Lähikuva kahdesta perhosesta kukan päällä.
 

Ohjeita Närängässä liikkumiseen

Närängän alueella on

sallittua

 • liikkuminen ja leiriytyminen jokaisenoikeudella, mutta suosittelemme yöpymistä merkityillä laavuilla ja tulentekopaikoilla sekä telttailua näiden kohteiden läheisyydessä,
 • marjojen ja ruokasienten poimiminen,
 • onkiminen ja pilkkiminen. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

rajoitettua

 • osa Närängän luonnonmetsien alueesta on rajavyöhykettä, jonne ei saa mennä ilman rajavartioston lupaa,
 • ensisijaisesti tulenteossa tulee käyttää huollettuja tulentekopaikkoja. Näin tulee toimia aina, kun on alle puolen kilometrin etäisyydellä huolletusta tulentekopaikasta reittien ulkopuolella. Muussa tapauksessa tulentekoon voi käyttää maassa olevia kuivia oksia, risuja ja pieniä juurakoita.
 • dronen lennättäminen vaatii kaksi lupaa, katso lisätietoja.
 • Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

kiellettyä

 • avotulen teko metsäpalovaroituksen aikana,
 • moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta,
 • roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen.

muuta huomioitavaa

 • alueen reitit ja rakenteet on keskitetty Närängänvaaran ja Julman Ölkyn läheisyyteen.

Ennakkovarustautuminen

Närängän alueen syrjäisen sijainnin vuoksi on suositeltavaa perehtyä alueeseen ja sen palveluihin etukäteen. Lähimmät majoitus- ja ruokailupalvelut ovat kesäisin Teerirannan kylässä ja Hossassa.

Matkapuhelimien kuuluvuus

 • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, voi alueella olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
 • Närängän alueella matkapuhelin kuuluu pääosin hyvin, mutta alavilla mailla ja vaarojen juurilla matkapuhelimen kuuluvuus voi olla huono.
 • Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Dronen lennättäminen

Vuodenajat

 • Kuusamossa ruska alkaa tavallisesti syyskuun puolessa välissä ja kestää syyskuun loppuun, jolloin syysmyrskyt irrottavat lehdet puista.
 • Talvi on Koillismaalla ankara kovan pakkasen ja paksun lumipeitteen takia. Suosittelemme talvivaellusta vain kokeneille retkeilijöille. Lumipeite tulee vuosittain lokakuun lopun tienoilla, ja lunta kertyy talven aikana keskimäärin 80 cm. Kovimmiksi pakkaslukemiksi on Kuusamossa mitattu yli -40 astetta.
 • Kevät saapuu yleensä Koillismaalle huhtikuun lopulla päivien pidentyessä ja kesä alkaa yleensä vasta kesäkuun keskivälin tienoilla.

Sääsket

 • Kuusamossa sääsket ilmestyvät yleensä kesäkuussa juhannuksen jälkeen ja katoavat heinä-elokuussa. Inisevien sääskien lisäksi tulevat loppukesällä mäkärät ja polttiaiset. Sääskien määrä vaihtelee vuosittain.

Turvallisuus 

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää