Patikointi

Ukkohalla-Vorlokin alueen reitit kulkevat Pienen Tuomivaaran maastossa. Ne ovat hyvässä kunnossa ja suurimmassa osaa kosteista paikoista on pitkospuut. Vaaran rinteet ovat paikoin melko jyrkät, joten sykkeen saa nousemaan, jos haluaa. Maisemat ovat vaihtelevat ja erämaan tuntu on vahva.

Hiihto

Ukkohallan hiihtokeskuksen ympärillä on laaja latuverkosto. Alueella kulkee kaksi reittiä, Akankierros ja Tuomivaaran kierros. Vaaran laella kiertää myös koiravaljakkoreitti, joka toimii myös valaistuna latuna. Maastohiihto tarjoaa haasteen, rinteet kun ovat paikoin jyrkkiä ja puusto tiheää.

Marjastus ja sienestys

Kainuun vaarat ovat kuuluja suppilovahveromaita, hyvinä vuosina syksyn myöhäinen sato on runsas. Aiemmin syksyllä voi kerätä mm. rouskuja, kehnäsieniä ja tatteja. Onnekas löytää kantarellejakin. Soilla kasvaa jonkin verran lakkaa ja karpaloa. Mustikkaa saadaan usein hyvin. Hallaisina kesinä sato säästyykin juuri vaaroilla.

Varvikossa kasvavia suppilovahveroita.

Muut aktiviteetit

  • Erävaellukset kävellen ja hiihtäen: Alueen reitit liittyvät suoraan useisiin vaellusreitteihin, mm. UKK-reittiin. Huomioi kuitenkin, että reiteillä ei ole kaikin osin ylläpitoa.
  • Lintujen tarkkailu: Alueella tavataan paljon vanhojen metsien ja soiden lintulajeja.
  • Nähtävyydet ja näköalat: Vorlokin rotko on komea luonnonnähtävyys ja vaaran korkeilta kohdilta aukeaa hienoja maisemia.
  • Pyöräily: Alueelta alkaa polkupyöräilyreitti kohti Suomussalmea.
  • Metsästys: Alueella on paikallisilla ns. vapaa metsästysoikeus. Muuten metsästys on luvanvaraista. Hae lupia Eräluvat.fi-palvelusta (eräluvat.fi)
  • Kalastus: Alueen vesissä onkiminen ja pilkkiminen on sallittu kalastuslain (286/1982) mukaisesti. Kalastukseen vaaditaan kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi). Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi). Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!
  • Lumikenkäily: Vaativa maasto sopii hyvin lumikenkäilyyn. Alueella kulkee myös moottorikelkkaura.