Ajankohtaista Komiolla

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.

Hiihtomahdollisuus Komiolla

(Päivitetty 19.1.2022)

Lopen Samoojat Ry ylläpitää hiihtolatureittiä, Samon latu, Komion luonnonsuojelualueella (Luutasuo 243). Tällä hetkellä hiihdettävissä on perinteisen latu Luutalammin jäällä. Latureitin pituus on noin 2 km.

  • Huomioithan, että talven vaihteleva säätilanne voi aiheuttaa haasteita latupohjan ajamiselle ja latureitin ylläpitämiselle. Latutilanne voi muuttua nopeastikin säätilanteen mukaan.
  • Seuraa ajankohtaista latutilanteen tiedotusta suoraan Lopen kunnan nettisivuilta (https://loppi.fi/palvelut/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/ulkoliikuntapaikat/ladut-ja-ulkoilureitit/).

Esteetöntä reittiä parannetaan keväällä 2022

(Päivitetty 20.10.2021)

Uudella Samo esteettömällä reitillä retkeilevät huomio:
syyssateet ovat tehneet tehtävänsä uudelle esteettömälle reitille. Päällimmäinen kivituhkakerros on valunut reitiltä osittain reunoille ja pinnalle on noussut isompia kiviä. Kivet vaikeuttavat esimerkiksi pieni pyöräisillä rollaattoreilla ja pyörätuolilla liikkumista reitillä. Maa-aines saa painua talven yli ja keväällä päästään tekemään parannukset valmiiksi painuneelle maastolle.

Luutalammin esteetön taukopaikka ja reitti ovat valmistuneet

(Päivitetty 4.10.2021)

Lopen kunta on rakennuttanut Komion luonnonsuojelualueelle, Luutalammin rantaan, uuden esteettömän Samo -ulkoilureitin. Reitti on 1 km:n mittainen, murskepohjainen, vaativa esteetön reitti. Apuvälineen kanssa liikkuva voi tarvita reitillä avustajaa. Reitin varrella on 4 levähdyspaikkaa sekä yksi esteetön tulentekopaikka. Esteetön käymälä sijaitsee Samon parkkipaikalla. Kartat reitille ovat tulossa vuoden loppuun mennessä.

Komion uuden esteettömän reitin avajaisia vietetään Luutalammilla, yhtenä Vanhustenviikon Luonto antaa voimaa -teematapahtumana, perjantaina 8.10. klo 10-13. Avajaisten järjestelyistä vastaa Lopen kunta.

Komion Palosuota ennallistetaan

(Päivitetty 16.9.2021)

Komion luonnonsuojelualueen vieressä oleva valtion omistama osa Palosuosta ennallistetaan. Noin 7,5 hehtaarin alueella täytetään ja/tai padotaan ojia kaivinkoneella noin 1400 metrin matkalta. Ojien täyttö aloitetaan torstaina 16.9. Työt kestävät arviolta muutaman päivän. Toimenpiteen tavoitteena on palauttaa suon vedenpinnan taso lähemmäs luonnontilaisen kaltaista olotilaa ja palauttaa takaisin soistumiskehitys mikä on katkennut ojitusten kuivattavan vaikutuksen vuoksi. 

Soiden ennallistaminen vahvistaa suoluonnon monimuotoisuutta, hillitsee ilmastonmuutosta ja parantaa vesistöjen tilaa. Suot ovat yksi eniten heikentyneistä ja edelleen lajistoltaan köyhtyvistä elinympäristöistämme. 

Ennallistamistyöt toteutetaan osana HELMI-elinympäristöohjelmaa.
Ennallistaminen ja luonnonhoito Metsähallituksessa.

Uutisia Komiolta