Mitä Paistjärvellä voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

  • Paistjärven alueella on kaksi merkittyä reittiä (yhteensä noin 9 km). Reitit sijaitsevat eri puolilla aluetta, mutta molemmilta reiteiltä on yhteys alueen läpi kulkevalle Sonnasentielle (Mäntyharju - Heinola -tie nro 4143). 
  • Huomioitavaa: Pirunkirkon polkua on paikoin linjattu uudelleen ja uusi linjaus on merkitty maastoon keltaisin maalimerkein. Polku on maastoltaan haastava.
  • Vältä liikkumista 15.3. - 30.6. Mattilanmäen ja Vuorttusenkallioiden alueilla lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Meloa ja soutaa

  • Alueen järvet ja lammet soveltuvat pienimuotoiseen soutu- ja melontaretkeilyyn. Järviä yhdistävät vesireitit eivät sovellu melontaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Saarijärveen laskeva Myllyoja ja Kuijärvestä laskeva Kommerinoja. Alueella ei ole merkittyjä vesiretkeilyreittejä, mutta alueen kartta riittää hyvin opastamaan alueella liikkujaa.
  • Veneenpitopaikat sijaitsevat Sonnasen, Saarijärven ja Kuijärven rannoille. Venepaikkoja voi vuokrata Metsähallitukselta.

Hiihtää maastossa

Hiihtäminen on sallittua, mutta alueelle ei ajeta latuja. Paistjärven maasto soveltuu hyvin hiihtämiseen. Kannattaa muistaa, että virtaava vesi heikentää jäätä ja talvella virtausten paikat myös muuttuvat.

Kalastaa

Pyöräillä

Alueella on pyöräilyyn soveltuvia metsäautoteitä, joita pitkin pääsee eri puolille aluetta.

Marjastaa ja sienestää

Marjastus ja sienestys on sallittua alueella, mutta vältä keväällä ja alkukesästä liikkumista Mattilanmäen ja Vuorttusenkallioiden alueilla lintujen pesimärauhan aikana (15.3. - 30.6.). Paistjärvellä on hyviä mustikka- ja puolukkamaita ja sienestäjä saa korinsa täyteen erilaisia kangassieniä.

Puolukanvarpuja täynnä kypsiä marjoja. Taustalla kanervikkoa.

Uida

Alueella ei ole virallista uimarantaa, mutta alueen rannat soveltuvat erinomaisesti uimiseen ja auringonpalvontaan. Upeimmat hiekkarannat sijaitsevat Sonnasen etelärannalla pysäköintialueen lähellä ja Ketturiutan telttapaikalla.