Pihlajaveden reitit

Retkeilyreitit ja polut

Merkityt reitit

Iso-Kankaisen polku 2,3 km, ympyräreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika noin 1 tunti.
Reitti on vaativuudeltaan keskivaativa. Polku on pääosin helppokulkuinen, mutta reitillä on jonkin verran korkeuseroja.

Iso-Kankaisen saaressa kulkeva polku kulkee pääosin alavassa kangasmaastossa, mutta kipuaa myös harjun laelle. Reilun kahden kilometrin mittaisella reitillä näet jääkauden maisemaan jättämiä merkkejä, kuten suppakuoppia ja vanhoja rantapenkkoja. Retken päätteeksi voit nauttia eväistä retkisataman tulentekopaikalla. 

Lähtöpiste
Reitti sijaitsee saaressa, joten sinne on kuljettava vesitse. Reitin lähtöpiste on Iso-Kankaisen eteläisempi retkisatama saaren länsilaidalla.
Koordinaatit: WGS84 - lat: 61° 47.968' lon: 28° 55.475', ETRS-TM35FIN - P: 6853343 I: 601456
Iso-Kankaisen polun kartta (retkikartta.fi)

Retkeilyrakenteet
Iso-Kankaisen retkisatamassa on katettu tulentekopaikka, kuivakäymälä sekä puuliiteri. WC-paperia on syytä varata mukaan.

Nähtävää 
Jääkauden jättämät merkit kuten suppakuopat ja muinaisrannat sekä harjumaisemat. 

Reittiselostus
Reitti on merkitty oransseilla ympyröillä puihin sekä paikoin puisilla reittiviitoilla. Suositeltu kiertosuunta on vastapäivään.
Vastapäivään kuljettaessa reitti alkaa tasaisena metsäpolkuna. Tiheä sekametsä vaihtuu vähitellen avaraksi mäntykankaaksi ja pian reitti nousee melko jyrkästi harjun laelle. Ylös kivutessa reitin oikealle puolelle jää kaksi suppakuoppaa, jotka ovat syntyneet sulaneiden jäälohkareiden paikoille. Kuljettuaan hetken matkaa harjun päällä, alkaa polku laskeutua kohti saaren itärantaa ja kaartaa pian jyrkästi vasemmalle. Reitin seuraillessa rantaa voi tarkkasilmäinen kulkija havaita vasemmalla jäänteitä vanhoista rantapenkoista, kunnes käännytään takaisin sisämaahan ja kohti reitin alku- ja päätepisteenä toimivaa retkisatamaa.
 

Salpa-aseman polku, 0,4 km, ympyräreitti

Polku lähtee Kongonsaaren Salpa-aseman laiturilta, reittimerkintänä oranssi maalimerkki. Luontopolkutaulut kertovat yleisemminkin Salpalinjasta. Polku kiertää kattavasti tukikohdan rakenteineen ja johtaa sekä korkealle kalliolle, kallioon louhittuun luolaan että juoksuhautoihin. Kulkua helpottamaan on rakennettu portaita. Luolassa ei ole valaistusta, joten oma sähkölamppu on hyvä varata mukaan. Kalliot ovat sateella liukkaita. 

  • Palvelut: Polun lähtöpisteessä on käyntilaituri, opastustaulu ja käymälä.

Luolan sisällä on kiviset seinämät. Kauempana näkyy portaat.