Mitä Simojärven ja Soppanan alueilla voi tehdä?

Järven rannalla mäntykankaalla on nuotiopaikka, jonka ympärillä on penkit. Penkkiin nojaa kaksi rinkkaa.

 

Kävellä merkityllä reitillä

Simojärven ja Soppanan alueilla on hyvät patikointimahdollisuudet ja merkittyjä reittejä on yhteensä 31 km. Alueilta löytyy ympyräreittejä ja muita reittejä, joista tunnetuin on Korouoma - Simojärvi -retkeilyreitti.

Tehdä erävaelluksia kävellen

Alueiden retkeilyreitit soveltuvat hyvin pienten erävaellusten tekoon. Reittien varrella on hyvä palveluvarustus, joka tarjoaa mahdollisuuden yöpymiseen teltassa tai laavulla. Lyhyitä reittejä yhdistelemällä tai reittien ulkopuolella suunnistamalla voi Simojärven ja Soppanan alueilla tehdä vaikkapa pidemmänkin patikkaretken. Myös Korouoma - Simojärvi -retkeilyreitti kulkee alueiden läpi.

Retkeilijä seisoo kapealla rantapolulla ja katselee veteen päin.

Meloa ja soutaa

Simojärvi soveltuu erinomaisesti vesiretkeilyyn. Alueella on mahdollisuus tehdä yhden tai useamman päivän retkiä. Vesille pääsee useista eri paikoista. Varsinaisia vesillelaskupaikkoja on alueella neljä.Yli-Soppananjärvi soveltuu myös hyvin melontaan. Kanootit on helppo laskea vesille telttailualueen läheisyydessä olevalta pysäköintialueelta.

Tehdä erävaelluksia meloen ja soutaen

Simojärven upeat maisemat ja sen kirkas vesi tarjoavat oivat mahdollisuudet vesiretkeilyyn. Retkeilijä voi yöpyä esimerkiksi alueen laavuissa, niiden läheisyydessä teltoissa tai Kenttäsaaren autiotuvassa. Alueelta löytyy myös Lamanginsaaren kota, joka soveltuu yöpymiseen. Simojärveltä voi meloa Simojokea pitkin Perämerelle saakka.

Vesiretkeilyyn tarkoitetun kaluston saa helposti laskettua vesille useammista eri paikoista, mutta varsinaisia vesillelaskupaikkoja on alueella neljä.

Kahdeksan ihmistä kanooteissaan meloo pilvisellä, harmaalla järvellä. Etualalla vedessä on kivikkoa ja taustalla kumpuilevaa metsää.

Purjehtia ja liikkua moottoriveneellä

Simojärvellä on veneilyyn tarkoitettuja merkittyjä veneilyväyliä. Järvi on kuitenkin veneilijälle haasteellinen. Väylältä poikkeaminen ei ole suositeltavaa, koska Simojärvellä on lukuisia karikoita ja matalikkoja. Suositeltavaa on, että veneilijällä on Simojärven viittakartta. Saarissa olevilla taukopaikoilla ei ole varsinaisia rantautumispaikkoja, joten rantautuminen suuremmilla aluksilla voi olla hankalaa.

Vesillelaskupaikkoja on neljä: Pohjaslahti, Simontaival, Korvajokisuu ja Simojärven kalasatama. Korvajokisuun vesillelaskupaikka ei sovellu suuremmille veneille, mutta pienille moottori- ja purjeveneille paikka soveltuu kohtuullisen hyvin.

Katettu moottorivene järven rannassa. Järvi on tyyni ja aurinko pilkistää pilvien lomasta.

Tarkkailla lintuja

Alueilla ei ole varsinaisia lintujen tarkkailuun tarkoitettuja lintutorneja tai muita rakenteita. Alueen linnusto on kuitenkin monipuolinen ja mahdollisuus lintujen tarkkailuun on esimerkiksi Simojärven alueella.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Varsinaisia näköalapaikkoja ei ole, mutta Paasonvaaran näköalapolulta on mainiot näköalat. Simojärven retkeilypolulla Tuppilammen itäpuolella on vaara, jonka avokallioilta on hienot näkymät ympäristöön.

Hiihtää maastossa

Simojärven ja Soppanan alueilla ei ole merkittyjä hiihtoreittejä, mutta maastossa saa hiihtää vapaasti.

Tehdä erävaelluksia hiihtäen

Simojärvi ja sitä ympäröivät alueet palveluvarustuksineen tarjoavat hyvät mahdollisuudet hiihtovaellusten tekoon. Hiihtovaelluksen voi tehdä alueen retkeilyreiteillä tai vaikka Simojärvellä. Hiihtoon tarkoitettuja merkittyjä reittejä ei alueella ole, mutta moottorikelkkailu-uria pitkin voi hiihtää.

Kalastaa

Simojärvi ja alueen lukuisat muut järvet ja lammet, sekä pienet joet soveltuvat kalastukseen oikein hyvin. Alueen järvissä saa onkia ja pilkkiä jokaisenoikeudella. Simojärvelle myydään kalastuslupia

Metsästää

Alueen riistamaat soveltuvat hyvin varsinkin metsäkanalintujen metsästykseen. Ranualaiset saavat metsästää alueella metsästyslain 8 §:n antamalla oikeudella ja ulkopaikkakuntalainen voi lunastaa Ranuan kunnan alueelle Metsähallituksen myöntämän pienriistaluvan (lupa-alue nro 2619) kanalintujen metsästysajalle. Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).

Karhun metsästys tapahtuu poronhoitoalueelle annetun kiintiön mukaisesti. Ulkopaikkakuntalainen voi lunastaa Metsähallituksen alueelle henkilökohtaisen karhunmetsästysluvan Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).

Hirvenmetsästyksessä alueen valtionmaat ovat paikkakuntalaisten hirvenmetsästysseurueiden käytössä.

Marjastaa ja sienestää

Simojärven ja Soppanan alueilla saa vapaasti poimia marjoja ja sieniä. Alueilla on lukuisia hillasoita, jotka ovat helposti saavutettavissa. Alueilta voi löytää myös mukavasti mustikkaa ja puolukkaa sekä sieniä. Lue lisää luonnonantimien keruusta.

Uida

Alueilla ei ole virallisia uimarantoja, mutta lukuisat hiekkarannat soveltuvat uimiseen erittäin hyvin. Yli-Soppananjärven telttailualueen tuntumassa on myös hiekkarantoja.

Retkeilijä kävelee järven hiekkaisella rannalla. Etualalla on pitkospuiden pää ja taustalla metsää.