Mitä Paistjärvellä voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

  • Paistjärven alueella on kaksi merkittyä reittiä (yhteensä noin 9 km). Reitit sijaitsevat eri puolilla aluetta, mutta molemmilta reiteiltä on yhteys alueen läpi kulkevalle Sonnasentielle (Mäntyharju - Heinola -tie nro 4143). 
  • Huomioitavaa: Pirunkirkon rakenteet ovat paikoitellen erittäin huonossa kunnossa. Polku on muutenkin haastava, eikä sovellu huonojalkaisille tai pienille lapsille.
  • Vältä liikkumista 15.3. - 30.6. Mattilanmäen ja Vuorttusenkallioiden alueilla lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Retkeilijä on kyykistynyt pitkospuille valokuvaamaan vedessä kasvavaa rentukkaa. Taustalla polku jatkuu sekametsään.

Meloa ja soutaa

  • Alueen järvet ja lammet soveltuvat pienimuotoiseen soutu- ja melontaretkeilyyn. Järviä yhdistävät vesireitit eivät sovellu melontaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Saarijärveen laskeva Myllyoja ja Kuijärvestä laskeva Kommerinoja. Alueella ei ole merkittyjä vesiretkeilyreittejä, mutta alueen kartta riittää hyvin opastamaan alueella liikkujaa.
  • Veneenpitopaikat sijaitsevat Sonnasen, Saarijärven ja Kuijärven rannoille. Venepaikkoja voi vuokrata Metsähallitukselta.

Hiihtää maastossa

Hiihtäminen on sallittua, mutta alueelle ei ajeta latuja. Paistjärven maasto soveltuu hyvin hiihtämiseen. Kannattaa muistaa, että virtaava vesi heikentää jäätä ja talvella virtausten paikat myös muuttuvat.

Kalastaa

Pyöräillä

Alueella on pyöräilyyn soveltuvia metsäautoteitä, joita pitkin pääsee eri puolille aluetta.

Marjastaa ja sienestää

Marjastus ja sienestys on sallittua alueella, mutta vältä keväällä ja alkukesästä liikkumista Mattilanmäen ja Vuorttusenkallioiden alueilla lintujen pesimärauhan aikana (15.3. - 30.6.). Paistjärvellä on hyviä mustikka- ja puolukkamaita ja sienestäjä saa korinsa täyteen erilaisia kangassieniä.

Puolukanvarpuja täynnä kypsiä marjoja. Taustalla kanervikkoa.

Uida

Alueella ei ole virallista uimarantaa, mutta alueen rannat soveltuvat erinomaisesti uimiseen ja auringonpalvontaan. Upeimmat hiekkarannat sijaitsevat Sonnasen etelärannalla pysäköintialueen lähellä, Ketturiutan telttapaikalla ja Kannaksen rannan tulentekopaikalla.