Korouoman ohjeet ja säännöt
1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.
2.6.2020
Koron korsuun, Piippukotaan ja Kaivoslammen kotaan tehdyissä kuntokartoituksissa ne todettiin huonokuntoisiksi. Vuokratuvat eivät ole käytössä eivätkä varattavissa.
Ohjeita Korouomassa liikkumiseen
Korouoman alueella on
rajoitettua
- avotulen teko, joka on sallittu ainoastaan rakennetuilla tulentekopaikoilla tarkoitukseen varattua polttopuuta käyttäen. Metsäpalovaroituksen aikana on avotulen teko kielletty kokonaan myös huolletuilla tulentekopaikoilla
- leiriytyminen, joka on sallittua erikseen osoitetuilla telttailualueilla. Leiriytyminen on kielletty lehtojensuojelualueella.
- Korouoman alueella lampi- ja järvivesillä kalastamiseen tarvitaan kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi) ja Korojoessa Länsi-Lapin vapalupa 2410 (eräluvat.fi).
- Sallittuja kalastusmuotoja ovat viehekalastus, perhokalastus, pilkkiminen ja onkiminen.
- Korouoman luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi).
- Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
kiellettyä
- roskaaminen
- moottorikelkkailu ja maastoliikenne moottoriajoneuvolla
- maa- ja kallioperän, kasvillisuuden tai muu luonnon vahingoittaminen ja eläinten häiritseminen
- avotulen tekeminen metsäpalovaroituksen aikana.
- Avotulen teko on kielletty aina sekä merkityillä tulentekopaikoilla että maanomistajan luvalla, jos alueelle on annettu metsäpalovaroitus (ilmatieteenlaitos.fi).
- Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.
- muuhun kuin jokamiehenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaisia lupia ovat mm. tutkimusluvat ja suurten tapahtumien luvat.
- Metsähallitus on laatinut erillisen ohjeen ja lomakkeen (metsä.fi) näiden lupien hakua varten.
Muuta huomioitavaa
Jääputousten alle ei tule kiivetä, koska putouksista voi irrota ja pudota jäälohkareita ja kiviä. Jääkiipeilijöiden toimintaa kannattaa katsella tämän vuoksi etäämmältä.
Retkeile ympäristöä säästäen
- Alueen sisällä jätehuolto toimii omatoimiperiaatteella. Huolehdi kaikista jätteistä. Polta palavat jätteet, vie eloperäiset jätteet kompostiin tai käymälän alle ja tuo kierrätettävät ja sekajätteet mukanasi ekopisteisiin, joita on reittien lähtöpisteissä.
- Noudata alueelle annettuja liikkumisohjeita ja jokamiehenoikeuksien periaatteita.
- Liiku ja leiriydy jälkiä jättämättä, käytä merkittyjä reittejä ja taukopaikkoja.
- Tee merkintä käynnistäsi levähdyspaikkojen vieraskirjaan. Hätätapauksissa merkintä helpottaa auttajia.
- Ota huomioon, että rotkolaakson alueella matkapuhelimien kuuluvuus on heikko!
- Ympäristöä säästävä retkeily
Ennakkovarustautuminen
Matkapuhelimien kuuluvuus
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Iivaaran alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle. Kannattaa myös ottaa huomioon, että matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
- Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
Turvallisuus
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
- Retkeilyn ABC:
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
112 Suomi -mobiilisovellus
Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen (112.fi) kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.