Korouoman reitit

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.
2.6.2020
Koron korsuun, Piippukotaan ja Kaivoslammen kotaan tehdyissä kuntokartoituksissa ne todettiin huonokuntoisiksi. Vuokratuvat eivät ole käytössä eivätkä varattavissa.

Pyöreästä puusta rakennettu latomainen portti, sisällä opastauluja ja takana ihminen nojaa seinään. Lunta katolla ja ympärillä.

Reittien lähtöpisteet ja pysäköintialueet 

Koivuköngäs Kurtankaltiontie, Posio, Google Maps. Pitkälle vaellusreitille ei enää ole yhteyttä Koivukönkäältä. Pirunkirkon silta on purettu 9.6.2021.

Kartat

""

Suosittelemme Korouomalla
 

Rosoiselta kalliolta putoaa leveä jäinen putous, kallion päällä ja alhaalla kasvaa harvassa puita

Koronjää, 5 km, rengasreitti

Suomen ainoa jäätikköreitti, jossa talvisin nähtävissä Korouoman upeimmat jäätiköt, unohtamatta kuitenkaan kesäisen jokiluonnon ja kalliojyrkänteiden massiivista läsnäoloa.

Sulan maan aikana ja lumiolosuhteista riippuen ympäri vuoden.
Kulkuaika 1-2 tuntia.

Vaativuus: Vaativa reitti vaativa reitti korkeuseroista johtuen

Reitti kulkee vanhaa hevostietä pitkin ja alueen savottahistoriaan pääsee tutustumaan reitin varrella olevien opasteiden avulla. Koronjää johdattaa vaeltajan upeille näköalapaikoille kallioiden laelle sekä uoman pohjalle.

Reitin varrella pääsee tutustumaan Korouoman kolmeen isoimpaan jääputoukseen: Jaska Jokuseen, Ruskeaan virtaan ja Mammuttiin.

Kesäajan rehevä kasvillisuus ja uomassa soliseva joki, syksyinen ruskan värjäämä maisema sekä talven upeat jääputoukset ovat kaikki vierailemisen arvoisia nähtävyyksiä!

Lähtöpiste

Saukkovaaran pysäköintialue.

Retkeilyrakenteet

Yhdeksän kpl kohdeopasteita. Hannunkallion kaiteella varustettu näköalapaikka, jossa myös puiset istuinpenkit. Reitin jyrkimmissä kohdissa köysikaide helpottamassa kulkemista. Kanjonilaavu ja tulentekopaikat.  

Nähtävää

Hannunkallion näköalapaikka, Korojoki, tulvaniityt, rotkolaakso ja sen kallioseinämät. Talvisin suuret jääputoukset.  

Reittiselostus

Reittimerkintä: puiset tolpat, joissa vihreä nauha ja keltainen heijastin.
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään.

Koronjää lähtee Saukkovaaran pysäköintipaikalta ja saapuu Hannunkallion näköalapaikalle. Laskeutuu sieltä alas Korojoki varteen, jossa talvisin kolme suurta jääputousta (Jaska Jokunen, Mammutti ja Ruskea virta). Nousee Kanjonilaavujen kautta takaisin Saukkovaaraan. Katso Korouoman Nähtävyydet-sivulta jääputousten kuvaukset.

 

Jyrkkä kallioseinä ja rotkolaakson pohjallla kivirakkaa ja sammaleisia kiviä.

Korouoman vaellusreitti, 20 km / suunta - huom. reitti on lyhentynyt kesällä 2021

Korouoman vaellusreitti kulkee kautta Korouoman rotkolaakson jylhien kalliomaisemien, uoman päättävien harjujuottien syliin.

Sulan maan aikana.
Kulkuaika noin 1-2 päivää.

Vaativuus: Keskivaativa reitti keskivaativa reitti

Lähtöpiste

Saukkovaara tai Lapiosalmi (Lastenlampi).

Retkeilyrakenteet

6 laavua, yksi autiotupa, yksi päivätupa ja yksi vuokratupa.

Nähtävää

Korojoki, tulvaniityt, rotkolaakso kallioseinämineen, pienialaiset lehdot, kaakkoisosan harjumuodostumat ja kirkkaat järvet.  

Reittiselostus

Reittimerkintä: oranssi maalimerkintä puissa. 
Alkaa Saukkovaarasta ja laskeutuu alas Korouomaan. Seuraa Korojokea ylävirtaan. Reitin varrella useita hoidettuja tulvaniittyjä. Loppuosalla nousee ylös harjuille, joilta hyvät näkymät kirkasvetisille järville.

Huomioitavaa

Vaellusreitti on lyhentynyt 9.6.2021, kun Pirunkirkon silta on purettu. Jatkossa vaellusreittiä voi patikoida välillä Lapiosalmi-Saukkovaara.