Neitvuoren-Luonterin nähtävyydet ja historia

Neitvuori

Neitvuori on yksi Etelä-Savon korkeimmista vuorista (184 m). Huippu on 110 m Saimaan pintaa korkeammalla. Neitvuorelta on avarat näkymät Luonterin saaristoon ja metsämaisemiin. Kallioiselta vuorelta on hyvällä säällä esteetön näkyvyys kymmenien kilometrien päähän. Maisemassa vuorottelevat vedet, vihreät saaret kalliorantoineen ja vehreät maa-alueet niin kauas, että lopulta näkymä sulautuu tummansiniseksi taustaksi. Kalliorinteeltä avautuu näkymä kauas järven selälle, jossa paljon metsäisiä saaria ja lahtia.

Alueen maasto on muotoutunut viime jääkauden myllerryksessä. Neitvuoren rinteet ovat louhikkoisia. Kivenjärkäleet ovat joko rehevän sammalikon tai kauniin jäkälikön peitossa. Paikoin on pystysuoria kallioseinämiä. Neitvuoren päälle on pysäköintipaikalta matkaa vajaa 1,5 kilometriä. Alkumatka laavulle saakka noustaan vanhaa kärrypolkua pitkin. Laavulta voi valita kiertääkö Neitvuoren näköalamaisemiin pidemmän vai lyhyemmän kaavan mukaan. Hiijje silimukan voi kiertää kummin päin tahansa.

Neitvuoreen liittyy kosolti tarinoita. Alun perin paikan nimenä on ollut Hiidenvuori. Nimi kuitenkin vaihtui, kun perimätiedon mukaan nuori nainen hyppäsi vuorelta sydänsurujen vuoksi.

Luonterin kalliomaalaukset

Uimasalossa kohoaa Sarkalammen itärannalla Sarkasvuori, jonka seinämässä on kalliomaalauksia. Sarkasvuoren hirvi on noin 3,5 metrin korkeudella seinämässä, joka kohoaa lähes pystysuorana rannasta. Sarkaslammen paikalla oli maalauksen tekohetkellä salmi, josta oli suora yhteys Saimaaseen.

Kuvattu hirvi edustaa metsästyskulttuuria. Sarkasvuoren laella on nykyisinkin hirvien talvilaidunalue. On mahdollista, että hirviä on muinoin metsästetty ajamalla niitä alas kalliolta järven jäälle.

Sarkasvuoren toinen kalliomaalaus on noin 500 metriä hirven kuvasta kaakkoon. Veneen kuvasta on enää vain osa nähtävissä. Kuva on noin 5 m:n korkeudella. Sarkasvuoren lähistöllä on lisäksi Ristilampi, jonka luona on muinainen kvartsilouhos.

Lähiseudulla on myös Tikaskaarteenvuori, jonka jyrkässä kalliorinteessä on usean kalliomaalauksen muodostama kuvakenttä. Ihmishahmot ovat koukkupolvisia ja kätensä ylös kohottaneita. Maalaukset ovat ylhäällä eli äärimmäisen vaikeasti nähtävissä maasta ilman apuvälineitä. Kuvakenttä on noin 3,5 metriä leveä.

Kalliomaalaukset ovat muinaismuistolain suojaamia. Niitä ei saa vahingoittaa.

Hiijjesilmukka-reitin esite


Pdf-tiedosto, 1,5 Mt (julkaisut.metsa.fi)