Reittien lähtöpisteet

Komion reittejä ja rakenteita huoltaa ja ylläpitää Lopen kunta.
Katso pysäköintialueiden tarkemmat tiedot ja talvikunnossapito.

Esteetön reitti

Esteetön Samo, 1 km, vaativa esteetön ympyräreitti

Esteetön vaativa reitti symboli. Esteettömän käymälän symboli.

Sulan maan aikaan. Ei talvikunnossapitoa.
Kulkuaika on noin 30–60 minuuttia toimintakyvystä, apuvälineestä ja avustajan käytöstä riippuen.  

Nauti Komion erämaisesta luonnosta ja tunnelmasta mäntymetsän ympäröimällä ja osin Luutalammin rantaa myötäilevällä reitillä. Retken kruunaa eväshetki nuotiotulen loimussa.

Leveä esteetön polku johtaa kohti rantaa. Ympärillä mäntymetsää.

Lähtöpiste
Osoite: Luutalammin pysäköintialue, Luutasuo 243, Loppi
Reitille saavutaan Pilpalantieltä (nro 13609), jonka jälkeen ajetaan metsäautotietä noin 2,5 km pysäköintialueelle asti. Pysäköintialue on merkitty esteettömän pysäköinnin liikennemerkillä. Esteettömät autopaikat sijaitsevat esteettömän käymälän vieressä pysäköintialueen päädyssä. 

Retkeilyrakenteet
Esteettömän Samo reitin varrella on 3 penkkiä. Luutalammin taukopaikalla on pöytäryhmiä penkkeineen sekä esteetön tulentekopaikka. Lue lisää esteettömyydestä Komiolla.

Reittiselostus
Reittimerkintä: vaativan esteettömän reitin symboli.
Suositeltu kulkusuunta: reitti suositellaan kuljettavaksi vastapäivään.

Esteetön Samo reitti alkaa pysäköintialueen kuivakäymälän takaa metsäautotien varrelta. Reitin alkuun johtavat opastusviitat. Reitti on merkitty maastoon vaativan esteettömän reitin merkeillä. Opasteissa ei ole pistekirjoituksia. 

Reitin maasto on rakennettua kovaa murskepohjaa, jonka päälle on tehty kivituhkapinnoite. Polun leveys on noin 1,2 metriä. Paikoitellen reitin pituuskaltevuus ylittää 8 % sekä sivuttaiskaltevuus 3 % (Lopen kunta, loppi.fi). On hyvä huomioida, että vaikka polun maanpinta on pääosin kova, voivat sääolosuhteet pehmentää reittiä ja tehdä siitä paikoitellen haasteellisen pyörätuolilla liikkuessa. Pyörätuolilla liikkuville suositellaan avustajaa.

Metsäautotien varrelta alkavan reitin alussa on alamäki rannan suuntaan. Rantareitin osuudella on kolme levähdyspaikkaa, joiden yhteydessä on penkkejä. Reitti kulkee kivituhkapintaista polkua pitkin esteettömälle pitkospolulle ja puusillalle, jota pitkin pääsee ojan yli, ja jatkuen aina Luutalammin taukopaikalle asti. Lue lisää taukopaikan retkeilyrakenteiden esteettömyydestä.

Levennettyä pitkospuupolkua järven rannalla.
 

Luutalammin taukopaikalta reitti palaa takaisinpäin samaa kivituhkapolkua ja puusiltaa pitkin. Sillan jälkeen reitti jatkuu mäntymetsässä tasaisena kivituhkapolkuna kulkien kohti metsäautotietä. Ennen metsäautotielle pääsyä on vaativa ylämäki. Metsäautotietä pitkin reitti jatkuu maastoviitan mukaisesti takaisin Luutalammin pysäköintialueelle. 

Luontopolut

Luonnonsuojelualueen harjua kiertelevät luontopolut lähtevät Luutalammin pysäköintialueelta ja päättyvät samaan paikkaan. 

Huomioithan, että alueella kulkee myös Poronpolku tapahtuman merkkejä. Poronpolun polkaisu ja Poronpolku -tapahtumat järjestetään joka vuosi syyskuun viimeisenä viikonloppuna.

Pikku Samo, 3,5 km

Sulan maan aikaan. Ei talvikunnossapitoa.
Kulkuaika on noin 1,5–2 h

Ihastu vaihtelevaan ja kumpuilevaan harjumaastoon Pikku Samon ympyräreitillä. Reitin varrella on harjumetsää ja puustoista suoaluetta sekä myös mielenkiintoista kulotettua metsää. Opastetaulut kertovat harjuluonnon erityispiirteistä sekä siitä, miten alueen arvokasta luontoa hoidetaan. Reitti soveltuu myös aloitteleville retkeilijöille ja lapsiperheille.

Kulotettua metsää, jossa osin palaneita puita ja uutta aluskasvillisuutta.

Lähtöpiste
Osoite: Luutasyrjän pysäköintialue, Luutasuo 243, Loppi
Reitille saavutaan Pilpalantieltä (nro 13609), jonka jälkeen ajetaan metsäautotietä noin 2,5 km pysäköintialueelle asti.

Reittiselostus ja retkeilyrakenteet
Reittimerkintä: keltaiset pyöreät merkit.
Suositeltu kulkusuunta: reitti suositellaan kuljettavaksi myötäpäivään.

