Mitä Pihlajavedellä voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Pihlajaveden Iso-Kankaisessa on 2,3 km:n mittainen polku.

Tehdä erävaelluksia meloen ja soutaen

Pihlajaveden monipuolisen luonnon äärelle pääsee vaikka soutaen tai meloen. Välinevuokrausta ja karttoja on helposti saatavilla. Retkelle on vaivatonta lähteä Savonlinnasta, josta lähimmät retkisatamat sijaitsevat alle 10 km:n päässä. Alueeseen tutustumiseen kannattaa varata vähintään 2 - 3 päivää.

Pihlajavedellä ei ole merkittyjä vesiretkeilyreittejä. Laaja vesistö edellyttää kokemusta vesillä liikkumisesta sekä varustautumista asianmukaisella kartalla. Tutustu myös veneilijöiden erityispalveluihin sekä veneellä saapuvien opastukseen.

Pääskyniemen retkisatama. Kuva: Laura Lehtonen

Purjehtia ja liikkua moottoriveneellä

Pihlajavedellä veneilijät voivat nauttia suurista järvenselistä tai sokkeloisesta saaristosta. Pihlajavedellä on useita veneväyliä, jotka on merkitty merikarttoihin. Alueelta löytyy useita retkisatamia palveluineen.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Kongonsaaren eteläpäässä on Salpa-asema, jonka lähistöllä sijaitsevaan laituriin voit rantautua Salpa-asemaan tutustumisen ajaksi.

Tutustua luontonäyttelyyn

Saimaan luontokeskus Riihisaaressa tutustutaan Saimaaseen ja saimaannorppaan. Ryhmille järjestetään opastuksia mm. Pihlajaveden palveluista ja suojelutavoitteista, järviluonnon uhanalaisista lajeista sekä luonnonsuojelusta yleensä. Luontokeskus sijaitsee Savonlinnan Riihisaaressa, Savonlinnan maakuntamuseon yhteydessä, aivan Olavinlinnan lähellä.

Kalastaa

 • Onkiminen ja pilkkiminen
  • Onkiminen ja pilkkiminen on sallittu lukuun ottamatta rajoitusalueita 1.1.-30.4. välisenä aikana (katso järjestyssääntö).
  • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
 • Viehekalastus
 • Pyydyskalastus 
  • Jokaisen 18 - 64 -vuotiaan on maksettava kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi). Tämän lisäksi on hankittava vesialueen omistajan lupa. Pihlajaveden valtion vesialueella (lupa-alue 7009, www.eraluvat.fi) voi kalastaa Metsähallituksen pyydysluvalla. Luvat ovat voi ostaa palvelunumerosta 020 69 2424. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
 • Pihlajavedellä harjoitetaan myös ammattikalastusta. 
 • Saimaannorpan suojelemiseksi Pihlajavedelle on annettu kalastusrajoituksia
  • Verkkokalastus on kielletty vuosittain 15 päivästä huhtikuuta 30 päivään kesäkuuta lukuun ottamatta muikkuverkkoja saimaannorpan poikasten keskeisillä liikkumisalueilla. Lisäksi kielletään kalastuslain (www.mmm.fi) mukaisesti eräiden pyydysten ja kalastustapojen käyttö saimaannorpan elinolosuhteiden ja lisääntymisen turvaamiseksi sen keskeisillä elinalueilla.
  • Metsähallituksen vesialueilla verkkokalastus on kielletty ympäri vuoden.

Marjastaa ja sienestää

Marjastus ja sienestys on sallittua Pihlajaveden alueella. Saarista löytyy niin meheviä mustikoita kuin raikkaita puolukoitakin. Sienestäjää ilahduttavat maukkaat kanttarellit.

Uida

Alueella ei ole virallista uimarantaa. Yleensä retkisatamissa voi uida, ja monissa kohteissa on kaunis hiekkaranta.

Yhteistyötahojen palvelut Pihlajavedellä

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).