Kanavuoren nähtävyydet ja historia

4.2.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Pikku-Leuha

Pikku-Leuhan jyrkänne on luontopolun varrella sijaitseva maisemapaikka, josta avautuu komea näkymä laajalti länteen. Jyväskylän suunnassa paljaalla silmällä erottuu Jyväsjärvi ja sen taustalla Lutakon kaupunginosan korkeat rakennukset. Pikku-Leuhalle on maastossa opasteet luontopolulta sekä etelän että pohjoisen suunnasta tultaessa.

Korkealla jyrkänteellä käkkyrämänty. Taustalla metsämaisema.

Kanavuori puolustusvoimien käytössä

Talvisodan aikana Kanavuoren sisään louhittiin luolasto, joka käsitti valmistuessaan vuonna 1940 noin 13 000 m2 taisteluvälineiden säilytykseen ja huoltoon tarkoitettua varasto- ja työskentelytilaa useassa kerroksessa. Vuonna 1944 luolastossa aloitettiin pistoolin patruunoiden valmistus ja sotien jälkeen sinne varastoitiin aseita ja ampumatarvikkeita, sekä linnoituskalustoa ja huoltovarmuus-materiaalia. Puolustusvoimien suojeluvarikko luolastoon perustettiin vuonna 1966 ja vuonna 1974 siellä aloitettiin suojelualan tarvikkeiden valmistus. Puolustusvoimien toiminta päättyi Kanavuoressa lopulta vuonna 2003. Nykyisin luolasto on yksityisen yrityksen omistuksessa.