Luutalammin esteetön taukopaikka ja reitti ovat valmistuneet

(Päivitetty 4.10.2021)

Lopen kunta on rakennuttanut Komion luonnonsuojelualueelle, Luutalammin rantaan, uuden esteettömän Samo -ulkoilureitin. Reitti on 1 km:n mittainen, murskepohjainen, vaativa esteetön reitti. Apuvälineen kanssa liikkuva voi tarvita reitillä avustajaa. Reitin varrella on 4 levähdyspaikkaa sekä yksi esteetön tulentekopaikka. Esteetön käymälä sijaitsee Samon parkkipaikalla. Kartat reitille ovat tulossa vuoden loppuun mennessä.

Komion uuden esteettömän reitin avajaisia vietetään Luutalammilla, yhtenä Vanhustenviikon Luonto antaa voimaa -teematapahtumana, perjantaina 8.10. klo 10-13. Avajaisten järjestelyistä vastaa Lopen kunta.

Komion Palosuota ennallistetaan

(Päivitetty 16.9.2021)

Komion luonnonsuojelualueen vieressä oleva valtion omistama osa Palosuosta ennallistetaan. Noin 7,5 hehtaarin alueella täytetään ja/tai padotaan ojia kaivinkoneella noin 1400 metrin matkalta. Ojien täyttö aloitetaan torstaina 16.9. Työt kestävät arviolta muutaman päivän. Toimenpiteen tavoitteena on palauttaa suon vedenpinnan taso lähemmäs luonnontilaisen kaltaista olotilaa ja palauttaa takaisin soistumiskehitys mikä on katkennut ojitusten kuivattavan vaikutuksen vuoksi. 

Soiden ennallistaminen vahvistaa suoluonnon monimuotoisuutta, hillitsee ilmastonmuutosta ja parantaa vesistöjen tilaa. Suot ovat yksi eniten heikentyneistä ja edelleen lajistoltaan köyhtyvistä elinympäristöistämme. 

Ennallistamistyöt toteutetaan osana HELMI-elinympäristöohjelmaa.
Ennallistaminen ja luonnonhoito Metsähallituksessa.

Poronpolku- ja Poronpolun Polkaisu -tapahtumat peruttu

(Päivitetty 16.9.2021)

Poronpolku Lopella on tältä vuodelta peruttu koronavirusepidemiasta johtuvan epävarman tilanteen takia. Perinteisesti tämä kävelytapahtuma on järjestetty aina syyskuun viimeisenä sunnuntaina Lopen upeissa maisemissa. Pyöräilytapahtuma Poronpolun Polkaisu on myös peruttu tältä vuodelta.

Seuraava Poronpolku ja Poronpolun Polkaisu järjestetään 24.-25.9.2022. Tarkemmat tiedot löytyvät Poronpolku -yhdistyksen ylläpitämiltä sivuilta poronpolku.fi.

Loppi Trail -polkujuoksutapahtuma 31.7.

(Päivitetty 13.7.2021)

Lopen Samoojat ja Riihimäen Suunnistajat järjestävät Loppi Trail 2021 -polkujuoksutapahtuman Komion luonnonsuojelualueella 31.7.2021. Reitti kulkee pitkin luonnonsuojelualueen olemassa olevia polkuja, metsäteitä ja palokujia. Tapahtuman järjestäjät merkitsevät reitin maastoon viitoin ja merkkausnauhoin ja poistaa merkinnät tapahtuman päätyttyä. Arvioitu osallistujamäärä on 200 henkilöä.

Lisätietoa tapahtumasta täältä: https://lopensamoojat.net/loppi-extreme/

Keväinen kelirikko jatkuu

(Päivitetty 20.4.2021)

Keväisen kelirikon aikana alueen tiestö on suljettu puomeilla. Autolla pääsee kuitenkin Pilpalantien pysäköintialueelle ja Komionlammille.

Lopen kunta kehittää Komion palvelurakenteita

(Päivitetty 16.3.2021)

Lopen kunnalle on myönnetty Uudenmaan ELY-keskukselta 30 000 € avustusta ulkoilualueiden ja -reittien kunnostamiseen. Avustuksen käyttötarkoitus on Hämeen Ilvesreitin taukopaikkojen kunnostus ja palvelutason parantaminen sekä Komion luonnonsuojelualueen virkistysrakenteiden kehittäminen.

Komiolla Lopen kunta rakennuttaa Luutalammin rantaan esteettömän ulkoilureitin. Lisäksi taukopaikka muutetaan esteettömäksi ja tehdään uudet opasteet reitille. Esteettömän reitin suunnittelu ja kilpailutuksen käynnistäminen pyritään tekemään mahdollisimman pian. Rakennustyöt toteutetaan kesän 2021 aikana. Retkeilijöiden on hyvä huomioida, että Luutalammin taukopaikka on pois käytöstä rakennustyön aikana.

Lisätietoa Lopen kunnan sivuilta.

Komion Palosuota ennallistetaan

(Päivitetty 20.1.2021)

Komion luonnonsuojelualueen vieressä oleva valtion omistama osa Palosuosta ennallistetaan. Noin 7,5 hehtaarin alueelta ojia täytettään ja padotaan. Työt aloitetaan ojalinjojen raivauksella kevät-talvella 2021. Ojien täyttö/patoaminen tapahtuu myöhemmin kuluvan vuoden aikana.

Ennallistamistöiden tavoitteena on palauttaa suon vedenpinnan taso lähemmäs luonnontilaisen kaltaista olotilaa ja palauttaa takaisin soistumiskehitys mikä on katkennut ojitusten kuivattavan vaikutuksen vuoksi. Soiden ennallistaminen vahvistaa suoluonnon monimuotoisuutta, hillitsee ilmastonmuutosta ja parantaa vesistöjen tilaa. Suot ovat yksi eniten heikentyneistä ja edelleen lajistoltaan köyhtyvistä elinympäristöistämme.

Ennallistamistyöt toteutetaan osana HELMI-elinympäristöohjelmaa.
Ennallistaminen ja luonnonhoito Metsähallituksessa.

Luonnonhoitoa polttamalla

(Päivitetty 4.10.2017)

Katso, miten metsä palaa! Jos astut sisään videoon mobiililaite kädessä, voit pyöriä ympäri ja pääset mukaan ennallistamaan luontoa tulen avulla.

 • 360-video (youtube.com) 
 • Tavallinen video (youtube.com)
  • 360-videon katseleminen mobiililaitteella (älypuhelimella tai tablet-laitteella) edellyttää, että mobiililaitteessa on asennettuna YouTube-sovelluksen uusin versio.
  • 360-video ei valitettavasti todennäköisesti näy oikein Microsoft-käyttöjärjestelmän mobiililaitteilla (mm. Lumia).
  • 360-videon katseleminen tietokoneella edellyttää, että tietokoneessa on uusin Chrome-, Firefox-, Internet Explorer- tai Opera-selain.
  • Huomaa, että 360-videossa on myös tekstitys. Jos tekstitys ei näy, laita YouTuben asetuksista tekstitys päälle.
  • Jos 360-video ei näy niin että voit mobiililaitetta kääntelemällä katsella eri suuntiin, kannattaa katsoa tavallinen video.

Uutisia Komiolta