Pikku-Samo on Luutalammin pysäköintialueelta lähtevä lyhyempi ympyräreitti, jonka varrella on muun muassa alueen harjumetsien ja puustoisten soiden ennallistamismenetelmistä kertovia suomenkielisiä kohdeopasteita. Polku kiertelee helppokulkuisessa maastossa harjumetsässä ja osittain puustoisella suolla. 

Pikku-Samon kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan)

Luutaharjun Samo, 6,5 km

Sulan maan aikaan. Ei talvikunnossapitoa.
Kulkuaika on noin 3–4 h

Koe Komion luonnonsuojelualueen kaikki nähtävyydet; upeat harjujaksot, erämainen Luutalammi ja lähes luonnontilainen Luutasuo. Tämän ympyräreitin korkeusvaihtelut tuntuvat jo pohkeissa, mutta monipuoliset maisemat palkitsevat vaivan. Komionvuorelle kiivenneet voivat levähtää Lopen uupuneen miehen kanssa. Puuveistos ilahduttaa retkeilijöitä reitin korkeimmalla kohdalla. 

Luutaharjun Samo -reitin korkean harjun päällä on penkki levähtämistä ja avaran metsämaiseman ihailua varten.

Lähtöpiste
Osoite: Luutasyrjän pysäköintialue, Luutasuo 243, Loppi
Reitille saavutaan Pilpalantieltä (nro 13609), jonka jälkeen ajetaan metsäautotietä noin 2,5 km pysäköintialueelle asti.

Reittiselostus ja palvelut
Reittimerkintä: oranssit pyöreät merkit. Risteyksissä viitoitus Samo.
Suositeltu kulkusuunta: reitti suositellaan kuljettavaksi myötäpäivään.

Luutaharjun Samo on Luutalammin pysäköintialueelta lähtevä ympyräreitti, joka kertoo Komion luonnon erityispiirteistä ja monimuotoisuudesta. Luontopolun kiertämällä retkeilijä saa hyvän yleiskuvan koko Komion luonnonsuojelualueesta. Polun varrella on suomenkielisiä kohdeopasteita, joiden avulla voi halutessa tutustua tarkemmin niin alueen luonnon mosaiikkiin, lahoavaan ikimetsään, uppoavaan lampeen kuin kohoavaan vuoreenkin.

Pieni reunoiltaan soistuva lampi. Ympärillä metsää.

Hyvin vaihtelevaan maastoon sijoittuvalla luontopolulla kuljetaan metsäistä harjunrinnettä pitkin, ohitetaan vähitellen soistuva Lukkolampi sekä noustaan, paikoin jyrkästikin, Samo-polun lakipistettä eli Komionvuorta kohti. Huipulla on penkki levähtämistä varten. Tämän jälkeen laskeudutaan rämeisen Luutasuon laiteille ja sieltä kauniin erämaisen Luutalammin rantaan, jossa on tulentekopaikka ja kuivakäymälä. Luutalammilta matka jatkuu takaisin pysäköintialueelle. Polun suo-osuudet on pitkostettu ja jyrkimmille harjurinteille on rakennettu portaat. 

Avaran suon poikki johtaa pitkospuupolku. Suolla kasvaa kitukasvuisia mäntyjä.
 

Luutaharjun Samolta on 2 km:n yhdysreitti Ilvesreitille.
Luutaharjun Samon kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan).

Muut reitit

Komion luonnonsuojelualueelta pääsee yli 200 km:n mittaiselle Hämeen Ilvesreitille (hameenvirkistysalueyhdistys.fi). Reitti on merkitty keltaisilla Ilves-tunnuksilla. Luutaharjun Samo-luontopolulta pääsee noin 2 km:n yhdysreittiä pitkin Hämeen Ilvesreitille.

Poronpolku-reitti yhdistelee paikallisia reittejä yhteensä 30 km:n matkalta. Se kulkee osin Ilvesreittiä pitkin ja seurailee Komion luonnonsuojelualueella samaa reittiä kuin Luutaharjun Samo-luontopolku. Poronpolku on merkitty sinivihreillä Poronpolku-tunnuksilla.

Poronpolun 30 km:n reitti on kuljettavissa useampana pienempänä ympyräreittinä. Pikku-Punelian ylitys Marskin Majan kohdalla on mahdollista lossi- ja soutuveneyhteydellä vain Poronpolun tapahtumapäivinä, syyskuun viimeisenä viikonloppuna. 

Hiihtoreitit

Komion luonnonsuojelualueella on huollettuja perinteisen hiihtotavan latuja, joita ei ole valaistu. Hiihtoladut muodostavat useita ympyräreittejä, joiden pituus on yhteensä noin 20 km. Latuja huoltaa Lopen Samoojat ja Lopen kunta.

Huolletuille laduille pääsee Luutasyrjän pysäköintialueelta ja luonnonsuojelualueen rajojen ulkopuolelta, Lopen Samoojien Kalamajan kämpältä, Kalaton järven rannalta. Kalamajan seinään kiinnitetään hiihtokauden ajaksi latukartta. Hiihtoreitit on merkitty myös Luutasyrjän ja Luutalammin opastustaulujen karttoihin. 

Huomioithan seuraavat asiat hiihtoretkeä suunnitellessasi:

  • Komion luonnonsuojelualueen puomit (3kpl) ovat talvisin kiinni. 
  • Luutalammin pysäköintiaalue ei ole käytettävissä talvisin.
  • Ajetuilla latu-urilla saa hiihtää vain perinteisillä suksilla (ei metsäsuksilla). Myös ahkion ja pulkan perässä vetäminen on latu-uralla kielletty.