Ohjeita Ukkohalla-Vorlokin alueella liikkumiseen

Ukkohalla-Vorlokin alueella on sallittua

 • liikkuminen jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen
 • marjojen ja ruokasienten poimiminen
 • tilapäinen leiriytyminen

rajoitettua

 • avotulenteko on sallittu vain sitä varten rakennetuilla paikoilla
 • kalastus on sallittua asianmukaisilla luvilla. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!
 • Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

kiellettyä

 • avotulenteko maastopalovaroituksen aikana myös tulentekopaikoilla lukuun ottamatta hormillisia tulisijoja esim. kodassa
 • maa- tai kallioperän vahingoittaminen
 • moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä ja uria lukuun ottamatta
 • roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen
 • koirien vapaana pitäminen muutoin kuin metsästyksen yhteydessä
 • onkiminen ja pilkkiminen lohi- ja siikapitoisten vesistöjen koski- ja virtapaikoissa

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelimien kuuluvuus

 • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
 • Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Turvallisuus

Laduilla on pitkiä ja osin jyrkkiäkin laskuja. Vilkkaina aikoina hiihtäjien on hyvä varoa toisiaan vauhdikkaissa laskuissa. Lue lisää turvallisuudesta Retkeilyn ABC:stä.

Varusteet

Ukkohalla-Vorlokin poluilla on kosteissa paikoissa pitkospuut, mutta keväisin ja syksyn sateilla polut saattavat olla märät, joten jalkineet kannattaa valita sään mukaan. Kartta ja kompassi on aina hyvä ottaa mukaan, varsinkin jos aikoo poiketa poluilta. Kesällä on hyvä varautua sääskiin.

Sesonkiajat

Vilkkain aika Ukkohalla-Vorlokin alueella on kevättalvi. Marjat ja sienet tuovat kävijöitä kesällä ja syksyllä.

Retkeilyn ABC

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää