Patikointi

Sininen polku on perinteinen ja suosittu päiväretkikohde. Alueella on suhteellisen helppokulkuisia retkeilyreittejä yhteensä noin 12 kilometriä. Suosituimpia polkuja on alueen itäreunalta Liminsärkältä lähtevä polku sekä Särkkäjärven kiertävä ympyräreitti. Polut on merkitty maastoon sinisillä maalimerkeillä.

Melonta ja soutu

Särkkäjärvi sopii sekä melontaan että soutamiseen. Järvelle saa tuotua kanootin tai veneen Kapustavaaran pysäköintialueen kautta. Alueen lampien väliset purot ovat niin pieniä, että melominen siellä ei onnistu. Särkkäpirtin vuokrakämpällä on kämpän vuokraajalle tarkoitettu vene.

Lintujen tarkkailu

Sininen polku on otollinen kohde lintuharrastajille, sillä luonnon pienipiirteisyydestä ja maiseman vaihtelevuudesta johtuen alueella tapaa niin metsien, soiden kuin vesistöjenkin linnustoa.

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Sinisen polun nähtävyyksiä ovat komeat särkkäharjut ja niiden väliset pienet vesistöt.

Mäntyjä kasvava harjunreuna jonka taustalla on suo.

Hiihto 

Sinisen polun vaihteleva maasto sopii erinomaisesti hiihtämiseen. Valmiita latuja alueella ei ole, mutta moottorikelkkahuoltouria voi käyttää latupohjana.

Liukulumikenkäilijä kevättalven hangella, taustalla harjumaisema.

Lumikenkäily

Sinisellä polulla on hyvät mahdollisuudet lumikenkäilyyn. Erillisiä lumikenkäilyreittejä ei ole, vaan alueella voi liikkua vapaasti. Erityisesti Liminsärkkä alueen itälaidalla on lumikenkäilijöiden suosiossa.

Uinti

Sinisen polun lammet ja järvet tarjoavat oivat mahdollisuudet uimiseen. Uinti on sallittua kaikissa kohteen järvissä ja lammissa. Uinti Sinisen polun vesissä omalla vastuulla.

Kalastus

Sinisen polun virkistysmetsän kirkasvetiset lammet ja järvet soveltuvat erinomaisesti kalastamiseen. Aikaisemmin alueella oli Sinisen Ajatuksen virkistyskalastusalue, mutta nykyisin kalanistutuksista on luovuttu ja alueen kalastoa kehitetään luontaisen kalan varaan.

Kalastuslupia voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Metsästys

Sinisen polun alueella metsästys on sallittu voimassa olevien metsästyssäädösten mukaisesti. Alue kuuluu pienriistan metsästysalueeseen Länsi-Kuhmo (lupa-alue 5617). Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).
Katso lisätietoa mahdollisista metsästysrajoituksista (riista.fi).

Marjastus ja sienestys

Marjastaminen ja sienestäminen on sallittu. Alueella kasvaa puolukkaa, mustikkaa, juolukkaa ja variksenmarjaa. Soilta löytyy lakkaa ja karpaloa. Sinisen polun metsät tunnetaan myös hyvistä sienipaikoistaan.

Kuvassa kypsä lakka kiinni varressaan.

Ryhmäopastukseen osallistuminen maastossa

Koululais- ja lapsiryhmien luonto-opastusta ja -opetusta varten saa lisätietoja Luontoa lukemaan, elämysten kautta oppimaan -sivuilta sekä Kuhmon luontokeskus Petolasta. Sinisellä polulla ei järjestetä säännöllisiä opastettuja retkiä, mutta tilauksesta opastukset ovat mahdollisia.