Korouoman aktiviteetit

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.
2.6.2020
Koron korsuun, Piippukotaan ja Kaivoslammen kotaan tehdyissä kuntokartoituksissa ne todettiin huonokuntoisiksi. Vuokratuvat eivät ole käytössä eivätkä varattavissa.

Patikointi

Alueella on rengasmainen päiväreitti Koronjää (5 km), joka on kuljettavissa jalkaisin kesällä ja lumikengillä talvisin. Korouoman halki kulkee myös merkitty nauhamainen vaellusreitti.

Tiheän metsän ja varvikon halki kulkee sorastettu polku. Polulla seisoo nainen pienen koiran kanssa.

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Korouoman koko kanjonimuodostelma on itsessään näkemisen arvoinen ja alueella on useita jylhiä kalliopahtoja. Korojoki virtaa mutkitellen kanjonin pohjalla. Lehtojen lajirikkaus houkuttelee kasviharrastajan syventymään alueeseen tarkemminkin.

Maisema rotkolaaksoon avautuu Koronjää-reitin varrelta Hannunkallion näköalapaikalta. Keväisin Koivukönkään putous on näkemisen arvoinen. Talvisin Koronjää-reitin varrella on kuusi jääputousta, joista kuuluisimmat ja helposti saavutettavimmat ovat Ruskea virta ja Mammutti.

Kiipeily

Korouoma on Suomen suurin ja tunnetuin jääkiipeilykohde lajin harrastajien keskuudessa. Korouoman alueella on useita kiivettävissä olevia jääputouksia, joista ehkä tunnetuimpia ovat noin 60 metriä korkea Ruskea virta sekä aloittelijoiden suosiossa oleva Mammutti. Jääkiipeilyyn soveltuvien putouksien määrä ja muoto vaihtelee vuosittain, mihin vaikuttavat sademäärät ja pakkaset.

Jääputouksille kuljetaan yleensä Saukkovaaran pysäköintialueelta lähtevältä polulta. Ruskea virta näkyy uomaan laskeuduttaessa vastakkaisella seinämällä.

Kalliolla jääputouksia pitkin kiipeää mies.

Jääkiipeily on sallittua kaikilla alueen putouksilla. Lajin vaarallisuudesta johtuen jääkiipeilyn harrastaminen kannattaa aloittaa suorittamalla kiipeilyseuran tai kaupallisen tahon järjestämä jääkiipeilykurssi. Korouoman suunnalla toimivia kiipeilyseuroja ovat mm. Koillismaan Kiipeilyseura Kuusamossa (kiipeilyseurakokis.blogspot.fi) sekä Rovaniemen Vuoristoklubi (rovaniemenvuoristoklubi.com, englanniksi). 

Kalliokiipeily Korouoman alueella on rajattu uoman länsi päässä sijaitseville kallioille. Näistä alueen reiteistä löytyy enemmän tietoa mm. Suomen Kiipeilyliiton julkaisemasta Suomen kalliokiipeilyreitit topo -kirjasta.

Lue lisää Korouoman jääputouksista.

Pirunkirkon alueella on vältettävä liikkumista 1.5 .- 31.7., jottei alueella esiintyvä uhanalainen laji häiriinny. 
 

Muut aktiviteetit Korouomassa 

  • Lintujen tarkkailu: Korouoman erikoisuus on räystäspääskyn kalliopesintä. Alueella on mahdollisuus nähdä myös maakotka. 
  • Hiihto: Hiihtää voi vapaasti. Alueella ei ole hoidettua latuverkostoa.  
  • Kalastus: Korouoman alueella lampi- ja järvivesillä kalastamiseen tarvitaan kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi) ja Korojoessa Länsi-Lapin vapalupa 2410 (eräluvat.fi). Sallittuja kalastusmuotoja ovat viehekalastus, perhokalastus, pilkkiminen ja onkiminen. Korouoman luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi)
  • Pyöräily: Pyöräily on sallittua teillä ja poluilla. 
  • Marjastus ja sienestys: Alueella voi jokamiehenoikeuteen perustuen marjastaa ja sienestää. 
  • Uiminen: Uinti on sallittua kaikissa Korouoman joissa ja lammissa. Uit alueen vesissä omalla vastuulla.
  • GeokätköilyKorouoman geokätkön tiedot (geocaching.com).