Simojärven ja Soppanan alueiden ohjeet ja säännöt
Tarkista varoitukset
Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.
Ohjeita Simojärven ja Soppanan alueilla liikkumiseen
Simojärven ja Soppanan alueilla on sallittua
- liikkuminen ja leiriytyminen jokaisenoikeudella , mutta suosittelemme leiriytymistä kotien ja laavujen läheisyyteen
- marjojen ja sienten poiminen.
rajoitettua
- tulenteko, joka on sallittu vain sitä varten osoitetuilla paikoilla
- kalastaminen, joka on sallittua asianmukaisilla luvilla. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
- metsästäminen
- Reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).
- Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
kiellettyä
- tulenteko maastopalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana
- tulenteko on kielletty aina sekä merkityillä tulentekopaikoilla että maanomistajan luvalla, jos alueelle on annettu maastopalovaroitus (ilmatieteenlaitos.fi).
- Kielto ei koske Porosaaren päivätuvan ja Kenttäsaaren autiotupien kamiinoita, Lamanginsaaren ja Paha-Paasonjärven kotia, eikä Korvajokisuun ja Yli-Soppanajärven keittokatoksia.
- lemmikkieläinten vapaana pitäminen
- moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
- roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen
Ennakkovarustautuminen
Matkapuhelimien kuuluvuus
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Simojärven ja Soppanan alueilla voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
- Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
Turvallisuus
- Vesillä liikkuessa on aina oltava mukana asianmukainen kartta.
- Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
- Laajoilla vesialueilla liikuttaessa kannattaa varautua muuttuviin sääolosuhteisiin. Erityisesti kovalla tuulella voi Simojärven laajoille järvenselille nousta korkea aallokko. Sumu voi vaikeuttaa suunnistamista. Vesillä liikuttaessa tulee myös varoa karikoita. Talvella tulee noudattaa varovaisuutta jäällä liikuttaessa.
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Lue lisää turvallisuusasioista.
Varusteet
- Järvialueella tuuli pääsee usein puhaltamaan kovaa, joten tuulenpitävä vaatetus on vesillä liikuttaessa tarpeen. Vesillä liikkuvan kannattaa hankkia Simojärven viittakartta ja pitää mukanaan kompassia.
- Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
- Vinkkejä retken suunnitteluun ja ympäristöä säästävään retkeilyyn.
- Hyödyllisiä linkkejä retkeilijälle.
- Lue lisää retkivarusteista
Sesonkiajat
- Suosituinta retkeilyaikaa Simojärven ja Soppanan alueilla ovat kesät kesäloma-aikaan. Alueella liikkuu myös paljon marjastajia hilla-aikaan.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.