Veneilyetiketti

Luonnon kunnioittaminen, turvallinen vesillä liikkuminen, maihinnousukieltojen noudattaminen, vastuullinen tulenteko ja roskaton retkeily – kun näitä koskevat säännöt ovat hallussa, olet valmis veneretkelle. Nämä 10 sääntöä täydentävät luonnossaliikkujan retkietikettiä veneilijän näkökulmasta. 

1) Kunnioita luontoa, ja sen turvaamiseksi asetettuja rajoituksia ja kieltoja. Anna linnuille pesimärauha. 

Liikkumista ja maihinnousua rajoitetaan keväisin lintujen ja muiden eläinten pesinnän turvaamiseksi. Etenkin suojelualueilla monille saarille, luodoille ja rannoille on maihinnousukielto. Näistä maastossa on usein punainen tai keltainen varoituskyltti. Liikkumisrajoitus voi olla ympärivuotinen.  

Vaikket rantautuisi, pidä etäisyyttä eläimiin ja niiden pesiin. Jos lintu lähtee pesästään veneesi lähestyessä, olet mennyt liian lähelle. Pidä lemmikit kytkettynä luonnon takia ja etenkin pesivien lintujen turvaamiseksi.  

Järvessä on kaksi pientä saarta. Toisen yllä lentää iso lintu.

2) Vesiliikenteen säännöt haltuun!

Turvallisuus on veneilyretken suunnittelun A ja O. Tunne väistämis- ja muut meriteiden säännöt, osaa merimerkit kartalla ja vesillä. Sähköisen apulaitteen pettäessä on hyvä tietää, miltä puolelta viitta ohitetaan. Veneilijän turvallisuusopas (raja.fi) on mainio opus! Monilla paikkakunnilla järjestetään veneilykursseja, joilla kohennat osaamistasi.   

Hätätilanteen sattuessa Meripelastuksen tavoitat numerosta 0294 1000, sisävesillä soita 112. 

3) Varustaudu veneretkeen huolella. 

Onhan mukanasi merikartta, ja osaathan lukea sitä? Veneen turvalaitteet, hätämerkinantovälineet ja pelastusliivit ovat välttämättömyyksiä. Tee reittisuunnitelma huolella ja perehdy taukopaikkojen palveluvarustukseen. Valtaosa Metsähallituksen kohteiden virallisista rantautumispaikoista on vaatimattomia retkisatamia. Jos suunnittelet pysähdystä Metsähallituksen ylläpitämällä taukopaikalla, tutustu sen palveluvarustukseen etukäteen kohteen palvelusivulla Luontoon.fi-sivustolla.  

Veneestä kuvattu järvimaisema, jossa näkyy myös veneen reunaa ja veneen vierellä oleva vesiopaste.

4) Ennakoi ja suunnittele. 

Tarkista säätiedotus ennen lähtöä vesille ja seuraa sitä mahdollisuuksien mukaan. Ole valmis siirtämään veneretkeä tai muuttamaan reittiä. Muista, että etenkin kesällä sää voi huonontua nopeastikin. Selvitä maanomistusolot sekä mahdolliset maihinnousukiellot ja muut voimassaolevat liikkumisrajoitukset. 

5) Suosi taukopaikkoina virallisia, karttaan merkittyjä tulenteko- ja rantautumispaikkoja. 

Taukopaikan palveluvarustus riippuu ylläpitäjästä. Kansallispuistoissa ja muilla Metsähallituksen suojelualueilla veneilijä löytää tulentekopaikkoja, jotka on tavallisimmin varustettu nuotiokehällä, polttopuuvajalla ja huussilla. Paikkakohtaiset tiedot löytyvät Luontoon.fi - palvelusta kunkin kohteen palvelujen alta.

Jos valitset rantautua muualle, varmista mahdolliset liikkumisrajoitukset ja maihinnousukiellot. Maastossa ei useinkaan ole merkintää luonnonsuojelualueesta.  

6) Ota huomioon ja arvosta muita vesilläliikkujia. 

Veneillessäsi kohtaat toisten veneilijöiden lisäksi purjehtijoita, melojia, sukeltajia ja muita hitaammin liikkuvia. Tähystä huolella ja hiljennä vauhtia ohittaessasi toisia, sekä saapuessasi satamaan tai rantautumispaikkaan. Pidä etäisyyttä yksityisrantoihin. Älä aiheuta harmia peräaalloilla. Vaikka kuinka kesäillasta nauttiessasi alkaisi laulattaa, muista, että ääni kulkee hyvin vettä pitkin. Kiinnitä veneesi niin, että toisetkin mahtuvat. Ota toiset huomioon paitsi vesillä, myös rantautumispaikoilla, tulentekopaikoilla ja satamissa. Pidä lemmikit kytkettynä paitsi luonnon, myös toisten ihmisten takia. Myös nelijalkaiset kesätyöläiset, kuten lehmät ja lampaat, voivat säikkyä lemmikkejä.

7) Tee tulet vain merkitylle, viralliselle tulentekopaikalle. 

Tulenteko ei kuulu jokaisenoikeuksiin, vaan tarvitset siihen maanomistajan luvan. Kansallispuistoissa ja Metsähallituksen muilla suojelualueilla tulet on luvallista tehdä vain merkityille tulentekopaikalle ja niillekin vain silloin, kun varoituksia ei ole voimassa. 

Kaksi naista istuu järven rannalla olevalla tulentekopaikalla. Nuotiossa palaa tuli.

8) Älä tee tulia lainkaan maastopalovaroituksen aikana.  

On sinun vastuullasi tarkistaa, onko varoituksia voimassa (fmi.fi). Älä tee tulia, jos varoitus on voimassa. Metsähallituksen ylläpitämillä tulentekopaikoilla ei ole tiedotteita vallitsevasta tilanteesta. 

9) Vie roskat mukanasi ja tyhjennä käymäläjätesäiliö vastuullisesti.

Jätteenkeräys ei aina kuulu kansallispuistojen ja Metsähallituksen muiden kohteiden palveluvarustukseen. Taukopaikoilla ja retkisatamissa harvoin on roska-astioita eikä mahdollisuutta käymäläjätesäiliön (septitankki) tyhjennykseen. Tiskivedet, ruuantähteet ja roskat eivät kuulu vesistöön. 

10) Jaa veneretkestäsi vastuullisia somekuvia.  

Suomen kesä palkitsee veneilijät upeilla maisemilla ja värikkäillä auringonlaskuilla. Jaa nämä hetket, mutta tarkista ensin antaako kuva hyvän esimerkin toisille. Vastuullinen luontokuvaaja pitää riittävää etäisyyden kuvauskohteisiinsa. Kannusta kuvillasi toisiakin nauttimaan järvi- ja meriluonnosta – vastuullisesti

Veneitä laiturissa iltaruskossa.

Lue lisää: