Neitvuoren-Luonterin reitit

Retkeilyreitit ja polut

Neitvuorella on merkitty ja viitoitettu retkeilyreitti "Hiijje silimukka", pituudeltaan noin 4 km. Vaaramaisemat hivelevät katsojan silmää ja Neitvuorelta avautuu maisema sokkeloiselle Saimaalle, norpan kotilahdille. Hiijje silimukalta pääsee Hiidenmaamaan poluille (yhteensä 55 km), jotka on merkitty maastoon punaisella. Hiidenmaan retket ry vastaa Hiidenmaan poluista ja ne näkyvät Hiidenmaan polut -kartassa.

Reittien lähtöpisteet

 • Hiidenmaan tilan vieressä olevalta pysäköintialueelta voi lähteä Neitvuorelle, Hiijje silimukalle sekä Hiidenmaan poluille.

Reitit

 • Hiijje silimukka 3,9 km. Reitti puolitettavissa, lyhyempi reittivaihtoehto 2,6 km. Näköalapaikat merkitty infokarttaan. Infokartat pysäköintialueella ja reittiristeyksissä. Reitti kulkee vaihtelevassa metsämaastossa, kalliorinteillä ja Etelä-Savon korkeimmilla kohdilla. Reitti on merkitty oransseilla maalitäplillä.
  • Palvelut: Neitvuoren pysäköintialue ja lähietäisyydellä oleva Hiidenlahden laivalaituri. Pysäköintipaikalta on noin kilometri Neitvuoren tulentekopaikalle, jossa on myös laavu ja käymälä.
  • Yhteys muihin reitteihin: Reitiltä on yhteys Hiidenmaan poluille.
  • Kartta: Hiijje silimukka retkeilyreitti (julkaisut.metsa.fi)

Kallion kupeessa on penkki ja pöytä. Vieressä on laavu. Laavun edessä on tulipesä, jonka ympärillä kiertää penkkikehä. Taustalla näkyy harvaa sekametsää.

 • Hiidenkierros, noin 13 km, alkaa Neitvuoren pysäköintialueelta. Alkumatka kuljetaan Hiijje silimukkaa, josta erkanee Harvalaisen lammen kohdalta reittiyhteys Hiidenkodan suuntaan. Reittimerkintänä on Neitvuoren reitin ulkopuolella punainen väri. Reittivaihtoehtoja on useita ja ne ovat myös nähtävissä Hiidenmaan polut -kartasta. Reitti kulkee vaativassa maastossa. Neitvuoren pysäköintialueelta on matkaa Hiidenkodalle  noin 5,5 km.

  Hiidenkodalta reitti jatkuu kohti etelää. Riihijärven pysäköintialueelle on matkaa 700 metriä. Pysäköintialueelta lähdettäessä reitti seuraa hetken aikaa metsäautotietä, mutta pian saavutaan Riihijärven rannalle, jossa on myös mahdollista uida. Virallista uimarantaa ei kuitenkaan ole. Reitti vie Riihijärven rannalta Kaatronlammen itäpuolitse Myllyjoen risteykseen, jonne on Riihijärven pysäköintialueelta matkaa 2,7 km. Risteyksestä jatketaan Hiidenkierrosta vasemmalle Kotkanpesänvuoren näköalapaikalle. Myllyjoen risteyksestä 2,2 kilometrin jälkeen saavutaan risteykseen, josta palataan oikealle 1,4 km Siikaveden näköalapaikalle, josta laskeudutaan 0,9 km Neitvuoren tulentekopaikalle. Vaihtoehtoiset reitit on myös nähtävissä Hiidenmaan polut -kartasta. Hiidenmaan retket ry vastaa reitistä.
  • Palvelut: Neitvuoren alueen lisäksi Hiidenkota tulentekopaikkoineen ja uintimahdollisuuksineen sekä Riihijärven pysäköintialue ja Riihijärvi uintimahdollisuuksineen. Alueella ei ole virallista uimarantaa.
  • Nähtävää: Neitvuoren lisäksi myös muita kauniita näköalapaikkoja.
  • Yhteys muihin reitteihin: Pien-Hiidenkierros (n. 5 km) on ennen Hiidenkodalle saapumista. Kontiosuon kohdalta on myös yhteys Metsänväkitaipaleelle, jota pitkin voi vaeltaa aina Siikakosken tai Koikkalan kylään.
  • Kartta: Hiidenmaan polut -kartta

Vesi- ja melontareitit

 • Luonterin saaristossa sijaitsee melontakierros, noin 54 km, joka on Veskansan reitit -karttaan merkitty melontareitti. Melontakierros mutkittelee levollisessa saaristomaisessa, jonka kauneutta lisää puhtaat vedet.
  • Retkelle voi lähteä Anttolan satamasta, Kuparovirran tai Lietveden sillan veneenlaskupaikalta. Anttolasta lähdettäessä lähin retkisatama on noin 8 km:n päässä Korvensaaressa. Tällöin reitin kiertosuunta on vastapäivään. Myötäpäivään lähdettäessä on ensimmäinen levähdyspaikka Neitvuoren juurella, jonne on 1,5 km:n pisto varsinaiselta reitiltä. Alueeseen tutustumiseen kannattaa varata ainakin 2 - 3 päivää. Reitillä on kannettava kanootti kannaksen yli (alle 100 m) Hakolahden kohdalla.
  • Palvelut: Anttolan satama palveluineen, Makutsaaren laavu ja käymälä sekä Karihiekan ja Korvensaaren retkisatamat. Lisätietoja alueen matkailupalveluista saa mm. Veskansan reitit -kartasta. Neitvuoren tulentekopaikka kuivakäymälöineen sekä Neitvuoren pysäköintialue ja Hiidenlahden laivalaituri.
  • Nähtävää: Neitvuori
  • Yhteys muihin reitteihin: Melontakierrokselta on yhteys muille Veskansan reiteille: Ihantsalon saaren molemmilta puolilta voi meloa Lietvedelle, jonne pääsee myös pidempää reittiä myöten Väätämönsalmen kautta.
  • Kartta: Veskansan reitit -kartta

Kesäinen saaristomaisema. Vene kulkee tyynellä järvellä.

Pyöräilyreitit

 • Mikkeli - Neitvuori -pyöräilyreitti, n. 40 km, polveilee kaupunkialueen jälkeen idyllistä vanhaa kylätietä pitkin Neitvuoren juurelle. Kylätie on päällystetty. Mäkisen maaston vuoksi pyöräily vie kilometriä kohden tavallista enemmän aikaa. Pyöräilyreitti on merkitty ruskealla neliöllä, jossa polkupyörän kuva valkoisella.
  • Palvelut: Neitvuoren tulentekopaikka kuivakäymälöineen. Lähimmät pankit, huoltoasemat, kahvilat ja muut palvelut sijaitsevat Anttolassa (anttola.fi), jonne on Neitvuorelta matkaa 22 km. Kattavimmat palvelut löytyvät Mikkelistä.
  • Nähtävää: Neitvuori