Kanavuoren reitit

4.2.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Reittien lähtöpisteet

  • Naissaaren pysäköintialue
  • Kanavuoren luontopolulle pääsee kahdesta kohtaa Etu-Kanavuorentietä. Naissaaren pysäköintialueelta eteläiseen lähtöpisteeseen tulee matkaa noin 700 metriä pyörätietä pitkin.

Kanavuoren luontopolku, noin 3 km

Patikoinnin symboli. Tutustua luontopolkuun symboli. Nähtävyyksien ja näköalojen katselun symboli.   

Vain sulan maan aikaan, kulkuaika 2 h
Vaativa reitti, suuret korkeuserot ja louhikkoa. Valitse juuri sinulle sopiva reitti kiertämällä koko polku tai vain osia siitä.

Kapua Kanavuoren laelle ihailemaan jyväskyläläistä kulttuurimaisemaa.

Puiset portaat metsässä. Portaiden vieressä suuria mäntyjä sekä metsälehmus.

Lähtöpisteet

Osoite: Naissaaren pysäköintialue, Naissaarentie 2, Vaajakoski, josta luontopolun eteläiseen lähtöpisteeseen (Etu-Kananvuorentie 1) on matkaa noin 700 metriä. Voit nousta Kanavuorelle myös vähemmän haastavan pohjoisen lähtöpisteen kautta (Etu-Kananvuorentie 17). 

Eteläisen lähtöpisteen koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 62° 14.4207' lon: 25° 53.5667' ETRS-TM35FIN N: 6901447 E: 442466

Pohjoisen lähtöpisteen koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 62° 14.8342' lon: 25° 54.0116' ETRS-TM35FIN N: 6902208 E: 442864

Retkeilyrakenteet

Luontopolulla on puisia portaita ja köysikaiteita ohjaamassa kulkua.

Nähtävää

Luontopolun varrella avautuu paikoin hienoja näkymiä. Edustavin maisemapaikka on Pikku-Leuhan jyrkänne. Polun pohjoispäässä on erityisen komea siirtolohkare.

Kallion päällä oleva siirtolohkare, joka nojaa osittain suureen mäntyyn. Siirtolohkareen vieressä on puiset portaat.

Reittiselostus

Reittimerkintä: punainen kolmio

Kanavuorella on punaisilla kolmioilla merkittyä luontopolkua yhteensä noin 2,2 kilometriä. Mikäli haluat kulkea koko luontopolun edestakaisin, matkaa tulee noin 3 km. Luontopolun haastavin kohta on polun eteläosassa, heti alussa oleva jyrkkä ja louhikkoinen rinne. Laella kulkeva rengasosuus on verrattain helppokulkuinen. Pohjoinen rinne on eteläistä loivempi ja siten helpompi. 

Huomioitavaa

  • Reitillä on tärkeää huomioida keliolosuhteet. Märkänä kalliot ovat liukkaita ja tällöin lohkareikoissa ja kalliojyrkänteillä on syytä erityiseen varovaisuuteen. Jäiselle polulle ei pidä lähteä lainkaan.
  • Pysythän merkityllä reitillä, ettet joudu jyrkänteen reunalle. Portaat ja köysikaiteet ohjaavat kulkua. Myös kallioiden huonosti kulutusta kestävät kasvit kiittävät, kun pysyt merkityllä reitillä.
  • Lapset tarvitsevat reitin jyrkänteillä apua ja valvontaa.

Kanavuoren reitin esite (pdf 2,6 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Poika kivisellä jyrkänteellä, jonka reunalle on rakennettu aita.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.