Korouoman aktiviteetit

17.6.2019
Saukkovaarantiellä on käynnissä kunnostustyöt. Tie on ajettavissa, mutta tiellä on mursketta ja tietyöstä johtuvat pysäytykset ovat mahdollisia.

Korouoman reitillä Pirunkirkon ja Julmakallion välinen reitti on suljettu kävijöiltä. Reitillä sijaitsevat portaat ovat todella huonossa kunnossa. Tiedotamme korjausaikataulusta myöhemmin.

Pirunkirkon ja Kanjoninlaavun välillä on ollut tulvaa ja jokitöyräs on paikoin antanut periksi ja pari siltaa on romahtanut. Reittiä pääsee kuitenkin kulkemaan kiertämällä romahtaneet paikat kauempaa.

Patikointi

Alueella on rengasmainen päiväreitti Koronjää (5 km), joka on kuljettavissa jalkaisin kesällä ja lumikengillä talvisin. Korouoman halki kulkee myös merkitty nauhamainen vaellusreitti.

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Korouoman koko kanjonimuodostelma on itsessään näkemisen arvoinen ja alueella on useita jylhiä kalliopahtoja. Korojoki virtaa mutkitellen kanjonin pohjalla. Lehtojen lajirikkaus houkuttelee kasviharrastajan syventymään alueeseen tarkemminkin.

Maisema rotkolaaksoon avautuu Koronjää-reitin varrelta Hannunkallion näköalapaikalta. Keväisin Koivukönkään putous on näkemisen arvoinen. Talvisin Koronjää-reitin varrella on kuusi jääputousta, joista kuuluisimmat ja helposti saavutettavimmat ovat Ruskea virta ja Mammutti.

Korouoman rotkolaakso. Kuva: Minna Koramo

Kiipeily

Korouoma on Suomen suurin ja tunnetuin jääkiipeilykohde lajin harrastajien keskuudessa. Korouoman alueella on useita kiivettävissä olevia jääputouksia, joista ehkä tunnetuimpia ovat noin 60 metriä korkea Ruskea virta sekä aloittelijoiden suosiossa oleva Mammutti. Jääkiipeilyyn soveltuvien putouksien määrä ja muoto vaihtelee vuosittain, mihin vaikuttavat sademäärät ja pakkaset.

Jääputouksille kuljetaan yleensä Saukkovaaran pysäköintialueelta lähtevältä polulta. Ruskea virta näkyy uomaan laskeuduttaessa vastakkaisella seinämällä.

Jääkiipeily on sallittua kaikilla alueen putouksilla. Lajin vaarallisuudesta johtuen jääkiipeilyn harrastaminen kannattaa aloittaa suorittamalla kiipeilyseuran tai kaupallisen tahon järjestämä jääkiipeilykurssi. Korouoman suunnalla toimivia kiipeilyseuroja ovat mm. Koillismaan Kiipeilyseura Kuusamossa (kiipeilyseurakokis.blogspot.fi) sekä Rovaniemen Vuoristoklubi (englanniksi, www.rovaniemenvuoristoklubi.com)

Kalliokiipeily Korouoman alueella on rajattu uoman länsi päässä sijaitseville kallioille. Näistä alueen reiteistä löytyy enemmän tietoa mm. Suomen Kiipeilyliiton julkaisemasta Suomen kalliokiipeilyreitit topo -kirjasta.

Pirunkirkon alueella on vältettävä liikkumista 1.5 .- 31.7., jottei alueella esiintyvä uhanalainen laji häiriinny. 
 

Muut aktiviteetit Korouomassa 

  • Lintujen tarkkailu: Korouoman erikoisuus on räystäspääskyn kalliopesintä. Alueella on mahdollisuus nähdä myös maakotka. 
  • Hiihto: Hiihtää voi vapaasti. Alueella ei ole hoidettua latuverkostoa.  
  • Kalastus: Korouoman alueella kalastamiseen tarvitaan kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi) tai Länsi-Lapin vapalupa 2410 (www.eraluvat.fi). Sallittuja kalastusmuotoja ovat viehekalastus, perhokalastus, pilkkiminen, onkiminen ja tuulastus. Korouoman luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi). Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi! Lisätietoja kalastuksesta.  
  • Pyöräily: Pyöräily on sallittua teillä ja poluilla.   
  • Marjastus ja sienestys: Alueella voi jokamiehenoikeuteen perustuen marjastaa ja sienestää. 
  • Uiminen: Vesissä voi uida, mutta virallisia uimarantoja ei ole.

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).