsuojelualueella on hyvä polkuverkosto. Osa reiteistä on hyväkuntoisia ja leveitä hiekkapolkuja tai -teitä ja siten myös sopivia pyörätuolilla liikkumiseen avustajan kanssa.

Leveä sorastettu polku kulkee mäntymetsässä pitkin lammen rantaa.

Meloa ja soutaa

Punkaharjun maisemiin kannattaa tutustua myös vesitse. Alueelta löytyy aloittelijallekin sopivia reittejä. Vuokravarusteita ja muita palveluita on saatavana paikallisilta yrittäjiltä.  

Purjehtia ja liikkua moottoriveneellä

Kansallismaisemaa voi ihailla myös veneestä. Harjun länsipuolelta, Vaahersalon ja harjualueen välistä kulkee laivaväylä. Alueella on palveluita veneilijöille.  

Tarkkailla lintuja

Alueella on mahdollisuus tutustua kuivien mäntykankaiden tyyppilajistoon. Täällä voi kohdata mm. metsäkirvisen, harmaasiepon, leppälinnun, käen, kehrääjän, palokärjen ja käpytikan. Rantavesissä viihtyvät kuikat, härkälinnut ja silkkiuikut. Laukansaaren sembramänniköissä voi tavata pähkinähakin.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Maisemat ja alueen erikoislaatuinen luonto kannattaa kokea jalkautumalla harjua risteileville poluille. Harjulta voit myös ihailla ainutlaatuista kansallismaisemaa. Nähtävyydet liittyvät alueen historiaan ja luontoon.  

Kiviportaat kulkevat jyrkässä harjurinteessä kohtisuoraan alas. Portaissa on metallikaide. Alhaalla näkyy leveä polku veden äärellä. Rinteessä on mäntyjä.

Hiihtää huolletulla ladulla

Suojelualueella ja sen läheisyydessä on useita hiihtolatuja (harjureitit.net). Niitä ylläpitää Länsi-Punkaharjun kyläyhdistys.

Lumikenkäillä

Punkaharjun luontoon voi talvisin tutustua myös lumikenkäillen. Alueella on useita eritasoisia, merkittyjä lumikenkäilyreittejä (visitpunkaharju.fi).

Kaksi aikuista ja lapsi merkityllä lumikenkäilyreitillä harjumaisemassa.

Kalastaa

Nuori kalastaja istuu rannalla.

Pyöräillä

Harjualueeseen tutustuu helposti pyöräillen. Pyöräileminen on sallittu teillä ja erikseen merkatuilla reiteillä. Vuokrapyöriä saa käyttöön alueen yrittäjiltä.  

Marjastaa ja sienestää

Alueella saa sienestää ja marjastaa jokaisenoikeudella. Alueella kasvaa runsaasti mm. mustikkaa.

Muutaman kantarellin tiivis rypäs on nousemassa maasta. Sienten päällä on männynneulasia ja varpuja.

Uida

Kuikonniemessä ja Mustaniemessä ovat erinomaiset uintimahdollisuudet koko perheelle. Kuikonniemessä on pukukopit. Alueella ei ole kuitenkaan virallista uimarantaa.

Retkiluistella

Punkaharjulla voi kokeilla myös retkiluistelua huolletulla luonnonjäällä (visitpunkaharju.fi). Reitti alkaa Tuunaansaaresta. Reittiä ylläpitää ja luistimia vuokraavat alueen yrittäjät.