Esteetön Komio

Aisti erämaisen luonnon tunnelmaa! Esteettömän Samo reitin voi kulkea lastenvaunujen, pyörätuolin tai muun apuvälineen kanssa. Reitin varren levähdyspenkeillä voi pysähtyä nauttimaan upeasta järvimaisemasta ja luonnon yksityiskohdista. Hyvällä tuurilla voi nähdä alueella viihtyvän kaakkurin. Luutalammin esteetön taukopaikka mahdollistaa tasavertaisen yhdessäolon nuotiotulen äärellä.

Luutalammin pysäköintialueelta pääsee Komion luonnonsuojelualueen esteettömälle reitille ja taukopaikalle. Alueen palvelurakenteita huoltaa ja ylläpitää Lopen kunta. Reitillä ja rakenteilla ei ole talvikunnossapitoa.

Komion esteetön ympyräreitti

Reitti on kivituhkalla vahvistettu metsäpolku. Pinnanmuodot vaihtelevat ja reitillä voi olla paikoin juuria ja kiviä. Lisäksi reitin varrella on ylä- ja alamäkeä. Mäkien ja pinnanmuodon vaihtelevuuden vuoksi reitti on vaativa esteetön reitti. Apuvälineillä liikkuville suositellaan avustaja mukaan. Reitin soveltuvuuden omalle toimintakyvylle voi arvioida etukäteen tutustumalla reittikuvaukseen.

Komion muut reitit

Esteettömyys retkeilyrakenteissa

Luutalammin pysäköintialue

Pilpalantieltä (Loppi-Pilpala nro 13609) on hyvät opasteet Komion luonnonsuojelualueen esteettömän Samo reitin lähtöpisteelle Luutalammin pysäköintialueelle (Luutasuo 243). Pysäköintialueen pinta on tiiviiksi painunutta hiekkasavea, sepeliä ja kiveä. 

Esteettömät autopaikat (2) ovat erikseen liikennemerkein merkitty. Ne sijaitsevat esteettömän kuivakäymälän vieressä. Käymälärakennuksen ovet erottuvat selkeästi seinästä. Ovessa on takaisinvetokahva. Käymälässä on käsijohteet. Esteetön käymälä on sisältä hämärä. Käymälässä voi tarvita omaa valaisinta myös päivällä.

Opastustaulun ympäristössä oleva maasto on kalteva.

Luutalammin taukopaikka

Taukopaikalla on kolme pöytäryhmää penkkeineen. Pyörätuolin käyttäjälle on paikat kahden pöydän päädyissä. Esteettömän tulentekopaikan tulisija on maan tasolla. Tulisijaa osittain ympäröi laudoista tehdyt matalat penkit. 

Puuliiteri ei ole esteetön.

Yhteistyökumppanien palvelut

Tiedustele esteettömiä palveluja myös yhteistyökumppaneiltamme.