Ajankohtaista Komiolla

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Komion Palosuota ennallistetaan

(Päivitetty 20.1.2021)

Komion luonnonsuojelualueen vieressä oleva valtion omistama osa Palosuosta ennallistetaan. Noin 7,5 hehtaarin alueelta ojia täytettään ja padotaan. Työt aloitetaan ojalinjojen raivauksella kevät-talvella 2021. Ojien täyttö/patoaminen tapahtuu myöhemmin kuluvan vuoden aikana.

Ennallistamistöiden tavoitteena on palauttaa suon vedenpinnan taso lähemmäs luonnontilaisen kaltaista olotilaa ja palauttaa takaisin soistumiskehitys mikä on katkennut ojitusten kuivattavan vaikutuksen vuoksi. Soiden ennallistaminen vahvistaa suoluonnon monimuotoisuutta, hillitsee ilmastonmuutosta ja parantaa vesistöjen tilaa. Suot ovat yksi eniten heikentyneistä ja edelleen lajistoltaan köyhtyvistä elinympäristöistämme.

Ennallistamistyöt toteutetaan osana HELMI-elinympäristöohjelmaa.
Ennallistaminen ja luonnonhoito Metsähallituksessa.

Poronpolku- ja Poronpolun Polkaisu -tapahtumat peruttu

(Päivitetty 9.9.2020)

Järjestyksessään 54. Poronpolku Lopella on tältä vuodelta peruttu koronavirusepidemiasta johtuvan epävarman tilanteen takia. Perinteisesti tämä kävelytapahtuma on järjestetty aina syyskuun viimeisenä sunnuntaina Lopen upeissa maisemissa. Pyöräilytapahtuma Poronpolun Polkaisu on myös peruttu tältä vuodelta.

Seuraava Poronpolku ja Poronpolun Polkaisu järjestetään 25.-26.9.2021. Tarkemmat tiedot löytyvät Poronpolku -yhdistyksen ylläpitämiltä sivuilta poronpolku.fi.

Luonnonhoitoa polttamalla

(Päivitetty 4.10.2017)

Katso, miten metsä palaa! Jos astut sisään videoon mobiililaite kädessä, voit pyöriä ympäri ja pääset mukaan ennallistamaan luontoa tulen avulla.

 • 360-video (youtube.com) 
 • Tavallinen video (youtube.com)
  • 360-videon katseleminen mobiililaitteella (älypuhelimella tai tablet-laitteella) edellyttää, että mobiililaitteessa on asennettuna YouTube-sovelluksen uusin versio.
  • 360-video ei valitettavasti todennäköisesti näy oikein Microsoft-käyttöjärjestelmän mobiililaitteilla (mm. Lumia).
  • 360-videon katseleminen tietokoneella edellyttää, että tietokoneessa on uusin Chrome-, Firefox-, Internet Explorer- tai Opera-selain.
  • Huomaa, että 360-videossa on myös tekstitys. Jos tekstitys ei näy, laita YouTuben asetuksista tekstitys päälle.
  • Jos 360-video ei näy niin että voit mobiililaitetta kääntelemällä katsella eri suuntiin, kannattaa katsoa tavallinen video.

Uutisia Komiolta