Luonnosta voimaa roskattomasti retkeillen ja ympäristöä kunnioittaen

Kaunis iltarusko.Puhdas luonto ja kauniit retkeilymaastot ovat mittaamattoman rikkauden lähde. Luontoon lähtiessä ja poluille astuessa voi ihailla maisemia ja nauttia liikkumisesta ympäristössä, jossa ihmisen jälki on hyvin pieni. Sinne voikin helposti kadottaa arkihuolensa ja löytää itsensä entistä vahvempana palatessaan retken jälkeen kotiin.

Luonnosta nauttiminen ja sen koskemattomuuden vaaliminen vaatii meiltä ihmisiltä kuitenkin aina myös vastuun kantamista ympäristön puhtaudesta huolehtimisen vuoksi. Roskattoman retkeilyn periaate onkin yksi tärkeimpiä puhtaan luonnon ylläpitäjiä ja samalla kansallispuistojen sekä retkeilyalueiden kantava aate.

Retkeilylläkin voi olla ympäristövaikutuksia

Retkeilyn kasvattaessa jatkuvasti suosiotaan, lisääntyvät myös retkeilijöiden jäljet luonnossa. Luonnosta löytyvät roskat maatuvat äärimmäisen hitaasti ja ovat sellaisenaan ympäristölle suuri haitta. Jälkien minimoimiseksi tarvitaankin meidän kaikkien tietoutta. Retkeilyn ympäristövaikutusten pienentäminen ja roskaamisen hillitseminen on kuitenkin onneksi hyvin helppoa yksinkertaisilla toimenpiteillä.

Tiesitkö, että esimerkiksi pelkän tupakantumpin maatumisen on arvioitu kestävän peräti kymmenen vuotta? Paperisen nenäliinankin maatuminen kestää yhdestä kahteen vuotta ja maastosta liian usein löytyvien muovisten pussinsulkijoiden maatumisaika mitataan jo useissa sadoissa vuosissa.

Monien muiden luonnosta havaittavien roskien maatumisaika ei ole edes näin lyhyt, vaan niiden hajoaminen kestää pahimmillaan satoja, ellei peräti tuhansia vuosia. On siis perusteetonta jättää jälkeensä asioita, jotka eivät luontoon kuulu, saati edes omana elinaikanamme sieltä häviä. Lue alta vinkit helppoihin toimenpiteisiin roskien vähentämiseksi.

Miten roskaton retkeily käytännössä toimii ja mitä se tarkoittaa?

Roskattoman retkeilyn periaate on yksinkertainen. Luonnossa liikkujina emme halua jättää jälkiä luontoon, emmekä viedä sinne mitään sellaista, jota emme sieltä jaksaisi kantaa myös takaisin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan siis jokainen retkeilijä kantaa omat roskansa aina luonnosta pois. Pyrimme siis myös kokonaisvaltaisesti minimoimaan jälkemme luonnossa, jotta voimme säilyttää kauniit maisemat yhtä upeina muillekin liikkujille ja tuleville sukupolville. Kun siivoamme jälkemme ja viemme pois sen, minkä mukanamme toimmekin, voivat muutkin nauttia luonnosta parhaimmillaan, roskattomana ja puhtaana.

Kansallispuistojen tai retkeilyalueiden reittien varrelta löytyy harvoin jäteastioita, sillä niiden olemassaolon on todettu lähinnä lisäävän roskaamista. Hyvin kattavat jätepisteet löytyvät kuitenkin useasti retkeilyreittien lähtöpisteistä tai pysäköintipaikkojen yhteydestä. Retken jätteet voi kierrättää näihin kierrätyspisteisiin, tai viedä roskat mukanansa ja kierrättää ne asianmukaisesti kotona.

Retkeilijät taukopaikalla.

Roskattomalle retkelle valmistautuminen alkaa jo yksinkertaisin toimenpitein kotona

Suunnitellessasi retkelle lähtöä, jätä turhat pakkaukset jo kotona pois rinkasta. Hankkiessasi ja pakatessasi eväitä, suosi myös mahdollisimman ympäristöystävällisiä ja uudelleenkäytettäviä pakkauksia. Moni retkeilijä käyttää paitsi uudelleen suljettavia rasioita, myös esimerkiksi kestäviä suljettavia pakastepusseja eväiden kuljettamiseen, koska nämäkin pakkaukset voi helposti käyttää uudelleen!

Kotiin kannattaa jättää pakkauksista kaikki turhat osat ja kierrättää ne asiaankuuluvasti. Kun kantamus on riittävän kevyt ja mukana oma roskapussi roskia varten, on roskat helppo sujauttaa pussiin ja viedä kotiin jätteisiin kierrätettäväksi. Kun pakkaukset on käynyt kotona rauhassa läpi, mahtuvat viikon vaelluksen roskatkin helposti litran kokoiseen suljettavaan pakastepussiin.

Vaikka joissakin retkikohteissa on kierrätys- tai jätepiste, säästetään arvokkaita resursseja retkeilykohteiden ylläpitämiseen ja muiden palveluiden kehittämiseen, kun jätteet kuljetetaan kotiin kierrätettäväksi, eikä jätteiden vuoksi jouduta tekemään turhia huoltokäyntejä kohteissa. Samalla hillitään myös maaperän kulumista ja päästöjä.

Pienillä toimillakin on siis isoja vaikutuksia ja ympäristöstä huolehtiminen hyödyttää sekä luontoa, että kaikkia siellä liikkuvia. Pienillä toimenpiteillä säästetään omia ja muidenkin resursseja ja varmistetaan, että luonto säilyy myös tuleville sukupolville.

Roskattoman retkeilyn tärkeitä käytäntöjä

  • Jätä kuivakäymälään vain maatuvaa jätettä. Monella kansallispuiston taukopaikalla on kompostoiva kuivakäymälä, johon voi jättää biohajoavat jätteet ja ruoantähteet.
  • Polta nuotiossa vain pieniä määriä puhdasta paperia tai pahvia. Alumiinifoliota tai metallia sisältäviä pakkauksia ei saa polttaa nuotiolla.
  • Älä jätä palavaa jätettä muiden huoleksi polttopuiden sekaan tai tulentekopaikoille.
  • Älä jätä biohajoavaa jätettä jäteastioihin, jossa ne alkava haista ja houkuttelevat paikalle eläimiä.
  • Vie vaaralliset jätteet, kuten akut ja paristot, aina mukanasi niille tarkoitettuun kierrätyspisteeseen.
  • Siivoa jälkeesi tupakantumpit, ne eivät maadu! Tupakantumpit on helppo kerätä vaikka omaan pieneen rasiaansa ja kierrättää jätteenä retken jälkeen.
  • Siivoa omat ja mahdollisuuksien mukaan muidenkin jäljet, jotta luonnossa on mukava liikkua.

Vinkkejä ja jatkoluettavaa