Reittien lähtöpisteet ja pysäköintialueet 

Koivuköngäs Kurtankaltiontie, Posio. Pitkälle vaellusreitille ei enää ole yhteyttä Koivukönkäältä. Pirunkirkon silta on purettu 9.6.2021.

Kartat

Koronjää, 5 km, ympyräreitti

Suomen ainoa jäätikköreitti, jossa talvisin nähtävissä Korouoman upeimmat jäätiköt, unohtamatta kuitenkaan kesäisen jokiluonnon ja kalliojyrkänteiden massiivista läsnäoloa.

Sulan maan aikana ja lumiolosuhteista riippuen ympäri vuoden.
Kulkuaika 1-2 tuntia.
Vaativuus: Vaativa reitti vaativa reitti korkeuseroista johtuen
Reittimerkintä: puiset tolpat, joissa vihreä nauha ja keltainen heijastin.

Reitti kulkee vanhaa hevostietä pitkin ja alueen savottahistoriaan pääsee tutustumaan reitin varrella olevien opasteiden avulla. Koronjää johdattaa vaeltajan upeille näköalapaikoille kallioiden laelle sekä uoman pohjalle.

Reitin varrella pääsee tutustumaan Korouoman kolmeen isoimpaan jääputoukseen: Jaska Jokuseen, Ruskeaan virtaan ja Mammuttiin.

Kesäajan rehevä kasvillisuus ja uomassa soliseva joki, syksyinen ruskan värjäämä maisema sekä talven upeat jääputoukset ovat kaikki vierailemisen arvoisia nähtävyyksiä!

Lähtöpiste

Saukkovaaran pysäköintialue.

Retkeilyrakenteet

Yhdeksän kohdeopastetta. Hannunkallion kaiteella varustettu näköalapaikka, jossa myös puiset istuinpenkit. Reitin jyrkimmissä kohdissa köysikaide helpottamassa kulkemista. Kanjonilaavu ja tulentekopaikat.  

Nähtävää

Hannunkallion näköalapaikka, Korojoki, tulvaniityt, rotkolaakso ja sen kallioseinämät. Talvisin suuret jääputoukset.  

Reittiselostus

Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään.

Koronjää lähtee Saukkovaaran pysäköintipaikalta ja saapuu Hannunkallion näköalapaikalle. Laskeutuu sieltä alas Korojoki varteen, jossa talvisin kolme suurta jääputousta (Jaska Jokunen, Mammutti ja Ruskea virta). Nousee Kanjonilaavujen kautta takaisin Saukkovaaraan. Katso Korouoman Nähtävyydet-sivulta jääputousten kuvaukset.

Piippukallion pihaus, 5 km, ympyräreitti

Piippukallion pihaus tarjoaa seikkailuhenkiselle maisemanihailijalle silmänruokaa ja sykettä nostavia rinteitä. Ylhäältä rinteiltä näkee vastapäisille kallio- ja rakkarinteille ja Korojoki pilkahtelee alhaalla rotkolaaksossa.

Ota huomioon: Reittimerkkien seuraaminen on hyvin tärkeää, koska polku ei vielä erotu maastossa noin 1,5 kilometrin matkalla Kanjonilaavuilta ylös rinteeseen vanhalle hevostielle ja siitä Piippukallion laavulle. Reittimerkiltä näkyy aina seuraava merkki. 

Vain sulan maan aikaan.
Kulkuaika: 3-4 tuntia.
Vaativuus: Vaativa reitti Erittäin vaativa korkeuseroista ja kivikkoisesta ja juurakkoisesta maastopohjasta johtuen.
Reittimerkintä: Vihreät maalimerkit puissa. Reitin avautumisen ajan reitillä on myös sinisiä ja punaisia kuitunauhoja helpottamassa reitillä pysymistä.

Lähtöpiste

Saukkovaaran pysäköintialue

Reittikuvaus

Piippukallion pihaus lähtee Saukkovaaran pysäköintialueelta ja saa¬puu Kanjonilaavujen tulentekopaikalle. Sieltä reitti jatkuu Koronjoen vartta ja nousee ylös vanhaa hevostietä Piippukallion laavulle. Näköalapaikkojen kautta laskeudutaan alas Korojoen varteen. Reitti nousee Kanjonilaavujen kautta takaisin Saukkovaaraan.

Reittimerkkien seuraaminen on hyvin tärkeää, koska polku ei vielä erotu maastossa noin 1,5 kilometrin matkalla Kanjonilaavuilta ylös rinteeseen vanhalle hevostielle ja siitä Piippukallion laavulle. Reittimerkiltä näkyy aina seuraava merkki.

Retkeilyrakenteet

Kanjonilaavut ja Piippukallion laavu.

Nähtävää

Korojoki, tulvaniityt, jylhät kallioseinämät sekä näköalat Piippukalliolta ja muualta reitin varrelta yli Korouoman rotkolaakson.

Suositeltu kulkusuunta: Vastapäivään

Huomioitavaa

Reittimerkkien seuraaminen on hyvin tärkeää, koska polku ei vielä erotu maastossa noin 1,5 kilometrin matkalla Kanjonilaavuilta ylös rinteeseen vanhalle hevostielle ja siitä Piippukallion laavulle. Reittimerkiltä näkyy aina seuraava merkki. 

Korouoman vaellusreitti, 20 km / suunta
- huom. reitti on lyhentynyt kesällä 2021

Korouoman vaellusreitti kulkee kautta Korouoman rotkolaakson jylhien kalliomaisemien, uoman päättävien harjujuottien ja lukuisten järvien syliin.

Sulan maan aikana.
Kulkuaika noin 1-2 päivää.

Vaativuus: Keskivaativa reitti keskivaativa reitti

Lähtöpiste

Saukkovaara tai Lapiosalmi (Lastenlampi).

Retkeilyrakenteet

6 laavua, yksi autiotupa, yksi päivätupa ja yksi vuokratupa.

Nähtävää

Korojoki, tulvaniityt, rotkolaakso kallioseinämineen, pienialaiset lehdot, kaakkoisosan harjumuodostumat ja kirkkaat järvet.  

Reittiselostus

Reittimerkintä: oranssi maalimerkintä puissa. 
Alkaa Saukkovaarasta ja laskeutuu alas Korouomaan. Seuraa Korojokea ylävirtaan. Reitin varrella useita hoidettuja tulvaniittyjä. Loppuosalla nousee ylös harjuille, joilta hyvät näkymät kirkasvetisille järville.

Huomioitavaa

Vaellusreitti on lyhentynyt 9.6.2021, kun Pirunkirkon silta on purettu. Jatkossa vaellusreittiä voi patikoida välillä Lapiosalmi-Saukkovaara.