Hallan Ukon tervauuni

Löytöjoen terva- ja tärpättitehdas, eli niin sanottu Hallan Ukon tervauuni, sijaitsee Hallan tilan naapurissa Löytöjoen varressa. Tehtaan rakennutti vuonna 1924 Johan Alfred Heikkinen eli Hallan Ukko. Heikkinen oli valtiopäivämies ja monipuolinen elinkeinojen kehittäjä.

Tehdas tuotti tervaa ja raakatärpättiä. Toiminta loppui talvisodan kynnyksellä vuonna 1939. Jatkosodan aikana Kuusamon rataa rakentaneet saksalaiset purkivat osittain tervauunin ja veivät mukanaan käyttökelpoisen metallin. Tehdas raunioitui vähitellen. Arkeologisten kaivausten alkaessa 1990-luvun lopulla paikka oli metsittynyt. Konservointitöissä alkuperäiset hauraat rakenteet otettiin esiin, korjattiin ja suojattiin mahdollisimman kevyesti. Hallan Ukon ruukki on Suomessa toimineiden yli sadan tervatehtaan joukossa ainoa, jossa teollisen prosessin kaikki vaiheet on voitu tavoittaa ja osittain entistää.

Jääkäripirtti

Kuvassa metsäinen saari jossa on vanha rakennus ja sauna. Etualalla vesistöä.

Jääkäripirtti sijaitsee Saarijärven saaressa. Sen rakennutti 1914 Johan Alfred Heikkinen. Ruotsin kautta Saksaan koulutettaviksi matkanneet Suomen itsenäisyyttä havitelleet jääkärit käyttivät pirttiä piilopaikkanaan. Myös Venäjältä paenneet poliittiset vangit ja muut poliittiset pakolaiset hakivat suojaa pirtistä, jonne heidät ohjattiin Heikkisen perheen asuttamasta Hallan talosta.

Jääkärin polun esite


Pdf 5,3 Mt (julkaisut.metsa.fi)