Iivaaran reitit

30.4.2024
Iivaaran pysäköintialueelle ja lähtöpisteelle vievä tienpätkä on suljettu kelirikon takia.

Reitin lähtöpisteet

Tärkeää tietoa pysäköinnistä

(Päivitetty 10.2.2023)
Iivaaran Iirinki-reitin lähtöpisteen pysäköintialueelle menevää tietä pidetään auki koko talvikausi. Tietä ei aurata päivittäin, joten se voi olla tukossa aukeilla paikoilla tuulen kinostaman lumen takia. Jos tie on tukossa tai lunta on satanut, jätä auto tien alkupäässä olevalle levikkeelle. Tee näin etenkin, jos olet menossa yön yli retkelle. 

Lähikuva metallisesta kyltistä, jossa lukee Iivaara 470 MPY. Taustalla aukeaa vaaramaisema.

Iirinki, 10,2 km, osittain ympyräreitti

Iirinki on paikoin vaativa ympyräreitti Iivaaran vaaramaisemissa. Reitti soveltuu myös lumikenkäilyyn.

Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä.
Kulkuaika 4-6 tuntia.
Vaativuus: Keskivaativa reitti keskivaativa - Vaativa reitti vaativa. 

Lähtöpiste

Rajalammen pysäköintialue. Pysäköintialueelle ajetaan Hiltusentieltä ja käännytään Suokannanvaarantielle, jolta oikealle erkanevan metsätien päässä on pysäköintipaikka.

Reittiselostus

  • Kartta
  • Maastokartan voi tulostaa Retkikartasta (retkikartta.fi), Metsähallituksen maksuttomasta karttapalvelusta. 
  • Reittimerkintä: vihreät maalimerkit puissa ja vihreät heijastimet puisissa tolpissa.
  • Kiertosuunta: 2 kilometrin mittainen yksisuuntainen reittiosuus Rajalammen pysäköintialueelta Iivaaran huipulle. Ympyräreitti alkaa Iivaaran laelta. Ympyräreitin suositeltu kulkusuunta on vastapäivään eli Iivaaran näköalapaikalta Näätälammen autiotuvan kautta takaisin Iivaaran huipulle.
  • Reitti on paikoin vaativa jyrkkien nousujen ja laskujen takia. Polku on paikoin kivinen ja juurakkoinen.

Reitti lähtee Rajalammen pysäköintialueelta yli Rajajoen ja nousee Iivaaran laelle, jossa on tulentekopaikka ja 100 metrin päässä näköalapaikka Iivaaran laella. Näköalapaikalta voi jatkaa Näätälammen autiotuvalle, jolloin tulee kiertäneeksi koko Iiringin (10,2 km). Jos näköalapaikalta palaa samaa reittiä takaisin pysäköintialueelle, retken pituudeksi tulee noin 4 km (pysäköintialueelta Iivaaran huipulle on noin 2 km suuntaansa). 

Retkeilyrakenteet

Rajalammen pysäköintialueella on kuivakäymälä. Iivaaran laella on näköalapaikka sekä tulentekopaikka, jossa kuivakäymälä ja polttopuukatos. Iirinki-reitillä on myös Näätälammen autiotupa, jonka yhteydessä on tulentekopaikka, polttopuukatos ja kuivakäymälä. Tarvitset mukaan omaa wc-paperia. 

Nähtävää

Näkymä Iivaaran laelta (470 m merenpinnan yläpuolella), Iivaaran ainutlaatuinen luonto tunturikasveineen ja vanhan metsän lintulajeineen, Iijoen lähtöpisteenä pulppuava lähde sekä Paula-myrskyn vuonna 2021 laajalta alueelta kaatamat puut, jotka muistuttavat myrskyn hurjasta voimasta. Talvisin Iivaaralla ihastuttavat tykyn peittämät puut.

Huomioitavaa

  • Iirinki-reitin linjausta on Paula-myrskyn laajojen puunkaatojen takia muutettu vuonna 2022: uuden reittilinjauksen myötä Iiringin lähtöpiste ja kulku Iivaaran päälle muuttui, minkä lisäksi reitti on nyt pidempi kuin aiemmin (ks. kartta). 

Turvallisuus

  • Koska reittilinjaus on uusi, polku ei aina erotu selkeästi maastosta, vaan retkeilijän on tärkeää seurata vihreitä reittimerkintöjä ja opasteita. 
  • Talvisin Iivaaran huipulle kuljetaan myös moottorikelkalla moottorikelkkareittiä pitkin. 
  • Syksyllä ja talvella kylmyys Iivaaran huipulla voi yllättää. Varaa mukaan lämpimät vaatteet. Lue lisää vinkkejä talviretkeilyyn.

Retkeilijä lukee opastetauluja suuren kuusen juurella. Vieressä on hirsinen halkovaja.

Moottorikelkkailureitti

  • Pohjoisesta tuleva moottorikelkkareitti, 10 km, kulkee Näätälammen autiotuvalle ja edelleen Murtovaaraan ja Kuusamoon joko suoraan tai Lämsänkylän / Törmäsenvaaran kautta. Kuusamon alueella moottorikelkkailu on maksutonta myös ulkopaikkakuntalaiselle.