Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Ohjeita Koitajoella liikkumiseen

Koitajoen alue jakaantuu kahteen osaan: Koivusuon luonnonpuistoon ja muuhun Koitajoen luonnonsuojelualueeseen. Molemmilla alueilla on omat ohjeet ja säännöt. Koska luonnonpuisto pyritään säilyttämään mahdollisimman rauhoitettuna tutkimusalueena, luonnonpuiston alueella on liikkuminen ja muu toiminta rajoitetumpaa kuin muualla Koitajoen luonnonsuojelualueella.

Koivusuon luonnonpuistossa on

sallittua

Muualla Koitajoen luonnonsuojelualueella on

sallittua

rajoitettua

kiellettyä

 • tulenteko maastopalovaroituksen aikana
 • lemmikkieläinten vapaana pitäminen
 • maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen
 • luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen
 • selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen 
 • moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
 • moottorikelkkailu
 • roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen.

Ristisuon soidensuojelualueen järjestyssääntö (pdf 0,2 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Ruosmesuon-Hanhisuon soidensuojelualueen järjestyssääntö (pdf 0,3 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Dronen lennättäminen

Koko Koitajoen luonnonsuojelualue kuuluu ADIZ-rajavyöhykkeeseen, jonka takia myös harrastajien täytyy tehdä Dronen lennättämisestä lentosuunnitelma AIS Finlandille. Ruunaan luonnonsuojelualueen itäosissa on myös lentokieltoalueita. Lentosuunnitelman laadintaohjeita ja lähetyslomakkeet löytyvät Fintraffic ANS:n ilmailutiedotuspalvelun verkkosivuilta (fintraffic.fi). Lisätietoja dronen lennättämisestä saa Fintraffic ANS:n sivuilta (ais.fi)

Koitajoen luonnonsuojelualueella muita ihmisiä tai eläimiä häiritsevä dronen lennättäminen on kielletty. Erityistä varovaisuutta on noudatettava lintujen pesimäaikana.

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelimien kuuluvuus

 • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Koitajoen alue on pääosin katvealuetta eli kuuluvuutta ei ole lainkaan. Paras mahdollisuus saada yhteyttä alueelta matkapuhelimella on Polvikosken ympäristössä. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalleja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
 • Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Varusteet ja turvallisuus

Sesonkiajat

 • Autiotuvissa on ruuhkaa erityisesti syksyisin metsästysaikana.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää