Patikointi

Saarijärven aarnialueella kulkee helppokulkuinen Jääkärin polku, joka edestakaisin käveltynä on 7,5 km pitkä.  Lisäksi alueella kulkee 12 kilometrin pituinen ympyräreitti. Molemmat reitit on merkitty maastoon sinisillä maalimerkeillä. Alueen läpi kulkee myös pitempiä retkeilyreittejä ja latuja.

Erävaellukset kävellen

Alueella kulkee ympyräreitti ja sieltä lähtee 15,9 km pitkä yhdyspolku Varisjärvelle. Erämainen alue ja sen ympäristö tarjoavat hyvät mahdollisuudet erävaeltamiseen. Saarijärven aarnialueella leiriytyminen ja tulenteko on mahdollista vain tulentekopaikoilla.

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Löytöjoen terva- ja tärpättitehdas eli niin sanottu Hallan Ukon tervauuni sijaitsee Hallan tilan naapurissa Löytöjoen varressa, välittömästi Saarijärven aarnialueen eteläpuolella.

Saarijärven saaressa on vuonna 1914 rakennettu Jääkäripirtti. Ruotsin kautta Saksaan koulutettaviksi matkanneet jääkärit käyttivät pirttiä piilopaikkanaan. Saareen menosta on sovittava erikseen Metsähallituksen Luontopalvelujen tai Hyrynsalmen kunnan kanssa. Jääkäriliikkeestä ja alueen historiasta kertova perinnepolku on osa Saarijärvenkierrosta.

Luontopolkuun tutustuminen

Alueella on jääkäriliikkeestä ja siihen liittyvästä historiasta kertova perinnepolku.

Hiihto

Alueella kulkee 29,4 kilometriä pitkä Hallan latu. Latu soveltuu perinteiselle hiihtotavalle. Koko alueella voi hiihtää vapaasti.

Erävaellukset hiihtäen

Saarijärven aarnialue on pitkien hiihtoreittien varrella. Omia latujaan hiihtävälle maasto aarnialueen ympärillä soveltuu myös hyvin erävaelluksiin. Saarijärven aarnialueella voi leiriytyä vain tulentekopaikoilla.

Kalastus

Onkiminen ja pilkkiminen alueen lammissa on sallittua jokaisenoikeudella. Muuhun kalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Mikäli kalastuksessa käytetään useampaa kuin yhtä vapaa, tarvitaan Pohjois-Pohjanmaa-Kainuu vapalupa 5411 (eraluvat.fi). Pyydyskalastukseen tarvitaan lisäksi pyydyslupa 5001 (eraluvat.fi). Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Pyöräily

Saarijärven aarnialueen läheltä kulkee Hallan polkupyöräilyreitti, joka johtaa Ukkohallasta Suomussalmelle.

Ryhmäopastukseen osallistuminen maastossa

Opastettuja retkiä Jääkärisaareen ja tärpättitehtaalle voi tiedustella Hyrynsalmen Vanhalta Asemalta, puh. 044 3480938.

Metsästys

Saarijärven aarnialue kuuluu pienriistan metsästysalueeseen Hyrynsalmi-Ristijärvi 5611 ja metsästysalueeseen Länsi-Suomussalmi 5605. Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).

Paikallisilla asukkailla on ns. vapaa metsästysoikeus.

Marjastus ja sienestys

Saarijärven aarnialueella voi marjastaa ja sienestää vapaasti. Metsämarjoista alueella runsain on mustikka. Soilla kasvaa karpaloa ja hillaa. Hillasato vaihtelee kovasti eri vuosina. Sienilajisto on karuille metsille tyypillistä.

Uinti

Saarijärvellä voi uida luonnonvesissä. Uinti on sallittua kaikissa kohteen järvissä ja lammissa. Uit Saarijärven vesissä omalla vastuulla.

Lumikenkäily

Alue soveltuu lumikenkäilyyn hyvin.