Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Harjuluonnon paahdealueen hoito jatkuu puuston harvennuksilla

(Päivitetty 8.11.2023)

Nyt marraskuussa 2023 harvennetaan hieman puustoa ja valmistaudutaan tulevaan kesäkauteen, kun luontoa autetaan myös ennallistamispolton avulla. Lisätietoa uutisesta.

Paahdealueen hoitoa jatketaan tulen avulla

(Päivitetty 22.5.2023)

Komion luonnonsuojelualueella jatketaan paahdealueiden hoitoa touko-kesäkuussa paahderinteen poltolla. Työ alkaa maanantaina 22.5. Poltettava alue on pinta-alaltaan noin 5,5 hehtaaria. Lisätietoa uutisesta.

Poronpolku syyskuun viimeisenä sunnuntaina 24.9.2023

(Päivitetty 27.4.2023)

Etelä-Suomen suurin kuntoliikuntatapahtuma Poronpolku järjestetään jälleen tänä vuonna. Tapahtuma on järjestyksessään 55. ja ajankohta on perinteisesti syyskuun viimeinen sunnuntai 24.9. Tapahtumakeskuksena toimii tuttuun tapaan Räyskälän ilmailukeskus (Räyskäläntie 311). Pisimmät reittivaihtoehdot ulottuvat aina Komion luonnonsuojelualueelle asti. Lisätietoa tapahtumasta.

"Poronpolku polveilee järvien ja lampien välissä pitkin metsäisiä harjuja, poikkeaa välillä suolle ja kiipeää joskus kalliollekin". https://poronpolku.fi/

Poronpolun Polkaisu järjestetään lauantaina 23.9. Tapahtuma on rentoa retkipyöräilyä, jossa ei ajeta kilpaa eikä oteta aikaa. Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen. Lisätietoa ja ilmoittautuminen.

Tapahtumat järjestää Poronpolku ry.

Komio menestyi hienosti Vuoden Retkipaikka -kisassa

(Päivitetty 16.2.2023)

Vuoden Retkipaikka 2023 -kisassa retkeilijät ovat saaneet äänestää suosikkiaan upeiden ehdokkaiden joukosta. Tänä vuonna ehdokkaita oli kuusi. Kisan voitti Tiilikkajärven kansallispuisto. Toiseksi sijoittui Koli ja kolmanneksi Komion luonnonsuojelualue. Komion erämaisuus, Etelä-Suomen kohteiden joukossa, sekä merkityt reitit saivat retkeilijöiltä kiitosta. Lue lisää: Vuoden Retkipaikka 2023 kisan tulokset

Komionlampien telttailualue käytössä

(Päivitetty 4.7.2022)

Komion luonnonsuojelualueella sijaitseva Komionlampien varausleirialue on tänä vuonna muutettu retkeilykäyttöön tarkoitetuksi telttailualueeksi. Komionlampien rannalla sijaitsevan tulentekopaikan lisäksi telttailualueelle on tulistelua varten asennettu uusi kaskinuotio viime viikonloppuna. Kaskinuotio, eli hiilettävä tulentekopaikka, pitää yllä hiillosta ja liekkiä samaan aikaan. 

Kaskinuotion ajatuksena on hyödyntää maahan pudonneita risuja ja oksia, joita yleensä pidetään ylijäämämateriaalina. Retkeilijän kannalta parasta on se, että ruokaa tehdessä voi samalla tuottaa maanparannusainetta, biohiiltä. Biohiili on hiilinielu, joka parantaa ravinteiden ja kosteuden sitoutumista maahan, edistää kasvien kasvamista ja vähentää ravinteiden valumista vesistöihin ja pohjaveteen. 

Kaskinuotion käyttö vaatii hieman perehtymistä, jotta siitä saadaan kaikki hyödyt irti. Kaskinuotion lähettyviltä, Komipnlampien telttailualueella, löytyvät helppotajuiset käyttöohjeet.

Varattavana leirialueena Komiolla säilyy Palolammin leirialue.

Uutisia Komiolta

Vinkit retkeilyyn

Retkeilijä veistää kiehistä.

Tulenteko: Retkeilyn ABC.