Ajankohtaista Komiolla

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Loppi Trail -polkujuoksutapahtuma 31.7.

(Päivitetty 13.7.2021)

Lopen Samoojat ja Riihimäen Suunnistajat järjestävät Loppi Trail 2021 -polkujuoksutapahtuman Komion luonnonsuojelualueella 31.7.2021. Reitti kulkee pitkin luonnonsuojelualueen olemassa olevia polkuja, metsäteitä ja palokujia. Tapahtuman järjestäjät merkitsevät reitin maastoon viitoin ja merkkausnauhoin ja poistaa merkinnät tapahtuman päätyttyä. Arvioitu osallistujamäärä on 200 henkilöä.

Lisätietoa tapahtumasta täältä: https://lopensamoojat.net/loppi-extreme/

Luutalammin esteettömän taukopaikan ja reitin rakennustyöt jatkuvat

(Päivitetty 30.6.2021)

Komiolla Lopen kunta rakennuttaa Luutalammin rantaan esteettömän ulkoilureitin. Lisäksi taukopaikka muutetaan esteettömäksi ja tehdään uudet opasteet reitille.

Maanrakennustyöt jatkuvat vielä tämän viikon. Taukopaikan rakenteiden rakentaminen aloitetaan elokuussa. Retkeilijöiden on hyvä huomioida, että Luutalammin taukopaikka on pois käytöstä rakennustyön aikana.

Lisätietoa Lopen kunnan sivuilta. 

Keväinen kelirikko jatkuu

(Päivitetty 20.4.2021)

Keväisen kelirikon aikana alueen tiestö on suljettu puomeilla. Autolla pääsee kuitenkin Pilpalantien pysäköintialueelle ja Komionlammille.

Retkeilijät huomio!

(Päivitetty 24.3.2021)

Luutasuon taukopaikan kuivakäymälä on huoltotöiden takia pois käytöstä 26.3. - 1.4.2021.

Lopen kunta kehittää Komion palvelurakenteita

(Päivitetty 16.3.2021)

Lopen kunnalle on myönnetty Uudenmaan ELY-keskukselta 30 000 € avustusta ulkoilualueiden ja -reittien kunnostamiseen. Avustuksen käyttötarkoitus on Hämeen Ilvesreitin taukopaikkojen kunnostus ja palvelutason parantaminen sekä Komion luonnonsuojelualueen virkistysrakenteiden kehittäminen.

Komiolla Lopen kunta rakennuttaa Luutalammin rantaan esteettömän ulkoilureitin. Lisäksi taukopaikka muutetaan esteettömäksi ja tehdään uudet opasteet reitille. Esteettömän reitin suunnittelu ja kilpailutuksen käynnistäminen pyritään tekemään mahdollisimman pian. Rakennustyöt toteutetaan kesän 2021 aikana. Retkeilijöiden on hyvä huomioida, että Luutalammin taukopaikka on pois käytöstä rakennustyön aikana.

Lisätietoa Lopen kunnan sivuilta.

Komion Palosuota ennallistetaan

(Päivitetty 20.1.2021)

Komion luonnonsuojelualueen vieressä oleva valtion omistama osa Palosuosta ennallistetaan. Noin 7,5 hehtaarin alueelta ojia täytettään ja padotaan. Työt aloitetaan ojalinjojen raivauksella kevät-talvella 2021. Ojien täyttö/patoaminen tapahtuu myöhemmin kuluvan vuoden aikana.

Ennallistamistöiden tavoitteena on palauttaa suon vedenpinnan taso lähemmäs luonnontilaisen kaltaista olotilaa ja palauttaa takaisin soistumiskehitys mikä on katkennut ojitusten kuivattavan vaikutuksen vuoksi. Soiden ennallistaminen vahvistaa suoluonnon monimuotoisuutta, hillitsee ilmastonmuutosta ja parantaa vesistöjen tilaa. Suot ovat yksi eniten heikentyneistä ja edelleen lajistoltaan köyhtyvistä elinympäristöistämme.

Ennallistamistyöt toteutetaan osana HELMI-elinympäristöohjelmaa.
Ennallistaminen ja luonnonhoito Metsähallituksessa.

Poronpolku- ja Poronpolun Polkaisu -tapahtumat peruttu

(Päivitetty 9.9.2020)

Järjestyksessään 54. Poronpolku Lopella on tältä vuodelta peruttu koronavirusepidemiasta johtuvan epävarman tilanteen takia. Perinteisesti tämä kävelytapahtuma on järjestetty aina syyskuun viimeisenä sunnuntaina Lopen upeissa maisemissa. Pyöräilytapahtuma Poronpolun Polkaisu on myös peruttu tältä vuodelta.

Seuraava Poronpolku ja Poronpolun Polkaisu järjestetään 25.-26.9.2021. Tarkemmat tiedot löytyvät Poronpolku -yhdistyksen ylläpitämiltä sivuilta poronpolku.fi.

Luonnonhoitoa polttamalla

(Päivitetty 4.10.2017)

Katso, miten metsä palaa! Jos astut sisään videoon mobiililaite kädessä, voit pyöriä ympäri ja pääset mukaan ennallistamaan luontoa tulen avulla.

 • 360-video (youtube.com) 
 • Tavallinen video (youtube.com)
  • 360-videon katseleminen mobiililaitteella (älypuhelimella tai tablet-laitteella) edellyttää, että mobiililaitteessa on asennettuna YouTube-sovelluksen uusin versio.
  • 360-video ei valitettavasti todennäköisesti näy oikein Microsoft-käyttöjärjestelmän mobiililaitteilla (mm. Lumia).
  • 360-videon katseleminen tietokoneella edellyttää, että tietokoneessa on uusin Chrome-, Firefox-, Internet Explorer- tai Opera-selain.
  • Huomaa, että 360-videossa on myös tekstitys. Jos tekstitys ei näy, laita YouTuben asetuksista tekstitys päälle.
  • Jos 360-video ei näy niin että voit mobiililaitetta kääntelemällä katsella eri suuntiin, kannattaa katsoa tavallinen video.

Uutisia Komiolta