Mitä Saarijärven aarnialueella voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Saarijärven aarnialueella kulkee helppokulkuinen Jääkärin polku, joka edestakaisin käveltunä on 7,5 km pitkä.  Lisäksi alueella kulkee 12 kilometrin pituinen rengasreitti. Molemmat reitit on merkitty maastoon sinisillä maalimerkeillä. Alueen läpi kulkee myös pitempiä retkeilyreittejä ja latuja.

Tehdä erävaelluksia kävellen

Alueella kulkee rengasreitti ja sieltä lähtee 15,9 km pitkä yhdyspolku Varisjärvelle. Erämainen alue ja sen ympäristö tarjoavat hyvät mahdollisuudet erävaeltamiseen. Saarijärven aarnialueella leiriytyminen ja tulenteko on mahdollista vain tulentekopaikoilla.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Löytöjoen terva- ja tärpättitehdas eli niin sanottu Hallan Ukon tervauuni sijaitsee Hallan tilan naapurissa Löytöjoen varressa, välittömästi Saarijärven aarnialueen eteläpuolella.

Saarijärven saaressa on vuonna 1914 rakennettu Jääkäripirtti. Ruotsin kautta Saksaan koulutettaviksi matkanneet jääkärit käyttivät pirttiä piilopaikkanaan. Saareen menosta on sovittava erikseen Metsähallituksen Luontopalvelujen tai Hyrynsalmen kunnan kanssa. Jääkäriliikkeestä ja alueen historiasta kertova perinnepolku on osa Saarijärvenkierrosta.

Tutustua luontopolkuun

Alueella on jääkäriliikkeestä ja siihen liittyvästä historiasta kertova perinnepolku.

Hiihtää maastossa

Alueella kulkee 29,4 kilometriä pitkä Hallan latu. Latu soveltuu perinteiselle hiihtotavalle. Koko alueella voi hiihtää vapaasti.

Tehdä erävaelluksia hiihtäen

Saarijärven aarnialue on pitkien hiihtoreittien varrella. Omia latujaan hiihtävälle maasto aarnialueen ympärillä soveltuu myös hyvin erävaelluksiin. Saarijärven aarnialueella voi leiriytyä vain tulentekopaikoilla.

Kalastaa

Onkiminen ja pilkkiminen alueen lammissa on sallittua jokamiehenoikeudella (www.ymparisto.fi).

Virtaavissa vesissä tarvitaan valtion kalastonhoitomaksun (www.eräluvat.fi) lisäksi Metsähallituksen Pohjois-Pohjanmaa-Kainuu vapalupa 5411 (www.eräluvat.fi). Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi). Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Pyöräillä

Saarijärven aarnialueen läheltä kulkee Hallan polkupyöräreitti, joka johtaa Ukkohallasta Suomussalmelle.

Osallistua ryhmäopastukseen maastossa

Opastettuja retkiä Jääkärisaareen ja tärpättitehtaalle voi tiedustella Hyrynsalmen Vanhalta Asemalta (www.facebook.com/HyrynsalmenVanhaAsema), puh. 044 3380938.

Metsästää

Saarijärven aarnialue kuuluu pienriistan metsästysalueeseen Hyrynsalmi-Ristijärvi 5611 ja metsästysalueeseen Länsi-Suomussalmi 5605. Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).

Paikallisilla asukkailla on ns. vapaa metsästysoikeus.

Marjastaa ja sienestää

Saarijärven aarnialueella voi marjastaa ja sienestää vapaasti. Metsämarjoista alueella runsain on mustikka. Soilla kasvaa karpaloa ja hillaa. Hillasato vaihtelee kovasti eri vuosina. Sienilajisto on karuille metsille tyypillistä.

Uida

Saarijärvellä voi uida luonnonvesissä. Ylläpidettyä, virallista uimarantaa ei ole.

Liikkua lumikengillä

Alue soveltuu lumikenkäilyyn hyvin.