Patikointi Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Hiihto maastossa Kalastus Metsästys Pyöräily Marjastus ja sienestys Lumikenkäily

Mitä Kaihuanvaaran ja Kivaloiden alueilla voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Kaihuanvaaran ja Kivaloiden alueilla on hyvät mahdollisuudet retkeilyyn. Merkittyjä reittejä ja luontopolkuja on yhteensä 22 km. Kaihuanvaaran alueella merkittyjä reittejä on 20 km ja Kivaloiden alueella 2 km.

Retkeilijät Juhannuskallion näköalapolulla. Kuva: Pia Jaakola

 

 

 

 

 

 

 

 

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Kaihuanvaaran alueella on Hopianulkin ja Juhannuskallion näköalapaikat, joiden luontotorneista avautuu hienot näkymät ympäristöön. Muita alueen nähtävyyksiä ovat natura-alueet sekä puulajipolku.

Hiihtää maastossa

Alueilla ei ole ylläpidettyjä latuja, mutta maastossa saa hiihtää vapaasti.

Kalastaa

  • Kaihuanvaaran tuntumassa oleva Iso-Kaihua ja alueen muut järvet ja lammet soveltuvat kalastukseen oikein hyvin. Alueen järvissä saa onkia ja pilkkiä jokamiehenoikeudella (www.ymparisto.fi).
  • Kaihuanvaaran ja Kivaloiden ympäristössä olevissa järvissä, lammissa ja puroissa saa kalastaa Metsähallituksen kalastusluvalla. Vieheluvan lisäksi kalastajalla pitää olla kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi) suoritettuna.
  • Kalastuslupia Metsähallituksen vesiin saa mm. Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi) ja Pilke-talon asiakaspalvelupisteestä.
  • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Metsästää

  • Alueen riistamaat soveltuvat hyvin varsinkin metsäkanalintujen metsästykseen. Rovaniemeläiset saavat metsästää alueella metsästyslain 8 §:n antamalla oikeudella. Ulkopaikkakuntalainen voi lunastaa Rovaniemen kaupungin alueelle Metsähallituksen myöntämän pienriistaluvan lupa-alueelle nro 2616 kanalintujen metsästysajalle. Luvan voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).
  • Karhunmetsästys tapahtuu poronhoitoalueelle annetun kiintiön mukaisesti. Ulkopaikkakuntalainen voi lunastaa Metsähallituksen alueelle henkilökohtaisen karhunmetsästysluvan (www.eräluvat.fi).
  • Hirvenmetsästyksessä alueen valtionmaat ovat paikkakuntalaisten hirvenmetsästysseurueiden käytössä.

Pyöräillä

Kaihuanvaaran ja Kivaloiden alueilla on paljon metsäautoteitä, jotka soveltuvat hyvin maastopyöräilyyn.

Marjastaa ja sienestää

Kaihuanvaaran ja Kivaloiden alueilla saa vapaasti poimia marjoja ja sieniä. Alueilta voi löytää mukavasti mustikkaa ja puolukkaa sekä sieniä. Kaihuanvaarassa on Sienipolku, jolla esitellään ruokasieniä ja niiden käyttöä sekä sienitutkimusta. Lue lisää luonnonantimien keruusta.

Liikkua lumikengillä

Kaihuanvaaran ja Kivalon alueiden retkeilyreitit soveltuvat hyvin lumikenkäilyyn.

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).